22.6 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δραματική ήταν η χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαυρεωτικής που ξεκίνησε κοντά στις έντεκα το βράδυ και τέλειωσε στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις δημιουργίας κέντρου υποδοχής προσφύγων στο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ, με την αποστολή μηχανημάτων για να ετοιμάσουν το χώρο, παρά την ομόφωνη απόφαση του Σώματος ότι ο χώρος που επελέγη είναι τελείως ακατάλληλος και επισφαλής τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες, όσο και επικίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή καθώς συνορεύει με τον εθνικό δρυμό του Σουνίου.

Παρά ταύτα η κεντρική διοίκηση προχώρησε το σχεδιασμό της με αποτέλεσμα την κινητοποίηση του δήμου, μέχρι σημείου τα μηχανήματα που ήταν καθ’ οδό να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Στην εισήγησή του με την έναρξη της συνεδρίασης, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς ξεκίνησε υπογραμμίζοντας ότι «το μεταναστευτικό, ένα παγκόσμιο θέμα, μας πνίγει τρεις μέρες προ των εκλογών, γι’ αυτό και παρέμβηκα ώστε τα μηχανήματα που εστάλησαν για την αποκατάσταση του χώρου, να μη φτάσουν εδώ και να δημιουργηθεί ένταση, στα ήδη τεταμένα πνεύματα λόγω εκλογών. Υποστηρίζω ότι χρειάζεται σωφροσύνη για ένα τόσο λεπτό θέμα, ώστε να μη φανούμε προς τα έξω με ρατσιστικό προσωπείο».

Ακολούθως έδωσε διευκρινιστικές πληροφορίες ως προς το είδος της φιλοξενίας, που δεν θα είναι όπως αρχικά τον ειδοποίησαν για παραμονή – ταυτοποίηση, αλλά οι φιλοξενούμενοι θα είναι ταυτοποιημένοι και θα μένουν κάποιες μέρες μέχρι να αναχωρήσουν στη χώρα επιλογής τους. Κάτι ανάλογο με τον Ελαιώνα δηλαδή.

Μάλιστα υπαναχώρησε της αρχικής του θέσης να μη ηγηθεί της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί εναντίον της μεταφοράς προσφύγων οπουδήποτε εντός Λαυρεωτικής, αφού εν προκειμένω κι ο ίδιος είναι αντίθετος στη συγκεκριμένη επιλογή του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ. Απόφαση που έγινε θετικά αποδεκτή απ’ όλες τις πτέρυγες και τους πολυπληθείς κατοίκους.

Ανακωχή λόγω εκλογών. Εν κατακλείδι η υπόθεση παγώνει μέχρι τις εκλογές και μετά έπεται συνέχεια.

Αμέσως μετά την εισήγηση του δημάρχου πήραν το λόγο οι παραβρισκόμενοι υποψήφιοι βουλευτές Αττικής Κώστας Κατσίκης των ΑΝ.ΕΛ., Γιώργος Καραγκούνης του ΣΥΡΙΖΑ και  Βάλσαμος Συρίγος του ΚΚΕ, όπως κι ο Νεκτάριος Καλαντζής στέλεχος της Ν.Δ., δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης και πολλοί εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων.

Ο κ. Κατσίκης των ΑΝ.ΕΛ. προερχόμενος απ’ την αυτοδιοίκηση συμπαραστάθηκε στην απόφαση περί άρνησης οπουδήποτε στη Λαυρεωτική που πήρε το Δ.Σ. Λαυρεωτικής. Μετέφερε δε μήνυμα του κ. Καμμένου, που προέβλεψε ότι θα είναι εκ νέου υπουργός Αμύνης,  ότι μετά από επαφές που είχε με την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ, πήρε τη διαβεβαίωση ότι δε θα χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία προσφύγων. Έκανε δε την πολύ βολική πρόταση, κατά το γνωστό ‘’στην αυλή του γείτονα’’, να χρησιμοποιηθεί το Ελληνικό, αντί της ΠΥΡΚΑΛ.

Ο κ. Καραγκούνης του ΣΥΡΙΖΑ  δήλωσε ότι το θέμα προέκυψε άκομψα απ’ την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως νέα κυβέρνηση θ’ αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεννόηση με την τοπική αρχή προς επίλυση του θέματος. Ούτως ή άλλως θα υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός με τη συμμετοχή πάντα των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο σχετικά με την ΕΒΟ δήλωσε: «Δεν συναινούμε  με την εγκατάσταση στην ΕΒΟ γιατί θέλουμε το εργοστάσιο να δουλέψει ξανά».

Ο Βάλσαμος Συρίγος του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ενάντια στην προαναφερόμενη εγκατάσταση στην ΕΒΟ, μίλησε για εναλλακτικές λύσεις (κρατικές κατασκηνώσεις) με τη σύγχρονη ενίσχυση  του Κ.Υ. Λαυρίου και του ΕΚΑΒ. Κατέληξε λέγοντας: «Ας γίνει και καμιά μαζική κινητοποίηση εναντίον των πολέμων που γιγαντώνουν το πρόβλημα».

Όσο για τον κ. Νεκτάριο Καλαντζή που τοποθετήθηκε εκπροσωπώντας τη Ν.Δ. είπε ότι συμφωνεί ως αυτοδιοικητικός (δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης) με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που δεν δέχεται κέντρα υποδοχής στα όρια του δήμου. Απόφαση που πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο.   

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα