21.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΟΡΙΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

ΣΧΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΟΡΙΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

Η σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της χώρας ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και εκπρόσωποι των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας. Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν η ανάγκη άμεσης σύνταξης προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από όλες τις περιφέρειες της χώρας, όπως προβλέπεται από τον Ν. 4264/2014 (άρθρο 60) και την ΚΥΑ 117394/2932 (ΦΕΚ Β 3557/30-12-2014) και ειδικότερα το σχέδιο δράσης για τους βοσκότοπους με κύρια αιχμή τον καθορισμό των ορίων αυτών, δηλαδή τον προσδιορισμό της έκτασης τους.  

Για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου υπάρχουν περίπου 90.000 ζωικές μονάδες (αιγοπρόβατα και βοοειδή), δεν υπάρχουν καθορισμένοι βοσκότοποι καθώς οι μεν ορεινοί όγκοι (Πάρνηθα, Υμηττός, Πεντέλη, Λαυρεωτική) είναι προστατευόμενοι – αναδασωτέοι λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που τους έπληξαν, ενώ στις πεδινότερες περιοχές η βόσκηση γίνεται σε ιδιόκτητες ακαλλιέργητες εκτάσεις. Τα όρια των άτυπων αυτών βοσκοτόπων από κοινού από τους δήμους και τους κτηνοτρόφους. Για τον λόγο αυτό, στη διαδικασία για το πλαίσιο δράσης για τους βοσκότοπους, θα πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στο καθεστώς που διέπει την Αττική.

Επειδή το κόστος του εν λόγω εγχειρήματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΚ, υπερβαίνει τα 3,5 εκατ. € για όλη τη χώρα, διατυπώθηκε ως αίτημα να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της όλης προσπάθειας.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα