21.8 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΤΗ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΥΚΟΝΟ ΤΟ 4o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

ΣΤΗ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΥΚΟΝΟ ΤΟ 4o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Άκρως επιτυχημένο το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Λάκκα , το οποίο συνδιοργάνωσε ο Πολιτιστικός Παραδοσιακός Χορευτικός Σύλλογος Μυκόνου «Οι ανεμόμυλοι», με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την συμβολή της δημοτικής αρχής Μυκόνου.

Το 4ο φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τα μέλη χορευτικών ομίλων, να παρουσιάζουν Κυκλαδίτικους και Κρητικούς σκοπούς.

Την μουσικοχορευτική παράσταση άνοιξε πρόεδρος των Ανεμόμυλων, Παναγιώτης Γαλάτης και στη συνέχεια μίλησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Μπρίγγος, ο Δήμαρχος Μυκόνου και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, καθώς και ο υποψήφιος Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης.

Στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, κ. Στέλιος Μπρίγγος οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος και υπερήφανος καθώς διοργανώνονται συχνά πλέον εκδηλώσεις στο νησί της Μυκόνου, κάνοντας παράλληλα ένα γρήγορο απολογισμό των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ ξεπερνούν τις τριάντα επί θητείας Γιώργου Χατζημάρκου σε αντίθεση με προηγούμενες θητείες που οι εκδηλώσεις δεν ξεπερνούσαν τις πέντε.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, υποδέχτηκε το φεστιβάλ απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό και εξαίροντας την τεράστια σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών, που στόχο έχουν τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τις αποστολές για την συμμετοχή τους και παράλληλα τόνισε την αμέριστη στήριξη του στους Ανεμόμυλους καθώς και έμπρακτα ο Κωνσταντίνος Κουκάς το έχει αποδείξει με σχετική χορηγία.

Η ελληνική παράδοση, οι χοροί, τα τραγούδια, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας αποτελούν πάντα μία πλούσια πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για όλες τις γενιές. Οφείλουμε να στηρίζουμε αυτόν τον πλούτο που μας δίνει δύναμη και καθορίζει την πορεία μας στο μέλλον.

Επίτιμος καλεσμένος ο εξαιρετικός λυράρης και ερμηνευτής Διονύσης Κορνηλάκης με την ορχήστρα του. Καλεσμένοι επίσης ήταν οι δραστήριοι Θυμαιταδαι, με πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο και διευθυντή του ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, κ. Δρακοπουλο, το Παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου, Άρωμα Παράδοσης με χοροδιδάσκαλο του τον κο Σολάρη. Αλλά και ο χορευτικός όμιλος Υδρούσας Άνδρου με πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο τον κο Κωστόπουλο. Για τους ανεμόμυλους, υπεύθυνοι χοροδιδάσκαλοι ήταν η Μαρία Χρισταρά και ο Γιάννης Στιβακτάκης.

Όμορφες φορεσιές, λεβέντες νέοι και λυγερόκορμες κοπέλες εκτελούσαν περήφανα αρχέγονες φιγούρες και οι χοροί διακρίνονταν για την ιδιαίτερη αισθητική τους, την ρυθμικότητα, τον συντονισμό ποδιών και χεριών, αλλά και την αισιόδοξη και χαρούμενη διάθεση χορευτών και θεατών, με τους τελευταίους να παρακινούνται από την ψυχή και το θυμικό τους σε διαδικασία κίνησης και χορού!

Η Μύκονος απέδειξε για ακόμα μια φορά πως δεν είναι μόνο για ξέφρενη νυχτερινή διασκέδαση! Αρχικά το Ραντεβού δόθηκε στις 19:00 στα γραφικά στενά της Μυκόνου εκεί που τις βραδινές ώρες πλημμυρίζουν, ξενόφερτα ακούσματα. Ωστόσο η μαγεία της Παράδοσης ένωσε τους πάντες και κέντρισε τα βλέμματα, των περαστικών.

Οι χορευτές και μουσικοί κατευθύνθηκαν από την πλατεία Μαντώς Μαυρογένους, στο Γιαλό Μυκόνου προς θεατράκι της Λάκκας.

Η πανηγυρική διάθεση καλωσορίσματος του καλοκαιριού συνέχισε με αμείωτο ενδιαφέρον, με τους χορευτές να δίνουν το στίγμα τους με τις χορευτικές ικανότητες τους, σε κάθε ευκαιρία εντός και εκτός του προγράμματος του φεστιβάλ, προκαλώντας το θαυμασμό εκατοντάδων τουριστών και κατοίκων.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα