15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΨηφιοποίηση φωτογραφικού αρχείου αείμνηστου φωτογράφου Κερατέας Παναγιώτη Νικητάκη

Ψηφιοποίηση φωτογραφικού αρχείου αείμνηστου φωτογράφου Κερατέας Παναγιώτη Νικητάκη

Η αναζήτηση και διάσωση παλιών φωτογραφιών και αρχείων της Κερατέας,  ήταν ανέκαθεν ένας από τους βασικούς σκοπούς της ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ. Οι φωτογραφίες που μας έχουν παραχωρηθεί στο παρελθόν, αξιοποιήθηκαν σε λευκώματα αλλά και σε βιβλία που ο σύλλογος έκδωσε στο παρελθόν.

Από την δεκαετία του ’50 στην Κερατέα δραστηριοποιήθηκε σαν φωτογράφος ο Παναγιώτης Νικητάκης. Ο Παναγιώτης Νικητάκης γεννήθηκε το 1917 και απεβίωσε στην Κερατέα το 1982 σε ηλικία 65 ετών. Έχει απαθανατίσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής ζωής της πόλης και πλήθος φωτογραφιών έχουν αρκετοί Κερατιώτες από εκείνον. Το τελευταίο φωτογραφείο του βρισκόταν δίπλα στον Αη Γιώργη που λειτουργεί με το παλαιό ημερολόγιο και το απέναντι σπίτι υπήρξε το χαρακτηριστικό φόντο για πολλές φωτογραφίες του.

Αρκετά χρόνια μετά το τέλος της ζωής του, η οικογένειά του παρέδωσε στη ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ένα μεγάλο κομμάτι από το αρχείο του,  με σκοπό την διάσωση και ανάδειξη του. Το αρχείο αυτό περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες ταυτότητας και χιλιάδες αρνητικά από την δεκαετία του ‘70 τόσο από δικές του φωτογραφίες (κυρίως από δημόσιες εκδηλώσεις) όσο και από ιδιώτες που πήγαιναν σε εκείνον για να εμφανίσουν τις δικές τους.

Τα τελευταία δύο χρόνια με πρωτοβουλία του μέλους μας Διονύση Κλάδη, έγινε μια προσπάθεια ψηφιοποίησης του αρχείου αυτού, με σκοπό την ανάδειξη και την παράδοση του με διάφορους τρόπους στην κοινωνία της Κερατέας. Έτσι ανακαλύψαμε, στιγμιότυπα από την κοινωνική, πολιτιστική, εκκλησιαστική και πολιτική ζωή της Κερατέας που μας έφεραν μισό αιώνα πίσω. Το ψηφιοποιημένο αρχείο περιέχει πάνω από 3000 φωτογραφίες οι οποίες προέρχονται κυρίως από τα αρνητικά του αρχείου αυτού.

Μικρό μέρος του ήδη συμμετέχει στο υπό διαμόρφωση «Ψηφιακό Ανθολόγιο της Λαυρεωτικής» του Βιοτεχνικού Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου και άμεσα η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ θα βρει και άλλους τρόπους προβολής και ανάδειξής του.

Ευχαριστούμε την οικογένεια Νικητάκη για την παραχώρηση του αρχείου καθώς και  την εγγονή του Ζωή Νικητάκη ζωγράφο, εικονογράφο και αφηγήτρια παραμυθιών για τις πληροφορίες και τη συνδρομή της.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα