24.6 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΠΟ Π. ΦΙΛΙΠΠΟΥ

ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΠΟ Π. ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να φορολογήσει το κρασί, προκάλεσε την έντονη δυσφορία του αντιπεριφερειάρχη αν. Αττικής Πέτρου Φιλίππου, οποίος απέστειλε σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό, όσο και της δημοτικής αρχής Μαρκοπούλου Μεσογαίας, καθώς τα Μεσόγεια πλήττονται άμεσα απ’ το μέτρο αυτό.

Ακολουθούν οι παρεμβάσεις Φιλίππου και δημοτικής αρχής Μαρκοπούλου: 

ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Την έντονη αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει ειδικό επιπλέον φόρο στο ελληνικό κρασί προκειμένου να καλύψει τα ισοδύναμα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, εξέφρασε με επιστολή που απέστειλε σήμερα 19-11-2015 στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Στην επιστολή του ο κ. Φιλίππου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι αδιανόητη μια τέτοια απόφαση που απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου των οινοπαραγωγών, σε μια περίοδο που ο πρωτογενής τομέας, του οποίου η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά τα χρόνια της κρίσης που βιώνει η χώρα, παραμένει ένας από τους χώρους εκείνους – μαζί με τον τουρισμό – που μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναπτυχθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Στη συνέχεια της επιστολής του, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η επιπλέον φορολόγηση της οινοπαραγωγής θα προκαλέσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στον ήδη επιβαρυμένο οινοπαραγωγικό κλάδο και πιθανόν να σηματοδοτήσει τη χαριστική βολή για τους οινοπαραγωγούς.

Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Φιλίππου, μεταφέροντας συγχρόνως μέσω της επιστολής του, την κραυγή αγωνίας και την αγανάκτηση των παραγωγών κρασιού της Ανατολικής Αττικής και των Μεσογείων ειδικότερα, οι οποίοι εκτιμούν ότι με την επιβολή αυτού του μέτρου θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας των μονάδων τους, καλεί τον Υπουργό και την κυβέρνηση να ανακαλέσουν την απόφασή τους για να μην επιφέρουν καίριο πλήγμα στην παραγωγή κρασιού της Ελλάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ανάκληση του μέτρου για τη φορολόγηση του κρασιού.

Κύριε Υπουργέ,

με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλλει για την κάλυψη των ισοδύναμων μέτρων που ζητούν οι δανειστές, επιπλέον ειδικό φόρο στο ελληνικό κρασί.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω την έντονη αντίθεσή μου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς, όπως ήδη γνωρίζετε, ο πρωτογενής τομέας, του οποίου η παραγωγή τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχει υποστεί σημαντική μείωση, είναι ένας από τους ελάχιστους χώρους που έχουν απομείνει στη χώρα μας – μαζί με τον τουρισμό – που μπορεί να αξιοποιηθεί και αναπτυχθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα. Σε μια περίοδο που γίνεται αξιόλογη προσπάθεια – και από την Περιφέρεια Αττικής – για να δοθούν κίνητρα σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και να στηριχθούν όλοι οι κλάδοι αυτού ώστε να προκύψουν επιπλέον έσοδα για το ελληνικό κράτος και νέες θέσεις εργασίας, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι αδιανόητη και απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου των οινοπαραγωγών.

Για τον λόγο αυτό, εκτιμώ ότι η επιπλέον φορολόγηση της οινοπαραγωγής θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και θα λειτουργήσει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας που τα τελευταία χρόνια πλήττεται βάναυσα από τις πολιτικές της λιτότητας. Ήδη το ελληνικό κρασί αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού και με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να σταθεί τόσο στην ελληνική αγορά αλλά κυρίως στην ευρωπαϊκή. Ως εκ τούτου, ένα τέτοιο πρωτοφανές μέτρο (καμία ευρωπαϊκή οινοπαραγωγός χώρα δεν έχει επιβάλλει Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί) θα σηματοδοτήσει τη χαριστική βολή για τον ήδη επιβαρυμένο οινοπαραγωγικό κλάδο.

Σας καλώ λοιπόν να ανακαλέσετε την απόφασή σας και σας επισημαίνω ότι στην Ανατολική Αττική και ειδικά στα Μεσόγεια, αρκετές οινοπαραγωγικές εταιρείες ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και προβλήματα βιωσιμότητας και το μέτρο της φορολόγησης του κρασιού με 0,40 ευρώ το λίτρο θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στον ταλαιπωρημένο τα τελευταία χρόνια κλάδο των οινοπαραγωγικών εταιρειών. Τέλος, ως Αντιπεριφερειάρχης της Ανατολικής Αττικής, σας μεταφέρω την κραυγή αγωνίας και την αγανάκτηση των οινοπαραγωγών της περιοχής μου μπροστά μια τέτοια προοπτική, οι οποίοι εκτιμούν ότι με την επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου ο ήδη ζημιογόνος οινοπαραγωγικός κλάδος θα υποστεί ένα καίριο – αν όχι μοιραίο – πλήγμα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής

Πέτρος Φιλίππου

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ 

Η Δημοτική Αρχή Μαρκοπούλου, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της, στην επιβολή φόρου στο ελληνικό κρασί, με στόχο την κάλυψη ισοδύναμων μέτρων που αναζητά η Κυβέρνηση, καθώς μία τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα στον τομέα της οινοπαραγωγής, οινοποίησης και εμπορίας.

Άμεσες συνέπειες της εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, θα είναι η μείωση του εθνικού πλούτου και προφανώς, η αύξηση των ποσοστών ανεργίας, καθώς είναι βέβαιο, πως πολλοί άνθρωποι θα παύσουν να ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο.

Η πρόταση επιβολής φόρου 0,40 Ευρώ/ λίτρο κρασιού, θα βύθιζε ακόμη περισσότερο στην ύφεση, την οικονομία της χώρας μας, η οποία στηρίζεται στον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής, αποτελώντας μάλιστα και  «ευρωπαϊκή πρωτοτυπία», καθώς σε καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη, δεν υφίσταται τέτοιος φόρος! 

Παρακαλούμε για την άμεση Τροποποίηση, του προς ψήφιση άρθρου, καθώς αυτό επιτάσσει το συλλογικό συμφέρον!

Σε διαφορετική περίπτωση, προσκαλούμε τους Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής, να καταψηφίσουν το εν λόγω άρθρο.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα