24.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ

Με αφορμή την 255/20-10-2015 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που αφορούσε το «διορισμό πληρεξουσίου Δικηγόρου, για τη σύνταξη Ειδικής Νομικής Γνωμοδότησης Πολεοδομικού χαρακτήρα, για την υλοποίηση της πράξης εφαρμογής στις Πολεοδομικές Ενότητες 4 και 5 του Πόρτο Ράφτη του Δήμου Μαρκοπούλου» έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Είναι φανερό ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να επιβάλει και να εισπράξει τις εισφορές σε χρήμα για την ένταξη στο σχέδιο πόλης της 4ης & 5ης ΠΕ Πόρτο Ράφτη το φθινόπωρο του 2013 ανακινεί εκ νέου το θέμα της είσπραξης αυτών.

Μάλιστα, για να μην ξανακάνει τα ίδια άθλια διαδικαστικά λάθη που μαζί με την εντονότατη αντίθεση και κινητοποίηση των πολιτών τον ανάγκασαν να ακυρώσει άρον άρον την προσπάθειά του, αναθέτει σε νομικούς την «Ειδική Νομική Γνωμοδότηση Πολεοδομικού χαρακτήρα».

  1. Όπως καλά θυμόμαστε, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις μας, ο Δήμος αναγκάστηκε να πάρει πίσω την πρόθεσή του για είσπραξη εισφορών και, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέστειλε κάθε διαδικασία επιβολής και είσπραξης εισφορών έως την 1/1/2015 και όρισε τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη της διαδικασίας ως εξής:

2.1   Επειδή υπάρχει σαφής αναντιστοιχία ανάμεσα στις αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες υπολογίζεται η εισφορά σε χρήμα και τις σημερινές πραγματικές αξίες των ακινήτων μας, λόγω της τεράστιας οικονομικής ύφεσης θα αναληφθεί πρωτοβουλία του Δήμου ώστε να ανατραπεί η επιταγή αυτή του Νόμου και να υπολογιστούν οι εισφορές σε πραγματική οικονομική βάση.

2.2   Θα αναληφθεί επίσης πρωτοβουλία του Δήμου ώστε οι προβλεπόμενες δόσεις καταβολής των εισφορών να πολλαπλασιαστούν, ανάλογα και με το συνολικό ύψος της εισφοράς κάθε ιδιοκτησίας.

2.3   Θα συνταχθούν νέοι πίνακες οφειλομένων εισφορών σε γη (μετατρεπόμενη σε χρήμα) και σε χρήμα, ώστε κάθε ιδιοκτήτης να αποκτήσει μια συνολική εικόνα των οφειλομένων αφού θα έχουν ήδη συμψηφιστεί τυχόν προηγούμενες καταβολές του για οποιονδήποτε λόγο.

Σήμερα και χωρίς να έχει υλοποιηθεί καμία από τις πιο πάνω προϋποθέσεις, με δεδομένη την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που εντείνει την ανέχεια των πολιτών, ο Δήμος Μαρκοπούλου αντί να δείξει κατανόηση και να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του, δηλώνει κυνικά και με σαφήνεια την πρόθεσή του να εκκινήσει εκ νέου τις διαδικασίες είσπραξης των εισφορών, από πολίτες που στενάζουν από τις μειώσεις των αποδοχών και των συντάξεών τους και την επιβολή σκληρών φορολογικών μέτρων.

Και αυτά χωρίς να έχει εξασφαλίσει, σύμφωνα με την επιταγή του Νόμου (1337/83 άρθρο 14)  το 30% της δαπάνης κατασκευής των αναγκαίων έργων υποδομής από το Δημόσιο.

Επιπλέον ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου ενώ

  • εδώ και δύο χρόνια εισέπραξε εισφορές σε χρήμα από αρκετούς συμπολίτες μας, το ύψος των οποίων –κατά δήλωσή του- είναι περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ και
  • τα χρήματα αυτά ρητά ορίζεται από το Νόμο ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή έργων υποδομής στην περιοχή από την οποία εισπράττονται

δεν έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ούτε ενός από τα πολλά έργα που χρειάζονται στην 4η – 5η ΠΕ Πόρτο Ράφτη.

Αποτέλεσμα είναι οι ανύπαρκτοι και συχνά πλημμυρισμένοι και αδιάβατοι δρόμοι, η παντελής έλλειψη αποχέτευσης, η ανυπαρξία πεζοδρομίων, η έλλειψη φωτισμού.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι:

  • Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την έναρξη διαδικασίας είσπραξης εισφορών πριν την υλοποίηση των προϋποθέσεων που ορίστηκαν το 2013.
  • Δεν πρόκειται να καταβάλουμε ούτε ένα ευρώ πριν ο Δήμος εξασφαλίσει το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του προϋπολογισμού των έργων υποδομής που απαιτούνται για την περιοχή μας.

Απαιτούμε άμεσα την υλοποίηση έργων υποδομής που αντιστοιχούν με το ποσό που εισπράχθηκε το 2013 από τις εισφορές σε χρήμα των συμπολιτών μας και που παράνομα παρακρατείται από το Δήμο και παραμένει αναξιοποίητο.

 

Οργανώνουμε συνάντηση την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 στις 11:00 το πρωί στον Πολυχώρο του Δήμου στο Πόρτο Ράφτη (δίπλα στο Carrefour) για να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τους τρόπους αντίδρασής μας.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Αρναούτης Σταμάτης

Αυθίνος Παύλος

Δημητριάδης Σίμος

Καρρά Ειρήνη

Κωτούλας Χρήστος

 

Την Κυριακή εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες.

Συγκεντρώνουμε ζεστά ρούχα και αδιάβροχα, είδη προσωπικής υγιεινής, γάλα και πάνες καθώς και μικρά παιχνίδια για τα παιδιά.

 

 

Creative People

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα