19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΒιβλιοθήκη “Marie Blanche”: Ολίσθημα ολκής Τσεβά – Λαμπίρη το λουκέτο!

Βιβλιοθήκη “Marie Blanche”: Ολίσθημα ολκής Τσεβά – Λαμπίρη το λουκέτο!

Δρ. Γιάννης Κορίνθιος: Το ολίσθημα είναι ήδη γνωστό. Η βιβλιοθήκη Marie Blanche ήταν ένα πολιτιστικό κύτταρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Ανατολική Αττική για την επιμόρφωση των δημοτών και των μαθητών της περιοχής και την ισχυροποίηση του αισθήματος της κοινοτικής ταυτότητας.

Δυο μήνες πέρασαν από τη στιγμή που η νέα δημοτική αρχή με αντιδήμαρχο πολιτισμού την Χριστίνα Λαμπίρη, αποφάσισε χωρίς ουσιαστικό λόγο να κλείσει την βιβλιοθήκη “Marie Blanche”,  ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που έδινε πνευματική ζωή στο αφημένο στην απραξία εντευκτήριο της Διασταύρωσης Ραφήνας κι οι αντιδράσεις ανθρώπων  του πνεύματος και των γραμμάτων έχουν κατακλίσει τη νέα δημοτική αρχή με επιστολές που κατακρίνουν την, όπως και να τη χαρακτηρίσουμε, άστοχη απόφαση της κ. Τσεβά  να βάλει λουκέτο σε μια πλήρως λειτουργούσα δομή πολιτισμού.

Το περίεργο είναι ότι σύμφωνη σ’ αυτή την απόφαση, την οποία όχι μόνο δεν προσπάθησε ν’ αποτρέψει αλλά την πήρε και όλη επάνω της, η αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Λαμπίρη. Άραγε πως αισθάνεται τώρα η Χριστίνα όταν συνεχώς καταφθάνουν στα χέρια της δεκάδες επιστολές με κοινοποίηση στους δημοτικούς συμβούλους (αμφιβάλλουμε αν τους έχουν κοινοποιηθεί), που κατακρίνουν ευγενικά μεν, απαξιωτικά δε το αποτέλεσμα;

Ακολουθεί η χτεσινή επιστολή-κόλαφος προς τη δημοτική αρχή Τσεβά, του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου στο Πανεπιστήμιο Καλαβρίας.

Να θυμίσουμε ότι ο καθηγητής κ. Κορίνθιος είναι πρωτεργάτης της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Napoli, 10.4.24

Προς:

Τη Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, κ. Δήμητρα Τσεβά

Την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κ. Χριστίνα Λαμπίρη

[email protected]

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

ΜΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

AINOS CULTURAL SOCIETY

[email protected]

Kα Δήμαρχε,

Σε μια χώρα, όπου οι δημόσιες βιβλιοθήκες είναι είδος εν ανεπαρκεία και οι πάντες υπογραμμίζουν τη σημασία της εξοικείωσης των μαθητών με την ανάγνωση, είναι αληθινά ασυγχώρητο να κλείνουν οι ελάχιστες βιβλιοθήκες που υπάρχουν.

Το κλείσιμο με συνοπτικές διαδικασίες της Βιβλιοθήκης Marie Blanche από τη νέα Δημοτική Αρχή Ραφήνας/Πικερμίου είναι ένα βαρύ πλήγμα για τα γράμματα και τον πολιτισμό.

Πολλοί δεν έχουν ιδέα για το τι επιτελεί μια δημόσια βιβλιοθήκη και τι μπορεί να δώσει στην τοπική κοινωνία.

Η βιβλιοθήκη Marie Blanche ήταν ένα πολιτιστικό κύτταρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Ανατολική Αττική για την επιμόρφωση των δημοτών και των μαθητών της περιοχής και την ισχυροποίηση του αισθήματος της κοινοτικής ταυτότητας. Ήταν ένας χώρος συνάντησης και διάδρασης μεταξύ των μελών των τοπικών κοινοτήτων που υλοποιούσε δράσεις ευρύτερης απήχησης, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδος και ξένων χωρών.

Το ολίσθημα είναι ήδη γνωστό. Σε αυτήν την απόφαση του Δήμου αντανακλάται περιφρόνηση προς τον πολίτη και απαξίωση του εθελοντισμού και των πολιτιστικών φορέων διεθνούς κύρους.

Καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος

Πανεπιστήμιο Καλαβρίας

Πρωτεργάτης της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα