33.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣτοιχεία για θεραπεία του καρκίνου εντοπίστηκαν σε κρανίο ηλικίας 4.000 ετών

Στοιχεία για θεραπεία του καρκίνου εντοπίστηκαν σε κρανίο ηλικίας 4.000 ετών

Προέρχεται από την αρχαία Αίγυπτο

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε ένα κρανίο ηλικίας 4.000 ετών και εντόπισε στοιχεία που φέρεται να υποδηλώνουν θεραπεία του καρκίνου, καθώς φάνηκε να αφαιρέθηκε χειρουργικά σχετικός όγκος.

Η ομάδα πήρε δύο κρανία που προέρχονται από την αρχαία Αίγυπτο και βρήκαν στο αρχείο του Πανεπιστημίου Cambridge, με το ένα να ανήκει σε γυναίκα άνω των 50 ετών και να χρονολογείται από το 663 έως το 343 π.Χ., ενώ το δεύτερο ανήκε σε άνδρα περίπου 30 ετών και χρονολογείται μεταξύ 2687 και 2345 π.Χ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post οι ερευνητές εντόπισαν διάσπαρτες περίπου 30 μικρές στρογγυλές βλάβες στο κρανίο του άνδρα που είχε όγκο. Επίσης, αυτές οι βλάβες ήταν κομμένες με αιχμηρό αντικείμενο, κάτι που φέρεται να υποδηλώνει αντικαρκινική θεραπεία.

«Όταν παρατηρήσαμε για πρώτη φορά τα σημάδια κάτω από το μικροσκόπιο, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε τι είχαμε μπροστά μας», δήλωσε η Tatiana Tondini, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία, με σχετική μελέτη να δημοσιεύεται στο Frontiers in Medicine journal.

Το κρανίο ηλικίας 4.000 ετών που εξέτασαν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι έγινε επέμβαση στον άνδρα, με στόχο την αφαίρεση του όγκου ή τον περιορισμό του. Επίσης, πέρα από τα σημάδια, υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη θεωρία στο γεγονός πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γιατροί γνώριζαν άριστη ανατομία λόγω των ταριχεύσεων.

Μάλιστα, το Cancer History Project ανέφερε ότι η παλαιότερη περιγραφή του ανθρώπινου καρκίνου χρονολογείται στην Αίγυπτο από το 3000 π.Χ. Περίπου, όταν ο Ιπποκράτης (460-370 π.Χ.) θεωρείται ότι αποκάλεσε για πρώτη φορά την ασθένεια καρκίνο.

Ωστόσο, οι ειδικοί διευκρίνισαν ότι πρόκειται για στοιχεία που χρειάζονται περαιτέρω μελέτη, γιατί είναι δύσκολο να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα από τόσο παλιά λείψανα, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει γνωστό ιατρικό ιστορικό για το άτομο που μελετούν.

«Η ανακάλυψη αυτή θέτει μια ενθαρρυντική βάση για μελλοντική έρευνα στον τομέα της παλαιο-ογκολογίας, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να ξετυλίξουμε το κουβάρι του πώς οι αρχαίες κοινωνίες αντιμετώπιζαν τον καρκίνο», έγραψαν οι επιστήμονες σε σχετική μελέτη.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα