Γράφει ο Ανδρέας Βασιλόπουλος*
Το εκλογικό αποτέλεσμα του 2023 ένα πράγμα έκανε για εμάς απόλυτα σαφές. Δεν αρκεί να ξέρεις και να μπορείς ώστε να καταφέρεις να αλλάξεις τον τόπο σου. Ως ”Δύναμη Ανάπτυξης” είχαμε πλήρες προεκλογικό πρόγραμμα.
Είχαμε μελετήσει, κοστολογήσει και σχεδιάσει τις μικρές και τις μεγάλες τομές που προτείναμε. Είχαμε ικανότατα στελέχη με γνώση και εμπειρία στον κάθε τομέα. Κι όμως ως ”Δύναμη Ανάπτυξης” ήρθαμε τρίτοι, αλλά λάβαμε την εκλογική εντολή να είμαστε ο ρυθμιστικός παράγοντας στην εκλογική αναμέτρηση της 2ης Κυριακής.
Επιλέξαμε πολύ συνειδητά να στηρίξουμε την παράταξη Τσεβά-Ξηντάρα, με τον όρο να υπάρξει διαφανή και δημόσια προγραμματική συμφωνία και θα την εφαρμόσει κοινή ομάδα διοίκησης, ώστε να υπάρξουν επιτέλους οι συνθήκες που θα επέτρεπαν την συνεργασία και την εφαρμογή ενός προγράμματος πραγματικής αλλαγής. Όμως οι προσωπικές φιλοδοξίες φανερών και κρυπτόμενων στελεχών της παράταξής αυτής, με πρωτοστάτη έπαρσης και αμετροέπειας την ίδια τη Δήμαρχο, από την επόμενη μέρα κιόλας μέρα, παραβίασαν την σαφή προεκλογική δέσμευση – και αποδεδειγμένα δεν θέλουν ακόμα και σήμερα – καμία συνεργασία.
Η ιστορία όμως πρέπει να μας διδάσκει. Η λέξη «συνεργασία» εύκολα λέγεται, δύσκολα υλοποιείται, ειδικά εάν είναι απόφαση μονόδρομος της τελευταίας εβδομάδας και υποκριτική όπως αποδείχθηκε στην πράξη. Για αυτό και κατέρρευσε ακόμη και η συνεργασία Τσεβά-Ξηντάρα. Πολλοί κάνουν υπολογισμούς για το 2028 που καταλήγουν σε μια ατέρμονη και άνευ ουσίας «δελφινολογία». Όμως ο δρόμος προς το 2028 είναι μακρύς και ο τόπος μας δεν αντέχει ούτε τις πολιτικές του «μία από τα ίδια», ούτε ιδιοτελείς «συναλλαγές» με μοναδικό σκοπό την αποκατάσταση της χαμένης πλειοψηφίας εντός του ΔΣ με αποκλειστικό στόχο την διατήρηση των έμμισθων θέσεων ευθύνης.
Σήμερα, μιλώντας με όλους τους πολιτικούς παράγοντες, που βρίσκονται de facto στην αντιπολίτευση, ένα πράγμα τονίζω: Συνεργασία από σήμερα όλων μας! Όλων όσων αντιλαμβάνονται το πολιτικό αδιέξοδο της μειοψηφικής ομάδας Τσεβά και το ότι η πραγματική δύναμη για λήψη αποφάσεων βρίσκεται πάντα στην πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι στον εκάστοτε Δήμαρχο. Και φυσικά, στο κάλεσμα για συνεργασία και κοινή στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων του Δήμου μας, δεν χωρούν «ηγέτες», διότι αυτή η φιλοδοξία του «ενός ανδρός αρχή», η οποία άλλωστε είναι παραπλανητική καθώς υπάρχει πάντα όσο διαθέτει την πλειοψηφία του ΔΣ, κάθε φορά οδηγεί στα αποτελέσματα που σήμερα βιώνουμε και στην έξαρση των πελατειακών σχέσεων.
Η ανάγκη για πρόοδο και ευημερία είναι αναμφισβήτητη. Ειδικά στο δικό μας Δήμο που επί χρόνια μένει στάσιμος ή ακόμα και οπισθοχωρεί σε σχέση με τους άλλους Δήμους. Ακόμα και σε απόλυτα βασικές ανάγκες, όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, τα πεζοδρόμια, η προσβασιμότητα και η στήριξη ευπαθών ομάδων. Οφείλουμε οριστικά να «γυρίσουμε σελίδα» σε προσχηματικές και αναξιόπιστες συμπράξεις για την κατάληψη ενός δημαρχικού θώκου που δεν ωφελεί σε τίποτε τους δημότες. Χρειαζόμαστε καθαρές κουβέντες από όλους, σήμερα ενώπιον των δημοτών, όχι με περιστασιακές κοινές παρεμβάσεις σε ψηφοφορίες για το ένα ή το άλλο επιμέρους ζήτημα, ιδιαίτερα εκείνες που έχουν επικοινωνιακές αλλά αχρείαστες στοχεύσεις. Χρειαζόμαστε στρατηγικές συμπράξεις που να προβάλλουν την δυνατότητα πραγματικών τομών και να δείχνουν στους δημότες ποιοι έχουν την πολιτική βούληση, την αξιοπιστία συνέπειας και είναι ικανοί ως κοινή ομάδα με όραμα να υλοποιήσουν σήμερα – αλλά και μετά το 2028, τα κρίσιμα έργα που χρειάζεται ο Δήμος μας.
*Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι επικεφαλής της παράταξης ”Δύναμη Ανάπτυξης” και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας Πικερμίου
ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ Εφημερίδα Πρωτοσέλιδο