22.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠώς έμοιαζε η μουσική στην Αρχαία Ρώμη

Πώς έμοιαζε η μουσική στην Αρχαία Ρώμη

Την άκουγε κανείς σε θρησκευτικές τελετές, συμπεριλαμβανομένων των θυσιών. σε γιορτές, όπου τραγουδούσαν ύμνους προς τιμήν των θεών.

Σχεδόν όλη η αρχαία λογοτεχνία έχει χαθεί, όπως εξηγεί ο κλασικής ιστορίας Youtuber Garrett Ryan σε ένα βίντεο που προβλήθηκε προηγουμένως στο Open Culture. Αλλά έχουμε ακόμη λιγότερη αρχαία μουσική, δεδομένης της ουσιαστικής εφήμερης φόρμας καθώς και του διόλου ευκαταφρόνητου γεγονότος ότι οι αρχαίοι δεν είχαν μαγνητόφωνα. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον Ryan να μας περιγράψει πώς θα ακουγόταν η μουσική στα χρόνια της ακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο παρακάτω βίντεο.

Όχι μόνο μας εξηγεί τα όργανα που έπαιζαν οι δημοφιλείς μουσικοί της αρχαίας Ρώμης, αλλά φτιάχνει επίσης την ατμόσφαιρα των αρχαίων ρωμαϊκών συναυλιών, οι οποίες είχαν το δικό τους «αντίστοιχο ροκ σταρ, διαβόητοι για το ξεπούλημα των θεάτρων, την πυροδότηση ταραχών και την ανταλλαγή απόψεων στους αυτοκράτορες».

Η βιομηχανία της μουσικής στην αρχαία Ρώμη ήταν ανάλογη της σημερινής, από την άποψη της δημοφιλίας. Τα κυρίαρχα όργανα ήταν το όργανο cithara, ένα είδος λύρας που ενισχύεται από ένα ηχητικό κουτί, ο αυλός, του οποίων οι δύο χορδές μπορούσαν να παιχτούν ταυτόχρονα (δημιουργώντας έτσι «μια κυματιστή αντίστιξη που το κοινό έβρισκε εξαιρετικά συναρπαστικό») και ένα σπάνιο υδραυλικό όργανο που μπορούσε να ακουστεί ακόμη και πάνω από ένα δυνατό πλήθος.

Αν και οι Ρωμαίοι μουσικοί θα μπορούσαν να είναι δεξιοτεχνικοί, ορισμένοι εξακολουθούν να τους θεωρούν αντιγραφείς των αρχαίων Ελλήνων μουσικών. Ο Garrett Ryan αναγνωρίζει ότι στη μουσική, όπως και σε ορισμένες άλλες τέχνες, οι Ρωμαίοι όντως συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν οι Έλληνες, αλλά «με την πάροδο του χρόνου εξέλιξαν τόσο μια ξεχωριστή μουσική κουλτούρα όσο και ξεχωριστά γούστα στο μουσικό θέαμα».

Παρά την προαναφερθείσα έλλειψη κασετών -για να μην πούμε τίποτα για CD, MP3 players ή υπηρεσίες ροής- η μουσική ήταν «παντού στην αρχαία Ρώμη».

Θα την άκουγε κανείς σε θρησκευτικές τελετές, συμπεριλαμβανομένων των θυσιών. σε γιορτές, όπου τραγουδούσαν ύμνους προς τιμήν των θεών. κατά τη διάρκεια της μάχης των μονομάχων, όταν τα όργανα «βρυχούνταν καθώς άνδρες και θηρία μάχονταν στην αιματοβαμμένη άμμο», σε ιδιωτικούς κήπους και τραπεζαρίες. στις γωνιές των δρόμων και στις πλατείες, γεμάτες από την αρχαία εκδοχή των μουσικών του δρόμου, πολύ συχνά στο θέατρο και σπανιότερα σε μουσικούς διαγωνισμούς που τους έβλεπε ακόμη και ο ίδιος ο αυτοκράτορας.

Αλλά ήταν οι πιο επιδέξιοι σολίστ που έγιναν διάσημοι σε όλη την αυτοκρατορία και «ενέπνευσαν κάτι σαν την Beatlemania, οδηγώντας τις αριστοκράτισσες κυρίες να αγωνιστούν για μερικά μαλλιά των μουσικών ή και χορδές λύρας».

Όλοι εκείνοι οι αρχαίοι Ρωμαίοι «ροκ σταρ», δυστυχώς, βγήκαν μερικές χιλιάδες χρόνια πολύ νωρίς για να κάνουν μια επιτυχία στο στούντιο σε στυλ Beatles.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα