24.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΚΑΛΕΣΜΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΓΙΑ ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

Το  Περιφερειακό Συμβούλιο συζητά τη Στρατηγ. Μελέτη Περιβαλ. Επιπτώσεων του Περιφ. Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ  ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Πέμπτης  10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΤΙΣ 3.30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ-ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ 2-ΠΑΠΑΓΟΥ-ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ “ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ”).

Για το ΧΥΤΑ Γραμματικού η Δύναμη Πολιτών  Μαραθώνα ομόφωνα αποφάσισε στην ολομέλειά της στις 15-05-15  ότι καθώς οι   αιτίες ακαταλληλότητας του έργου παραμένουν το έργο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καμία εναπόθεση είτε σύμμεικτου απορρίμματος είτε υπολείμματος.

 Ζήτησε ακόμη:

Να ερευνηθούν τα στοιχεία του έργου από αξιόπιστους τεχνικοεπιστημονικούς φορείς και νομικούς καθώς οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου είχαν επισημάνει ότι:

  • Δεν έγινε επιτόπια έρευνα των «γεωλογικών-υδρογεωλογικών» χαρακτηριστικών της περιοχής.
  • Δεν ελήφθη δεόντως υπόψη ο φρεατικός υδροφόρος ορίζοντας.
  • Δεν τέθηκε το ζήτημα προστασίας των υδάτινων ρευμάτων που διέρχονται από την περιοχή.

Γι αυτό να γίνουν γεωτρήσεις για αναλυτικές γεωλογικές αναλύσεις και προσεκτική αξιολόγηση όλων των πιθανών πηγών ρύπανσης των υδάτων.

Να υπάρξει  άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και ανοικτή διαβούλευση της Περιφέρειας με τους κατοίκους για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στις 15-12-2015 ο επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Φώτης Δεληβοριάς  έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα της σύσκεψης του Γραμματικού της 27/11/2015,  για μαζική συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη ρωτώντας το Δήμαρχο πώς θα το ικανοποιήσει. Στόχος της πρότασης της σύσκεψης  ήταν  με μπροστάρη το Δήμαρχο να προβληθεί δυναμικά στα ΜΜΕ η πάνδημη αντίθεσή μας στο μεγάλο πρόβλημα του ΧΥΤΑ.

Ο Δήμαρχος δεν απάντησε και το ανέθεσε στη δημοτική σύμβουλο Σταυρούλα Δρακοπούλου που έθεσε το αίτημα της  κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων από το Δήμο.

Ο Δήμος δεν προχώρησε και στις 8-8-16 κατατέθηκε απλό εξώδικο από ιδιώτες προς τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων. Πουθενά ο Δήμος δεν φαίνεται, έτσι που να προσέδιδε την ανάλογη βαρύτητα στην έστω και περιορισμένη αυτή νομική πράξη.

Αγνοήθηκε παντελώς το αίτημα της σύσκεψης του Γραμματικού αφού ο Δήμαρχος είχε αρνηθεί να ηγηθεί μιας τέτοιας δημόσιας συγκέντρωσης και προβολής του σοβαρού ζητήματος του ΧΥΤΑ.

 Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ξαναέφερε το θέμα με αναφορές προς το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Μαραθώνα στις 26-1-2016 στις 16-2-2016 στις 7-4-2016 και  στις 14-4-2016 (και προς την Περιφέρεια)   όπου ζητούσαμε:

Να τεθούν Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ προ των θεσμικών ευθυνών τους.

Να γίνουν ενέργειες για νομικό οικονομοτεχνικό και τεχνικής αρτιότητας έλεγχο του έργου με γεωλογικές και υδρογεωλογικές μελέτες,  από ανεξάρτητους και κοινά αποδεκτούς φορείς.

Να ακουστεί η αγωνία μας και η αντίδρασή μας στο πανελλήνιο.

Δηλώναμε ότι ο ιστορικός Δήμος Μαραθώνα, διά του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, οφείλει να πρωτοστατήσει στη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ζητήσαμε επανειλημμένα να δεχτεί αντιπροσωπεία της παράταξής μας για να του εκθέσει το ζήτημα.

Η συνάντηση ποτέ δεν ορίστηκε. 

Στις 19-10-2016 η Εκτελεστική Γραμματεία του ΕΔΣΝΑ ενέκρινε την προμελέτη κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στον ΟΕΔΑ του Γραμματικού. Στη συνεδρίαση κανείς από τη Δημοτική Αρχή ή άλλος δεν παραβρέθηκε πέραν του επικεφαλής της Δύναμης Πολιτών.

Ο Φώτης Δεληβοριάς στην παρέμβασή του έθεσε στον ΕΔΣΝΑ την απαίτηση ελέγχου του έργου. Απέσπασε την προφορική αποδοχή του αιτήματος από την προεδρεύουσα Αντιπρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά.

Όμως από την προφορική αποδοχή μέχρι την υλοποίηση του ελέγχου έχουμε δρόμο που πρέπει ο Δήμος και η Περιφέρεια να τον εξασφαλίσει. 

Την ερχόμενη Πέμπτη 10-11-2016 το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εγκρίνει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Σε αυτή αναφέρονται για το Γραμματικό:

Μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων 20.000 tn ετησίως.

Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων (ΜΕΑ), δυναμικότητας έως 60.000tn ετησίως.

Χώρος διάθεσης υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.)  23.000 tn/έτος.

Δεν επισημαίνονται όμως πουθενά οι εκκρεμότητες  που επισημαίνουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιβάλλεται ο Δήμος να παραστεί στο Π.Σ. της Πέμπτης 10-11-2016, να δηλώσει τις αντιρρήσεις του για αυτές τις χωροθετήσεις και να απαιτήσει τον έλεγχο του έργου όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο έλεγχος που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο να αναθέσει στη Δασολογική Σχολή Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένος με αξιολόγηση των γεωλογικών υδρογεωλογικών και σεισμολογικών στοιχείων του έργου. Να συμπεριλάβει γεωτρήσεις που δυο φορές απαγορεύτηκαν  να γίνουν και να εκτιμηθεί η τεχνική αρτιότητα του έργου.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ  ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Πέμπτης  10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΣΤΙΣ 3.30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ-ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ 2-ΠΑΠΑΓΟΥ-ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ “ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ”).

8-11-2016

Το Συντονιστικό της Δύναμης Πολιτών Μαραθώνα

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα