31.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠροκαλεί… ίλιγγο: Το ιλιγγιώδες ποσό για το οποίο πωλείται ένα από τα...

Προκαλεί… ίλιγγο: Το ιλιγγιώδες ποσό για το οποίο πωλείται ένα από τα αρχαιότερα βιβλία του κόσμου

Είναι το βιβλίο που «έφερε επανάσταση στη μελέτη του Χριστιανισμού»

Το πιθανώς παλαιότερο βιβλίο στον κόσμο που «έφερε επανάσταση στη μελέτη του Χριστιανισμού» θα μπορούσε να φτάσει σε δημοπρασία αυτή την εβδομάδα έως και 3 εκατ. λίρες, σημειώνει η Telegraph. Ο κώδικας Crosby-Schøyen χρονολογείται από τον τρίτο και τέταρτο αιώνα μ.Χ. και περιλαμβάνει μια συλλογή από τα πρώτα χριστιανικά κείμενα από την Αίγυπτο σε μια εποχή που «οι πρώτοι χριστιανοί έβρισκαν τα πατήματά τους ως χριστιανοί».

Γραμμένος στην Αίγυπτο από έναν μοναχό, ο Κώδικας περιέχει το παλαιότερο πλήρες κείμενο του βιβλίου του Ιωνά καθώς και την πρώτη επιστολή του Πέτρου. Για άγνωστους λόγους, θάφτηκε και η τοποθεσία του παρέμενε άγνωστη για περίπου 1500 χρόνια πριν από την ανακάλυψή του. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου στον οίκο Christie’s στο Λονδίνο και η εκτιμώμενη αξία του ανέρχεται σε 2-3 εκατομμύρια λίρες.

Μιλώντας στο BBC, ο Eugenio Donadoni, ειδικός για βιβλία και χειρόγραφα στον οίκο Christie’s, δήλωσε: «Όλα τα παλαιότερα βιβλία στον κόσμο χρονολογούνται κατά προσέγγιση και τώρα έχουν επαναχρονολογηθεί στον τρίτο ή τέταρτο αιώνα μ.Χ. Ο κώδικας Crosby-Schoyen είχε προηγουμένως χρονολογηθεί στον δεύτερο αιώνα».

Πρόσθεσε ότι τα κείμενα έχουν τεράστια σημασία για τον πρώιμο χριστιανισμό: «Είναι ακρογωνιαίος λίθος της πρώιμης πίστης και μάρτυρας της πρώιμης εξάπλωσης του Χριστιανισμού σε όλη τη Μεσόγειο. Αυτό που είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό σε αυτό είναι ότι πρόκειται για μια αυτοσυνείδητα συγκεντρωμένη συλλογή κειμένων για τον εορτασμό μιας από τις πρώτες ανατολικές και μοναστικές κοινότητες στην Άνω Αίγυπτο».

«Είναι ένα από τα τρία μεγάλα ευρήματα του 20ού αιώνα που έφεραν επανάσταση στη μελέτη του χριστιανισμού. Μιλάμε για τους πρώιμους χριστιανούς που βρήκαν τα πατήματά τους ως χριστιανοί, ακόμα βουτηγμένοι στις εβραϊκές παραδόσεις».

Ο κώδικας Crosby-Schøyen Πηγή: Christie’s

Ο Κώδικας αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι, όπου παρέμεινε μέχρι το 1981. Αγοράστηκε αρκετές φορές μέχρι που τελικά στα χέρια Dr Martin Schøyen, έναν Νορβηγό συλλέκτη χειρογράφων το 1988 – καθιστώντας το το παλαιότερο γνωστό βιβλίο που βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια.

Λέγεται ότι η διατήρησή του οφείλεται στο ξηρό κλίμα της Αιγύπτου.

Ο Δρ Schøyen πουλάει 61 χειρόγραφά του στον οίκο δημοπρασιών, συμπεριλαμβανομένου ενός εβραϊκού χειρογράφου του 13ου αιώνα, η εκτιμώμενη τιμή πώλησης του οποίου κυμαίνεται μεταξύ ενάμισι και τριών εκατομμυρίων λιρών. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία χειρογράφων στον κόσμο, με 20.000 κείμενα, συμπεριλαμβανομένων 400 έργων που συνδέονται με τη Βίβλο.

Οι 104 σελίδες, 52 φύλλα, γράφτηκαν από έναν γραφέα σε διάστημα 40 ετών.

Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε στην ιστοσελίδα του: «Η πώληση καλύπτει 1.300 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας και περιλαμβάνει χειρόγραφα παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως ο κώδικας Crosby-Schøyen, η εβραϊκή Βίβλος Holkham, ο κώδικας Sinaiticus Rescriptus και η Βίβλος Geraardsbergen, αλλά και ελληνική λογοτεχνία, αριστουργήματα του ανθρωπισμού, πρώιμο αγγλικό δίκαιο, ένα ιστορικής σημασίας σκωτσέζικο χρονικό και το παλαιότερο γνωστό βιβλιοδετικό».

Πηγή: ΟΤ

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα