21.3 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΣΩ ΣΥΜΒΑΣΗΣ UNESCO

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΣΩ ΣΥΜΒΑΣΗΣ UNESCO

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016, στο Οινοποιείο Πέτρου στην Παλλήνη.

Αντικείμενο της ενημερωτικής συνάντησης ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης της σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από τους παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων τις τοπικές κοινότητες και τους πολιτιστικούς φορείς της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, με σκοπό την ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα ο Προϊστάμενος του τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων του Υπουργείου, Λαογράφος – Εθνολόγος, κ. Ιωάννης Δρίνης, παρουσίασε στους παραβρισκόμενους τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω της παραπάνω σύμβασης για:

• Την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής διάστασης των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής ως πολυσύνθετων πολιτισμικών αγαθών.
• Την προβολή της αξίας της παραδοσιακής διατροφής και των παραδοσιακών αγροδιατροφικών προϊόντων ως διατροφικών / πολιτισμικών προτύπων που έχουν μεγάλη αξία για τον σύγχρονο άνθρωπο.
• Την καταγραφή, μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη διατροφικών συνηθειών, τροφίμων και τρόπων παρασκευής, συντήρησης και κατανάλωσης που πλέον τείνουν να ξεχαστούν, αλλά και την ανάδειξη τοπικών ποικιλιών και σπόρων που χάνονται γιατί δεν καλλιεργούνται πια.
• Την ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων ως μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου με έναν τρόπο δυναμικό που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες.
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου στον χαιρετισμό του δήλωσε ότι θεωρεί ξεχωριστής σημασίας την εκδήλωση αυτή και πρότεινε τη σύσταση μόνιμης επιτροπής με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των παραγωγικών φορέων και στόχο τη σύνταξη προτάσεων και την προετοιμασία φακέλου για ένταξη στο πρόγραμμα της UNESCO.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕΑΑ κ . Χρυσάνθη Καπετανοπούλου και στελέχη της συγκεκριμένης Διεύθυνσης, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Κοινωνική Ανθρωπολόγος κ. Μαρία Φακιολά και η κ. Μαρία Σερέτη, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής κ . Ιωσήφ Μπιζέλης  ΚΑΙ το η Καθηγήτρια ΤΟΥ Εργαστηρίου Βελτίωσης Φυτών & Γεωργικού Πειραματισμού κ. Πηνελόπη Μπεμπέλη, εκπρόσωποι από την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑΑ), τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Σαρωνικού «Το Κεντρί», τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ανατολικής Αττικής «Ο Κηφήνας» και τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Αχαρνών «Αγία Τριάδα Πάρνηθας », το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου Βαρνάβα, τον Αγροτικό Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Σπάτων, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μαρκοπούλου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων παραγωγικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων της Ανατολικής Αττικής .

 
Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα