20.5 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΙΔΕΕΣ, ΑΛΛΑ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΛ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΙΔΕΕΣ, ΑΛΛΑ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΛ

Με τη συμμετοχή πολιτών των Καλυβίων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, η ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σαρωνικού, σχετικά με το θέμα της αποχέτευσης. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, και πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Πέτρος Φιλίππου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, κ. Μανώλης Τσαλικίδης, δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων.

Η εισαγωγική ομιλία έγινε από το Δήμαρχο Σαρωνικού, κ. Γιώργο Σωφρόνη, ο οποίος αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στην υφιστάμενη κατάσταση, τονίζοντας ότι η μη επίλυση του προβλήματος υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής και την περιουσία των πολιτών, δημιουργεί κινδύνους για το περιβάλλον και για τη δημόσια υγεία, ενώ αναμένεται να επιφέρει και υψηλά χρηματικά πρόστιμα σε βάρος του Δήμου.

Στη συνέχεια, ο κ. Σωφρόνης παρουσίασε αναλυτικά τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν διερευνηθεί στο παρελθόν, τεκμηριώνοντας με στοιχεία τους λόγους για τους οποίους οι λύσεις αυτές δεν είναι εφικτές. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πρόταση του 2011 για μεταφορά των λυμάτων στο ΚΕΛ του Δήμου Λαυρεωτικής, η οποία απορρίφθηκε άμεσα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής, στην πρόταση του 2011 για κατασκευή ΚΕΛ στη θέση Γερακίνα, που απορρίφθηκε στη συνέχεια από το Δ.Σ. του ίδιου του Δήμου Σαρωνικού, καθώς και στην πρόταση για διασύνδεση με την Ψυττάλεια, η οποία έχει επίσης απορριφθεί κατηγορηματικά, τόσο από την Περιφέρεια Αττικής, όσο και από τα αρμόδια υπουργεία.

Ως προς τη σύνδεση με το ΚΕΛ του Δήμου Μαρκοπούλου, ο κ. Σωφρόνης τόνισε ότι αυτή μπορεί να καλύψει μόλις το 35% των αναγκών των Καλυβίων και του Κουβαρά, όπως τεκμηριώνεται από σχετικά έγγραφα της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Σωφρόνης παρουσίασε κατόπιν την πρόταση του Δήμου Σαρωνικού, η οποία αφορά την κατασκευή ΚΕΛ κλειστού τύπου στην περιοχή ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία Πράσινου Σημείου για την κομποστοποίηση πράσινων απορριμμάτων (φυτικών κλαδεμάτων) κα πρότυπου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, για την προώθηση της ανακύκλωσης.

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης λύσης, η οποία είναι άμεσα υλοποιήσιμη, αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα της αποχέτευσης και δημιουργεί σημαντικά περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά οφέλη για το σύνολο των Δημοτών.

Ο κ. Σωφρόνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχω υποχρέωσή απέναντί σας, απέναντι στα παιδιά μας, απέναντι στον τόπο μας, αλλά και απέναντι στον ίδιο μου το εαυτό, να σας καταθέσω μια ρεαλιστική πρόταση. Εμείς δεν προτείνουμε ιδέες, αλλά λύσεις. Επιλέγουμε τη δράση από την απραξία και τη μετάθεση των ευθυνών σε άλλους. Η επιλογή της κατασκευής Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και Κομποστοποίησης Πράσινων Απορριμμάτων στο χώρο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει μόνιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα της αποχέτευσης.»

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι κ.κ. Φιλίππου και Τσαλικίδης, οι οποίοι πρότειναν εκ νέου τη σύνδεση με την Ψυττάλεια. Απαντώντας, ο Δήμαρχος Σαρωνικού παρότρυνε όσους επιμένουν στη λύση της Ψυττάλειας, να επιχειρήσουν να αλλάξουν την αρνητική στάση της Περιφερειάρχη και των αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης, με τους οποίους μάλιστα ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Η επόμενη ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με το θέμα της αποχέτευσης, θα πραγματοποιηθεί στο Λαγονήσι.          

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα