24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΛΕΕΙ “ΟΧΙ” ΣΕ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΛΕΕΙ “ΟΧΙ” ΣΕ ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Καθολικό όχι στους σχεδιασμούς για χωροθετήσεις υπερτοπικών εγκαταστάσεων διαχείρισης-τελικής διάθεσης απορριμμάτων από την κοινωνία του Κορωπίου.

Με μια μεγαλειώδη κινητοποίηση-συγκέντρωση απάντησαν οι πολίτες του Κορωπίου την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 το βράδυ στο Δημαρχείο Κρωπίας στις μεθοδεύσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ για χωροθετήσεις υπερτοπικών εγκαταστάσεων διαχείρισης-τελικής διάθεσης απορριμμάτων στα λατομεία Κορωπίου(ΤΡΙΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΥ,ΠΟΡΤΣΙ). Στελέχη του Δήμου εκτιμούν τη συμμετοχή σε πάνω από 1500 πολίτες αφού κάλυψαν τόσο το αμφιθέατρο του Δήμου όσο και την πλατεία του Δημαρχείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λατομεία είναι μεν ανενεργά πλέον, υπό αποκατάσταση δε με δραστηριότητες διάθεσης ΑΕΕΚ (ανακυκλώσιμα προϊόντα εκσκαφών και κατεδαφίσεων-στείρα δηλ. υλικά) βρίσκονται πλησίον της πόλης του Κορωπίου, του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και στην πορεία  αξόνων προσγείωσης- απογείωσης αεροπλάνων, του σημαντικού Αρχαιολογικού χώρου Λαμπτρών και εντός βιομηχανικής ζώνης χαμηλής όχλησης με επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε οδικό δίκτυο ήδη επιβαρυμένο, εντός της Α΄ ζώνης Προστασίας του Υμηττού και κοντά σε μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ παρουσιάζουν ιδιαίτερα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, σε τοποθεσία δηλαδή ακατάλληλη σύμφωνα με τις επιστημονικές και άλλες τεκμηριώσεις που έχουν κατατεθεί από το 2003 και συνεχίζουν να ισχύουν.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης ανέπτυξε τις θέσεις του Δήμου Κρωπίας  και την αντίθεσή του στον συγκεκριμένο σχεδιασμό κάνοντας ιστορική αναδρομή :

  • Στο περιβαλλοντικό  τίμημα που έχει πληρώσει το Κορωπί από το 1965-1978, δεχόμενο στη θέση «Κουλουμάτζι» Υμηττού όλα τα απορρίμματα της Αθήνας με ανοιχτή χωματερή, τις συνέπειες της οποίας ακόμα πληρώνει (!).
  • Στους αγώνες που έκανε για την απομάκρυνσή τους και την πολιτική-κρατική και αυτοδιοικητική τιμωρία του με την απαγόρευση μεταφοράς των απορριμμάτων από το 1978 έως το 2006 στον μοναδικό αδειοδοτημένο χώρο της Φυλής και την αναγκαστική δημιουργία ανοιχτής χωματερής στη θέση «Ντούκα» την παραπάνω περίοδο με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και τη διεθνή εικόνα των Μεσογείων, ως Δήμος του Διεθνούς Αεροδρομίου.
  • Ενώ υπενθύμισε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής από το 2011 για την πετυχημένη περιβαλλοντική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στην Ντούκα Υμηττού.

Επέκρινε επίσης τις διαδικασίες ψήφισης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Αττικής στη συνεδρίαση της 6ης Δεκεμβρίου 2016 που δημιούργησε τη «δικαιολογητική» βάση για την επαναφορά των λατομείων του άρθρου 33 Ν.3164/2003 με το αναθεωρημένο πολιτικό-αιτιολογικό σκεπτικό.

Επέμεινε στις βάσιμες υπόνοιές του για μεθοδευμένες ενέργειες του ΕΔΣΝΑ και πιθανόν αυτοδιοικητικών παραγόντων δημιουργίας τετελεσμένων με αναφορά στην εξέλιξη της μελέτης των Συμβούλων υποστήριξής του, μέσω της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Αττικής ΕΥΔΕΠ (!) για την αξιοποίηση, κατά προτεραιότητα λατομείων, της Αττικής που αναφέρονται στο άρθρο 33 του Ν.3164-2003 (που περιλαμβάνει το Λατομείο Κυριακού) για δημιουργία, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υποδομών –εγκαταστάσεων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης απορριμμάτων. Ο κ. Κιούσης κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΔΣ Κρωπίας, Νικόλαο Γιαννάκο να διαβάσει το αποκαλυπτικό κείμενο διαφωνίας του μέλους της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ κ. Μπουραίμη Δημήτρη, δημοτικού συμβούλου και πρώην Δημάρχου Φυλής στις επίμαχες συνεδριάσεις της 1ης Αυγούστου 2017 (αναρτήθηκε στο site του ΕΔΣΝΑ στις 9 Αυγούστου 2017) της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Ο κ. Κιούσης υπενθύμισε για άλλη μια φορά ότι Δήμος Κρωπίας ήταν από τους πρώτους Δήμους που κατέθεσε Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και αδειοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής –δια υπογραφής αντιπεριφερειάρχη Πέτρου Φιλίππου-για Βασικό Πράσινο Σημείο σε άλλη κατάλληλη περιοχή του Κορωπίου και σε σημείο πιθανής εξυπηρέτησης και των άλλων όμορων Δήμων, όμως αποκλείστηκε χρηματοδοτικά! Αναρωτήθηκε αν αυτό ήταν σκόπιμο λόγω της μεθόδευσης για τα Λατομεία του Κορωπίου βάσει της περίφημης πλέον μελέτης. Επισήμανε επίσης ότι ο Δήμος  εμπράκτως αναζητεί και πλέον ολοκληρώνει διαγωνισμό για πολλές γωνίες ανακύκλωσης υπερασπιζόμενος  όλο το πλαίσιο σχεδιασμού για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων και της ανάπτυξης ικανού δικτύου ρευμάτων ανακύκλωσης.

Ο κ. Κιούσης υπερασπίστηκε βασικές πάγιες και διαχρονικές θέσεις του Κινήματος της Αυτοδιοίκησης (από το 1977 και μετά) και των πολιτών για την πλήρη περιβαλλοντική αποκατάσταση των Λατομείων και την απόδοσή τους στους πολίτες, ως χώροι πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού ενώ επανέφερε στο προσκήνιο την αυτονόητη πολιτικά αποδεκτή θέση της Αυτοδιοίκησης των Μεσογείων και της Νοτιοανατολικής Αττικής για διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων της σε άλλες κατάλληλες και αποδεκτές, από τις τοπικές κοινωνίες και τις αυτοδιοικήσεις Α΄Βαθμού, θέσεις. Όχι όμως μονάδες υπερτοπικές, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και τόσων άλλων δήμων της Νότιας Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής. Ο Δήμος μας αποδεικνύει με τον τρόπο αυτό την αλληλεγγύη του στους αγώνες των κατοίκων της Δυτικής Αττικής για την μη αποδοχή όλων των απορριμμάτων όλης της Αττικής στην Φυλή.

 Τέλος, ενημέρωσε τους πολίτες ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε νομικό και πολιτικό μέσο υπεράσπισης του δημοτικού συμφέροντος για κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο αυτό και τους κάλεσε σε επαγρύπνηση για να μην περάσουν αυτές οι μεθοδεύσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και έλαβαν το λόγο: ο Ομότιμος καθηγ. Γεωλογίας-Γεωπεριβάλλοντος  ΕΚΠΑ, κ.Σπυρίδων Λέκκας, ο αντιπεριφερειάρχης Αν.Αττικής κ.Πέτρος Φιλίππου, ο π.Περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της παράταξης «Αττική», κ.Γιάννης Σγουρός, ο περιφερειακός σύμβουλος Αν.Αττικής με την «Δύναμη Ζωής», κ.Νάσος Αναγνωστόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Αν.Αττικής με την «180ο Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» κ.Πάρης Ευαγγελίου, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και περιφ. Σύμβουλος με την «Αττική» κ.Χάρης Δαμάσκος, ο περιφερειακός σύμβουλος Αν.Αττικής με την «Αττική-Συμμέτοχοι στο Αύριο» κ. Ζαχαρίας Πελέκης, η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και δημοτική σύμβουλος Αγίων Αναργύρων-Καματερού Αφροδίτη Μπιζά, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης και ο περιφερειακός σύμβουλος Αν.Αττικής με την «Αττική», κ.Γιάννης Σμέρος. Το Εθνικό Κοινοβούλιο εκπροσωπήθηκε από τους βουλευτές Αττικής, Ιωάννη Δέδε, Γιώργο Πάντζα, Νάσο Αθανασίου, Πάνο Σκουρολιάκο του ΣΥΡΙΖΑ, Γεώργιο Βλάχο, Αθανάσιο Μπούρα, Μάκη Βορίδη, Γεωργία Μαρτίνου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Κατσίκη των ΑΝ.ΕΛ και Εύη Χριστοφιλοπούλου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δεν μπόρεσαν να λάβουν το λόγο οι κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παρευρέθηκαν λόγω έντονων αποδοκιμασιών από ένα μέρος των πολιτών που παρακολουθούσε ενώ και των υπολοίπων κομμάτων παρότι παρέμειναν δεν θέλησαν να τοποθετηθούν. Η βουλευτής της Δ.Σ κα Εύη Χριστοφιλοπούλου επέμεινε  να τοποθετηθεί παρά τις αποδοκιμασίες. Ο Δήμος Κρωπίας κατανοεί την οργή μέρους των συμπολιτών μας για τα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που τους έχουν φέρει σε απόγνωση όμως η αντιθεσμική αυτή συμπεριφορά τους δεν βοηθάει τον μεγάλο αγώνα που ξεκινάμε διότι με τον τρόπο αυτό δεν μπορέσαμε να μάθουμε τις θέσεις τους για το ζήτημα που διαμαρτυρόμαστε και να δεσμευτούν απέναντί μας.

Παρευρέθηκαν επίσης, ο εκπρόσωπος επικεφαλής της αντιπολίτευσης Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, εκπρόσωποι, κομμάτων τοπικών  και νομαρχιακών οργανώσεων  (ΣΥΡΙΖΑ,  Ν.Δ,  ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ), τοπικών συλλόγων Κορωπίου (εξωραϊστικοί, περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, αιμοδοτικοί κ.α), ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κορωπίου, επαγγελματικές οργανώσεις (Ένωση Εμπόρων, Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κορωπίου), αγροτικών συλλόγων Κορωπίου (ΑΣΚ, Κεκρωπία), αθλητικών συλλόγων καθώς και σχολείων δημοσίων και ιδιωτικών. Από το Δημοτικό Συμβούλιο Κρωπίας παρευρέθηκαν, ο πρόεδρος του Δ.Σ Νίκος Γιαννάκος που συντόνιζε, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ Γιώργος Κ. Γκίκας, η γραμματέας του Δ.Σ, Αγγελική Λειβαδίτου, οι αντιδήμαρχοι, Ανδρέας Ντούνης, Θοδωρής Γρίβας, Μανώλης Γρινιεζάκης, Γιώργος Ν.Γκίκας, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αθηνά Κιούση και της ελάσσονος, Ευάγγελος Ρεμπάπης, δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, Αντώνης Κορωνιάς, πρόεδρος Δ.Σ Σφηττός, Θεοφάνης Μιχαιρίνας, Δήμητρα Μιχαιρίνα, πρόεδρος της Δημ.Επιτροπής Παιδείας και Β΄θμιας Σχολικής Επιτροπής, Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και της ΚΕΔΚ, Σταμάτης Ντούνης, Αγγελική Μαρκαντώνη, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Κώστας Κιούσης, Δημήτριος Πιέτρης, Γεωργία Θεοχάρη-Μπούτση, Λάμπρος Γκοτζαμάνης, Μαργέττα Δημοπούλου, Ελένη Αθανάτου-Παπακωνσταντίνου, Στέλλα Αθανασίου, Δέδες Λιώνης, Διονύσης Κερασιώτης, Παναγιώτης Τσιμπικτσιόγλου, Ανδρέας Βραχάς.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα