23.9 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΔΟΥΡΟΥ ΜΕ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΜΟΥ ΣΓΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2015

ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΔΟΥΡΟΥ ΜΕ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΜΟΥ ΣΓΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2015

Αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα βρέθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, διαπιστώνοντας τη διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης, διοίκησης και αντιπολίτευσης, στα υπό εκτέλεση έργα όπως ο ΧΥΤΑ Γραμματικού και τα γήπεδα της ΑΕΚ και του ΠΑΟ, οι κωδικοί των οποίων βρίσκονταν στον προϋπολογισμό που είχε συνταχθεί επί Σγουρού και υπερψηφίστηκαν.

Πάνω απ’ το 90% του αρχικού προϋπολογισμού που η νέα, υπό την κ. Δούρου, διοίκηση είχε αρνηθεί να ψηφίσει, ψηφίστηκε σήμερα, με μόνη διαφοροποίηση την αύξηση δαπανών για κοινωνική πολιτική, χωρίς να παρουσιαστούν επί του παρόντος τεκμηριωμένες μελέτες, μεταξύ αυτών η αποκατάσταση ηλεκτροδότησης σε ευπαθείς ομάδες.

Στο επίμαχο θέμα του ΧΥΤΑ στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού, όπου η κ. Δούρου διεμήνυε ότι θα σταματήσει, μετά την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ στις ενστάσεις πολιτών και το ότι το έργο είναι έτοιμο κατά 90%, υπήρξε ανώμαλη προσγείωση στην πραγματικότητα και όσων συμβούλων της πλειοψηφίας στη σύσκεψη που προηγήθηκε του συμβουλίου, διαφωνούσαν μετά βδελυγμίας  με την ψήφιση του κωδικού των 2 εκατομμυρίων ευρώ για τον ΧΥΤΑ του Γραμματικού, που τελικά υπερψήφισαν.  

Παρά ταύτα η κ. Δούρου στην ομιλία της τόνισε ότι:  ο παρών προϋπολογισμός εκφράζει τη στροφή της νέας Διοίκησης και αποτυπώνει ένα πρώτο δείγμα γραφής «ενδεικτικό του δικού μας προσανατολισμού, της ανάπτυξης δηλαδή με κοινωνικό πρόσημο και περιβαλλοντική εγρήγορση, μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Επιλέξαμε να δράσουμε πολιτικά υπεύθυνα, οικονομικά αξιόπιστα, κοινωνικά ευαίσθητα».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα έργο σε εξέλιξη και ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι η πρώτη του φάση, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε δημόσια ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού «σεβόμενοι τα προτάγματα του προγράμματός μας, του προγράμματος που υπερψήφισαν οι πολίτες. Δεσμευόμαστε να αναμορφώσουμε ριζικά και δραστικά αυτό το κείμενο προϋπολογισμού, πιστοί σε όσα έκαναν τη διαφορά σε σχέση με το χθες, το οποίο εξέφραζε η προηγούμενη διοίκηση».

Η κ. Δούρου πρόσθεσε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητές της Περιφέρειας είναι η επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και γι’ αυτό το λόγο «ο Προϋπολογισμός ενισχύθηκε με 13.1 εκατομμύρια, αντί για 1.9 της αρχικής εκδοχής του – και αυτό είναι μόνο η αρχή», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε «στην έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης κατά της κρίσης, στη στήριξη της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ατμομηχανής της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην ενίσχυση της ενδογενούς παραγωγής, στην προστασία του περιβάλλοντος με την ενίσχυση των υποδομών και στη μέριμνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των πολιτών».

Τέλος, η κ. Δούρου τόνισε ότι οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν «πρώτες κινήσεις που θα έχουν απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα. Έπονται όμως και άλλες. Με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Ωστόσο αυτή η προσπάθεια θα πετύχει με μία προϋπόθεση. Την ενεργητική συνδρομή, συμπαράσταση και συνεργασία των ίδιων των πολιτών. Απέναντί μας ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός. Καραδοκούν Λαιστρυγόνες. Μικρά και μεγάλα συμφέροντα, υπέρμαχοι του στάτους κβο. Σύμμαχός μας και ισχυρό μας χαρτί είσαστε εσείς, οι πολίτες. Η καλύτερη ασπίδα προστασίας. Το ισχυρότερο στήριγμα».

Μόνο που η κ. Δούρου που διατυμπάνισε ότι θα είναι αυστηρή στην εφαρμογή των νόμων, ξεχνά τη βαθιά ριζωμένη νοοτροπία του Έλληνα να μη πειθαρχεί στους νόμους, (κάποιοι ευθύνονται γι’ αυτό), ούτε να είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί με τη διαλογή των απορριμμάτων του στην πηγή, δηλαδή στο σπίτι του, πολύ δε περισσότερο να δεχτεί εργοστάσια διαλογής στη δική του περιοχή. Εδώ δεν δέχεται βιολογικούς καθαρισμούς!  

Μέχρι να συμβεί το θαύμα να πειστούν και να συμμετέχουν οι πολίτες στην ολόσωστη προοπτική της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή, η κ. Δούρου δεν μπορεί ούτε να κλείσει τη Φυλή, ούτε να αποτρέψει την κατασκευή τουλάχιστον του σχεδόν έτοιμου ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, για να μη πούμε ότι θα προχωρήσουν κι υπόλοιποι όπως προβλέπει ο βελτιωμένος σχεδιασμός τους.  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα