22.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 23 Νοεμβρίου στα γραφεία του Συνεταιρισμού Κορωπίου με πρωτοβουλία του πρόεδρου του Συνεταιρισμού Σταμάτη Γεωργάκη, σχετικά με την άρση των περιοριστικών ρυθμίσεων για τους αγρότες της ανατολικής Αττικής.  

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχος Κορασίδης, η Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Γεωργία Μαρτίνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, καθώς και εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών Παιανίας, Μαρκοπούλου, Κουβαρά και Κερατέας.

Ο Γ.Γ. του υπουργείου κ. Κορασίδης ανέλυσε τους στόχους και τα προγράμματα για τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) για τα έτη 2014 – 2020, κάνοντας αναφορά στην ιδιαίτερη βαρύτητα που πρέπει να δώσει το κράτος στον πρωτογενή τομέα την επόμενη εξαετία, καθώς και στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας στις περιαστικές περιοχές, όπως είναι η περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών έθεσαν υπόψη του κ. Κορασίδη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Φιλίππου τόνισε ότι για την Περιφέρεια Αττικής τα θέματα γεωργικής ανάπτυξης στις εναπομείνασες αγροτικές περιοχές της Αττικής έχουν μεγάλη σπουδαιότητα, γεγονός που καταδεικνύεται από την παρουσία στη σύσκεψη κλιμακίου υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, αποτελούμενου από την Προϊσταμένη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χρυσάνθης Καπετανοπούλου και από τους υπαλλήλους Σοφία Μαστρογιάννη, Γεωργία Καστορίνη και Ανδρέα Μπέκα που ανέπτυξαν στον Γ.Γ. του υπουργείου τα διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της συγκεκριμένης Δ/νσης με κυριότερο εκείνο της έλλειψης προσωπικού.

Στη συνέχεια, ο κ. Φιλίππου ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι τις προηγούμενες μέρες με υπόμνημά του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες της Ανατολικής Αττικής εστιάζοντας στον αποκλεισμό των αγροτών της περιοχής σε περίμετρο 40 χιλιομέτρων γύρω από την Αθήνα, από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Επίσης, τόνισε ότι με αφορμή την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, έχει γίνει μια σημαντική στροφή των νέων προς τον πρωτογενή τομέα και γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να δοθούν κίνητρα σε όσους νέους επιθυμούν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή. Πρότεινε δε να πραγματοποιηθεί άμεσα μια ενημερωτική ημερίδα για τους αγρότες της Ανατολικής Αττικής προκειμένου να πληροφορηθούν για όλα τα προγράμματα ενίσχυσης των νέων αγροτών. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης αυτών στα ευρωπαϊκά προγράμματα και κυρίως οι διαδικασίες για τη μεταποίηση της παραγωγής των αγροτών σε μικρές μεταποιητικές μονάδες.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φιλίππου παρότρυνε τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών να συνεχίσουν τον διάλογο και τη συνεργασία για την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Ακολουθεί επιστολή του κ. Φιλίππου στους καθ’ ύλη αρμοδίους σχετικά με τα αποτελέσματα της προαναφερόμενης σύσκεψης. 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                            Παλλήνη     21/11/2014

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΑΤΤΙΚΗΣ                                                   Αρ.Πρωτ.: οικ.229920/714

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ταχ. Δνση : 17ο χλμ. Λ. Μαραθώνος                                Προς : 1. Υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης

Παλλήνη  Τ.Κ. 15351                                                                        & Τροφίμων

Τηλ: 213 2005122-23                                                                        κο Καρασμάνη Γεώργιο

Fax: 213 2005105

                                                                                                2. Αναπληρωτή Υπουργό

κο Κουκουλόπουλο Παρασκευά

                                                                                    

                                                                                                3. Βουλευτές Περιφέρειας Αττικής

                                                                                                4. Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου

                                                                                                    Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

                                                                                                    Κο Κορασίδη

 

                                                                                   Κοιν.:  1. Γραφείο Περιφερειάρχη Αττικής

                                                                                               2. Γεωργικοί Συνεταιρισμοί
                                                                                                  Ανατ.Αττικής

 

Θέμα :  Άρση περιοριστικού όρου 40 χλμ για την επιδότηση των αγροτών 
             Ανατολικής Αττικής

Κύριοι Υπουργοί,

      Εδώ και αρκετά χρόνια η Ανατολική Αττική έχει εξαιρεθεί από τις όποιες επιδοτήσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή, σε μια περίμετρο 40 χλμ από το κέντρο της Αθήνας.

     Οι παραπάνω περιορισμοί επιβλήθηκαν με το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013» και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να ισχύουν.

     Προφανώς το σκεπτικό ήταν ότι οι περιοχές κοντά στην Αθήνα παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια μία τάση αστικοποίησης και αλλαγή της χρήσης από αγροτικό χαρακτήρα σε αστικό. Αυτό δημιουργεί μία τεράστια ανισότητα.

Τα τελευταία χρόνια με την κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, έχει αντιστραφεί αυτή η τάση αστικοποίησης και  υπάρχει μια μεγάλη στροφή προς τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, ειδικά των νέων ανθρώπων.

    Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε :

  1. Την άρση του περιοριστικού όρου των40 χιλ.από το κέντρο της Αθήνας που προβλεπόταν στο ΠΑΑ 2007-2013 και είχε σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τις όποιες επιδοτήσεις και κίνητρα διαφόρων περιοχών, που παρουσιάζουν έντονη γεωργική-αγροτική δραστηριότητα.
  2. Την ένταξη όλων των περιοχών της Ανατολικής Αττικής στα επιδοτούμενα προγράμματα χωρίς κανένα περιορισμό όπως ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως για παράδειγμα, η περιοχή των Μεσογείων που δεν εντάσσεται στα προγράμματα επιδότησης ενώ παρουσιάζει έντονη αγροτική δραστηριότητα.

Στην περιοχή των Μεσογείων έχουμε συνολική καλλιεργούμενη έκταση 58.500 στρέμματα με αμπέλια και ελιές χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι υπόλοιπες καλλιέργειες και οι εκτροφές ζώων. 

3. Να ληφθεί σαν κριτήριο εφαρμογής του μέτρου, η έδρα της αγροτικής  
    εκμετάλλευσης και όχι ο τόπος μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου υποψήφιου
    Νέου Γεωργού.    

    Οι θέσεις και οι προτάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της Π.Ε.Α.Α για την νέα  
    προγραμματική περίοδο 2014-2020 αποτυπώνονται  στο εγχειρίδιο με τίτλο   «Γη :τροφός της  γεωργίας και των αγαθών της»  που συντάχθηκε από την αρμόδια υπηρεσία μας .    

  1. Σύμφωνα με το ΡΣΑ ενώ προβλέπεται η διατήρηση και ενίσχυση του πρωτογενούς Τομέα όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο 23 του σχετικού Νόμου «για λόγους συμβολής στην κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της Αττικής και για περιβαλλοντικούς λόγους, που αναφέρονται στη διαφύλαξη του τοπίου της βιοποικιλότητας και των αγροοικοσυστημάτων», στις κατευθύνσεις για την οργάνωση της χωρικής ενότητας Ανατολικής  Αττικής φαίνεται ότι δίνεται προτεραιότητα στις εξωγεωργικές δραστηριότητες ανάπτυξης. Ειδικότερα, στη χωρική υποενότητα Λαυρεωτικής που αποτελείται από τους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού έχει πλήρως αποκλειστεί η διατήρηση και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
  2. Στη σύγχρονη αναπτυξιακή πολιτική, η δημιουργία και η εξασφάλιση προϋποθέσεων εταιρικής σχέσης πόλης και υπαίθρου αποτελεί αν όχι μονόδρομο, αναγκαία και ικανή συνθήκη ανάπτυξης τόσο της υπαίθρου όσο και της πόλης. 

Ολοκλήρωση των νομοθετικών ρυθμίσεων  (Ν. 4235/2014 αρθ. 62) για την καθιέρωση των απαιτήσεων για την λειτουργία των πολυλειτουργικών αγροκτημάτων και την ανάπτυξη εντός αυτών μικρών μεταποιητικών μονάδων αγροτικών προϊόντων.

Παρακαλούμε να τύχουμε της θετικής ανταπόκρισης στα παραπάνω αιτήματα, τα οποία θα διευκόλυναν τόσο στην διατήρηση των όποιων αγροτικών καλλιεργειών έχουν παραμείνει στην περιοχή μας, όσο και στην προώθηση νέων γεωργικών ασχολιών.

Νομίζω ότι η λύση στα παραπάνω προβλήματα θα συμβάλλει στην αρμονική συνύπαρξη του αστικού ιστού με τον αγροτικό χώρο, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας.     

 Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής

Πέτρος Φιλίππου

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα