25.2 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠέρασαν 31 χρόνια από τον σοκαριστικό τραυματισμό του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς

Πέρασαν 31 χρόνια από τον σοκαριστικό τραυματισμό του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς

Πέρασαν κιόλας 31 χρόνια, από τον σοκαριστικό τραυματισμού του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς. Όταν ο χρόνος πάγωσε και μαζί με αυτόν και όλοι όσοι βρίσκονταν στο Κλειστό της Νέας Σμύρνης.

Γυρνάμε πίσω στον χρόνο και στη σεζόν 1992-1993, 6.39» πριν από το τέλος του τέταρτου αγώνα στα playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος μεταξύ Πανιωνίου και Παναθηναϊκού. Οι πράσινοι προηγούνται με σκορ 56-50 και είναι έτοιμοι να κάνουν το 3-1 και να προκριθούν στους τελικούς της Α1.

Ο Σλόμπονταν ή αλλιώς Μπόμπαν Γιάνκοβιτς παίρνει την μπάλα στο low post και ποστάρει τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, με τους διαιτητές να σφυρίζουν φάουλ, το οποίο ήταν το 5ο και σήμαινε την αποβολή του Σέρβου φόργουορντ.

Εκεί είναι που σβήνουν όλα. Ο Σέρβος χτυπάει με δύναμη το κεφάλι του στη βάση της μπασκέτας και σωριάζεται στο έδαφος. Οι γιατροί τρέχουν από πάνω του για να δουν τι συμβαίνει. Ο μπασκετμπολίστας είναι αιμόφυρτος, ενώ φωνάζει στους γιατρούς πως δεν μπορεί να κουνήσει τα χέρια και τα πόδια του.

Άπαντες έχουν παγώσει μην μπορώντας να πιστέψουν αυτό που συνέβη μόλις πριν από λίγο μπροστά τους. Ο αείμνηστος Μπόμπαν (δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας) αποχωρεί με φορείο, ενώ ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά με το αποτέλεσμά του να είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει.

Το πόρισμα της αξονικής τομογραφίας του Σέρβου μπασκετμπολίστα στο ΚΑΤ είναι τραγικό. Κάταγμα – εξάρθρωμα του έκτου αυχενικού σπονδύλου με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού και παράλυση από το επίπεδο τραυματισμού και κάτω.  Οι ιθύνοντες της ομάδας αναζητούν εναγωνίως τους καλύτερους νευροχειρούργους για να προχωρήσουν άμεσα στην επέμβαση. Μάταια, όμως.

Η ζημιά στο σώμα του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς είναι ανεπανόρθωτη. Η καριέρα ενός από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες του ελληνικού πρωταθλήματος διακόπτεται απότομα μια μέρα σαν και σήμερα στις 28 Απριλίου 1993. Ο 30χρονος δεν θα μπορούσε να παίξει ποτέ ξανά μπάσκετ. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι πως και εξαιτίας του περιστατικού με τον Γιάνκοβιτς μπήκαν στη σιδερένια βάση της μπασκέτας τα προστατευτικά μαξιλάρια που βλέπουμε σήμερα για να αποφευχθεί ξανά κάποιο παρόμοιο τραγικό συμβάν.

Ο Πανιώνιος ποτέ δεν ξέχασε τον πρώην παίκτη του, αλλά ούτε και οι Πάνθηρες, Προς τιμήν του έχει αποσυρθεί η φανέλα με το 8, την οποία φορούσε που κρέμεται πια από την οροφή του Κλειστού. 

Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς έφυγε από τη ζωή στις 28 Ιουνίου 2006, όταν κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Ρόδο, υπέστη καρδιακό επεισόδιο στο πλοίο και πέθανε. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στη Νέα Σμύρνη και η ταφή του έγινε στο κοιμητήριο της πόλης. Το φέρετρο του μπασκετμπολίστα σκεπάστηκε με μια σημαία του Πανιωνίου και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Ιστορικού.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα