25.8 C
Athens
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Μπορεί οι δέκα (10) απ’ τους δεκατρείς (13) δημάρχους της αν. Αττικής να μην έχουν επανεκλεγεί, όμως από ιδιοτροπία της νομοθεσίας που θέλει τους νέους δημάρχους να αναλαμβάνουν απ’ την πρώτη Σεπτεμβρίου τα καθήκοντά τους, είναι αυτοί που κινητοποιούνται για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών κατά τη σχολική χρονιά που ξεκινά το Σεπτέμβριο.

Τα προβλήματα των μαθητών στους δήμους της αν. Αττικής σχετικά με την προσέγγιση στα σχολεία τους, που στις πλείστες των περιπτώσεων βρίσκονται πολύ μακριά απ’ τα σπίτια τους, έχουν να κάνουν με την έλλειψη συγκοινωνίας που να συνδέει  τους οικισμούς του δήμου μεταξύ τους και φυσικά με τα σκολιά που βρίσκονται ως επί το πλείστον στο κέντρο των διαφόρων δημοτικών ενοτήτων.

Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία το πρόβλημα αποκτά τεράστιες διαστάσεις και ενεργοποιεί τους δημάρχους αλλά και την νέα Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου που στη συνάντησή της με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, έθιξε το θέμα.   

Συγκεκριμένα η κ. Δούρου, που συνοδευόταν από τους αντιπεριφερειάρχες Ερμίνα Κυπριανίδου, Πέτρο Φιλίππου και Χρήστο Καπάταη, υπογράμμισε την ανάγκη της άμεσης διευθέτησής του προβλήματος από το Υπουργείο, τονίζοντας ότι η επίλυση του προβλήματος πρέπει να γίνει προτάσσοντας τα ζητήματα της ασφάλειας και της διευκόλυνσης της μαθησιακής διαδικασίας, παρατηρώντας ότι με το σημερινό καθεστώς δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα καθώς πρόκειται να μείνουν εκτός σχολικών μεταφορών πολλοί μαθητές των σχολείων καθώς και των υπερτοπικών σχολείων της Περιφέρειας.

Ακολουθεί η επιστολή των δημάρχων της αν. Αττικής προς:

 

 

 

 

  1. Υπουργό Εσωτερικών                            κ. Αργύρη Ντινόπουλο
  2. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων                                          κ. Ανδρέα Λοβέρδο
  3. Υφυπουργό Εσωτερικών                         κ. Γιώργο Ντόλιο
  4. Περιφερειάρχη Αττικής                              κ. Γιάννη Σγουρό
  5. Εκλεγμένη Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου
  6. Πρόεδρο ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνη
  7. Πρόεδρο ΠΕΔΑ κ. Ν. Σαράντη

Κοιν:

Βουλευτές Περιφέρειας Αττικής

 

Θέμα: Μεταφορά των μαθητών.

Κύριοι,

Σε λιγότερο από δύο μήνες (11 Σεπτεμβρίου) είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  και ακόμα δεν έχει λυθεί το βασικό πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών  που απασχολεί έντονα τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία των δήμων μας και τους γονείς τους.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη Διυπουργική Απόφαση του 2013 (ΦΕΚ 1449/14-6-2013) όπου και καθορίζονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις που δικαιολογούν τη μεταφορά των μαθητών, σχεδόν στο σύνολό τους τα Γυμνάσια και τα Λύκεια των δήμων της Ανατολικής Αττικής, μένουν εκτός των σχολικών μεταφορών.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η Ανατολική Αττική την τελευταία εικοσαετία έχει γνωρίσει μεγάλη οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη, έχουν δημιουργηθεί πολλοί οικισμοί με την εγκατάσταση πολλών μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι ωστόσο δεν εξυπηρετούνται από κανένα μέσο συγκοινωνίας, με αποτέλεσμα τα παιδιά που φοιτούν στις σχολικές μονάδες των περιοχών αυτών να μην έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από και προς αυτές.

Επιπλέον,  θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι ο προγραμματισμένος για τη φετινή εκπαιδευτική περίοδο διαγωνισμός προβλέπει σημαντική μείωση των δρομολογίων (356 δρομολόγια λιγότερα σε σχέση με πέρσι), με συνέπεια να εξαιρούνται σχεδόν όλα τα σχολεία των δήμων μας από τις σχολικές μεταφορές. Στο σημείο αυτό σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα όσες φορές και αν προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για τη μεταφορά των μαθητών, απέβησαν άκαρποι.

Για τους λόγους που σας παραθέσαμε παραπάνω, αιτούμαστε την τροποποίηση της ισχύουσας ΚΥΑ με ανακαθορισμό των χιλιομετρικών αποστάσεων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι μαθητές των δήμων μας, καθώς σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο που να πραγματοποιεί τακτικά δρομολόγια με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η μετακίνηση τους από και προς τα σχολεία τους.

Επίσης, κρίνεται – κατά τη γνώμη μας – απαραίτητη η σύσταση επιτροπής που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και από όλους τους δήμους της Ανατολικής Αττικής προκειμένου να εξεταστούν οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες κάθε δήμου και να γίνει διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων πάνω σε αυτή τη βάση, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση που να ωφελεί στο σύνολό τους, τους μαθητές των δήμων μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΑΧΑΡΝΩΝ

ΔΙΟΝΥΣΟΥ

ΚΡΩΠΙΑΣ

ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΑΝΙΑΣ

ΠΑΛΛΗΝΗΣ

ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

ΩΡΩΠΟΥ

 

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΟΥΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΕΛΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΛΟΥΙΖΟΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΒΑΡΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΤΣΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα