23.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤΗΝΟΣ ΤΟΛΜΑΜΕ ΜΑΖΙ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΝΟΣ ΤΟΛΜΑΜΕ ΜΑΖΙ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τήνος, 15 Σεπτεμβρίου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Είπαμε να μη «σκιάσουμε» τα της ορκωμοσίας, με τις υπερβολές που εκεί ακούστηκαν περί δεματοποιητή και όχι μόνο, με τα όσα υπονοήθηκαν και την πλήρη απαξίωση της απελθούσης δημοτικής αρχής, ακόμη κι εκεί που σύσσωμη η κοινωνία μας «της βγάζει το καπέλο» (αερομεταφορές ενώ υπήρξε αναφορά στα ζητήματα υγείας).

Προ ημερών, με το μήνυμα ενόψει νέας σχολικής χρονιάς, η κεντρική ιδέα είναι «μην περιμένετε λεφτά», όταν προ ολίγων εβδομάδων δεν υπήρχε ζήτημα στο οποίο η τότε μειοψηφία να μην πλειοδοτήσει, με αφόρητο λαϊκισμό (μειώσεις δημοτικών τελών, μειώσεις κοινοχρήστων χώρων, μειώσεις στο Λιμενικό Ταμείο, κλπ). Η μεταστροφή υπήρξε εντυπωσιακή. Παρόλα αυτά, είπαμε, ας μην θεωρηθεί ότι μεμψιμοιρούμε, μια μέρα που κυρίαρχα είναι τα πρόσωπα των μαθητών και των δασκάλων τους. Με την ευκαιρία, τους ευχόμαστε από καρδιάς, καλή δύναμη και ένα αποδοτικό σχολικό έτος.

Όμως το πρόσφατο, με το Σφαγείο και το κλείσιμό του από την παρούσα δημοτική αρχή, υπερβαίνει τα όρια της αντοχής μας. Το Σφαγείο το παραδώσαμε στην Τήνο, άρτιο, με όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με έτοιμη μελέτη ISO και μέσα από τα γνωστά σε όλους (και στην τότε μειοψηφία, σαφέστατα) προβλήματα, λειτουργούσε και παρήγαγε έργο. Ρεαλιστικά βέβαια ο υπογράφων υπέδειξε πολλές φορές δημόσια ότι ίσως θα ήταν καλύτερο για την πορεία του Σφαγείου, αυτό να περάσει σε μίας άλλης μορφής εκμετάλλευση, πλην ουδεμία υπήρξε ανταπόκριση. Παρόλα αυτά λειτουργούσε και εξυπηρετούσε.

Και για το ακανθώδες θέμα της διάθεσης των υπολειμμάτων, κλπ της μονάδας, βρήκαμε πρωτοποριακή λύση, την σύμβαση με την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, η οποία είχε προηγουμένως εξασφαλίσει την τεχνογνωσία, μέσα από δική της σύμβαση με ιδιωτική επιχείρηση της Πάρου. Όλα αυτά λέχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και ρητά ειπώθηκε ότι αυτή η σύμβαση αφορούσε (εκτός από τον ίδιο το Δήμο για απορρίμματα φυτικής προέλευσης, κλαδιά, κλπ) και το Σφαγείο μας, αλλά και το Τυροκομείο. Επομένως και αυτή η λύση είχε δρομολογηθεί.

Το γεγονός ότι με την ανάληψη της νέας Δημοτικής Αρχής έκλεισε το Σφαγείο, μπορεί να συνιστά επιλογή της ή ολιγωρία της. Το γεγονός, όμως, ότι προσπαθεί να αποδόσει την ευθύνη στην πρώην δημοτική αρχή, προαναγγέλλοντας και απόδοση ευθυνών (!), συνιστά παραπληροφόρηση και δεν γίνεται ανεκτή.

Και σήμερα, βλέπουμε άλλες υπερβολές. Το Κλειστό Γυμναστήριο Τήνου, το πήραμε πάνω μας με μεγάλο ρίσκο, ως εγκαταλελειμμένο κουφάρι και μέσα σε 3,5 δύσκολα χρόνια, το παραδώσαμε έτοιμο προς χρήση. Αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι η μελέτη πυρασφάλειας, πολύ πριν αναλάβουμε το Δήμο, δεν ήταν εγκεκριμένη. Ενημερώσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο. Η μελέτη συντάχθηκε ξανά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και εγκρίθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για την υλοποίηση και τη λειτουργία της πυρασφάλειας απαιτούνταν η προμήθεια ενός πυροσβεστικού συγκροτήματος (μοτέρ) αξίας 15.000 ευρω. Η μελέτη της προμήθειας συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία, έγινε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού αλλά δεν ανατέθηκε από εμάς για λόγους δεοντολογίας και τακτ ώστε να το χειριστεί η νέα δημοτική αρχή. Όμως της παραδόθηκε ένα έργο – όνειρο για τους νέους του νησιού μας – αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ και η συζήτηση αφορά τα 15.000 ευρώ!!! Η Πυρασφάλεια είναι θέμα ημερών και το έργο πανέτοιμο να δοθεί στους νέους της Τήνου.

Όπως είπαμε και άλλη φορά, η νίκη του αντίπαλου συνδυασμού δεν νομιμοποιεί την διαστροφή των πραγμάτων και την κακοποίηση της αλήθειας ούτε μας υποχρεώνει να ακούμε οτιδήποτε χωρίς απάντηση. Η στείρα αντιπολίτευση δεν μας ενδιαφέρει, δε θα γίνει όμως ανεκτή και η ισοπέδωση ενός έργου.

Αλλού ας αναζητήσει λοιπόν ο καθένας, την ευθύνη διακοπής λειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου, το οποίο φτιάξαμε, λειτουργήσαμε και παραδώσαμε, την 31-8-2014, σε λειτουργία. Αλλού ας αναζητήσει τα περί δήθεν αναγκαίας δίμηνης καθυστέρησης, στην παράδοση του Κλειστού Γυμναστηρίου στους νέους του νησιού μας. Όλα τα άλλα είναι πάμφθηνες δικαιολογίες…

 

Παναγιώτης Κροντηράς

Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας Δήμου Τήνου, τέως Δήμαρχος

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα