22.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑ. Βασιλόπουλος υπ. Δήμαρχος Ρ-Π: «Θα ήθελα Χριστόπουλος – Πιστικίδης να συμμετέχουν...

Α. Βασιλόπουλος υπ. Δήμαρχος Ρ-Π: «Θα ήθελα Χριστόπουλος – Πιστικίδης να συμμετέχουν στη διοίκηση 2023-2028 που θα κάνουμε»

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 ένα νέο πρόσωπο, ο Ανδρέας Βασιλόπουλος, εμφανίζεται στη δημοτική σκηνή του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου διεκδικώντας τη Δημαρχία. Ο Α. Βασιλόπουλος, ο καθηγητής κατά πως αυτοσυστήθηκε, αν και πρόσφατος νεοκάτοικος και μάλιστα στη δημοτική κοινότητα Πικερμίου, αποφάσισε αντί ν’ ακολουθήσει την πεπατημένη δηλ. να κατέβει υποψήφιος Δ.Σ. σε κάποιον συνδυασμό, να δημιουργήσει την δική του παράταξη τη «Δύναμη Ανάπτυξης» με την οποία εκλέχτηκε.

Το Μάιο του 2019, η απλή αναλογική, εξασφάλισε την εκλογή του ιδίου κι άλλων δύο υποψηφίων του συνδυασμού του στην ελάσσονα μειοψηφία. Ακολούθως στήριξε την πλειοψηφούσα παράταξη Μπουρνούς ώστε ν’ αποκτήσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Σώμα του δήμου κι ανέλαβε αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος-Παιδείας-Πολιτισμού, Αναπτυξιακών προγραμμάτων και Ψηφιακής πολιτικής του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Στις 20 Ιουλίου 2021, μετά τη ρήξη των δύο, Μπουρνούς-Βασιλόπουλου, παραιτείται από αντιδήμαρχος πριν τον παύσει ο δήμαρχος όπως είχε προαναγγείλει κι αποσύρει τη στήριξη στη δημοτική αρχή Μπουρνούς. Αμέσως μετά δηλώνει την εκ νέου διεκδίκηση του δήμου, ως υποψήφιος δήμαρχος Ρ-Π.

Ποιος είναι για πολλούς δημότες ο «άγνωστος» Ανδρέας Βασιλόπουλος; Πόσο εφικτό είναι να κερδίσει το δήμο ένας σχετικά πρόσφατος νεοκάτοικος και μάλιστα Πικερμιώτης; Με ποιους θεωρεί ότι μπορεί να συνεργαστεί;

Στα ερωτήματα αυτά ελπίζουμε να πάρουμε απαντήσεις απ’ τον κο Βασιλόπουλο σ’ αυτή τη συνέντευξη, μια κι είναι η πρώτη υποψηφιότητα, μετά φυσικά την εκ νέου υποψηφιότητα Μπουρνούς.

Κε Βασιλόπουλε παρουσιαστείτε!

Η υποψηφιότητά της «Δύναμης Ανάπτυξης» γεννήθηκε στις αρχές του 2014 λίγο αφότου αγοράσαμε με την Νάντια την οικία μας στο Πικέρμι και σκεφτήκαμε ότι η οικογένειά μας θα μεγαλώσει εδώ. Ήταν μία συνειδητή απόφαση προκειμένου να προσφέρουμε στην περιοχή μας όλα εκείνα που τόσα χρόνια κάναμε για δεκάδες άλλες περιοχές, είτε μέσα από το Πανεπιστήμιο, είτε μέσα από τις δεκάδες συνεργασίες που με τον καιρό έχουν δημιουργηθεί. Ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό να χτίζεις μία περιοχή βήμα – βήμα και να την βλέπεις να αναπτύσσεται με όραμα, μελετημένα βήματα και τη σύγχρονη λογική της «ανθρώπινης» πόλης. Κάτι τέτοιο μπορείς να το επιτύχεις μόνο από τη θέση του Δημάρχου. Ούτε του Περιφερειάρχη, ούτε του Βουλευτή, ούτε κανενός άλλου.

Σίγουρα γνωρίζετε ότι η τοπική κοινωνία, σας προσάπτει τη ρετσινιά ότι βοηθήσατε τη δημοτική αρχή Μπουρνούς να διοικήσει συμμετέχοντας με τους δύο συμβούλους σας σε μια πλειοψηφία που συναινεί σε όλες τις αποφάσεις του δημάρχου σύννομες ή μη. Τι απαντάτε;

Δεν συναινέσαμε ούτε σε μία μη σύννομη απόφαση, ούτε σε μία βλαπτική για την περιοχή απόφαση. Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτός ήταν και ο βασικός λόγος της παραίτησής μου από τη θέση του Αντιδημάρχου. Ότι δηλαδή τον Ιούλιο που εμείς καταψηφίσαμε το θέμα της τσιμεντοποίησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, δέχθηκα απαράδεκτη επίθεση, σε βαθμό που αναγκάστηκα να μιλήσω για πρακτικές που συναντάμε σε δικτατορίες.

Πάντως η άποψή μου είναι ότι μία παράταξη που χάνει τις εκλογές πρέπει να προσπαθεί να βοηθήσει τη διοίκηση να γίνουν πράγματα και να γίνουν με το σωστό τρόπο και όχι ν’ αναλώνεται σε στείρα αντιπολίτευση και πόλεμο κατά της δημοτικής αρχής. Εκτός εάν όσοι ενοχλήθηκαν θεωρούν ότι χωρίς τη συνεργασία μας με τη Δημοτική Αρχή Μπουρνούς ο Δήμος θα ήταν αδιοίκητος, αλλά μάλλον δε γνωρίζουν ότι ο Νόμος μετά την απλή αναλογική δίνει δυνατότητα διοίκησης και σε Δημάρχους που δεν έχουν πλειοψηφία, διαφορετικά δήμοι όπως π.χ. η Θεσσαλονίκη θα ήταν σήμερα αδιοίκητοι.

Μετά τη διακοπή της συνεργασίας και την ανακοίνωσή υποψηφιότητα σας για τη θέση του Δημάρχου, αντιμετωπίζετε δριμεία επίθεση από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, η οποία τις περισσότερες φορές ξεπερνά τα όρια της ευπρέπειας. Πως αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση;

Τα περισσότερα άτομα που απαρτίζουν τη σημερινή Δημοτική Αρχή τα γνωρίζω από το 2014. Υπάρχουν λίγοι αποτελεσματικοί, γνώστες του αντικειμένου τους, οι οποίοι είναι και ευπρεπείς. Υπάρχουν όμως και όλοι οι υπόλοιποι που λόγω της μηδενικής τους αξίας και της πραγματικής τους αδυναμίας για διοίκηση, έχουν αναπτύξει τη λεγόμενη πολιτική του πεζοδρομίου και προσπαθούν να αναδειχθούν με βαρύς χαρακτηρισμούς, κατηγορίες και διαπληκτισμούς. Απλώς τους αγνοώ και συνεχίζω.

Πριν ακόμα την απόσυρση στήριξης της δημοτικής αρχής, ο κος Μπουρνούς είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη τριών δημοτικών συμβούλων από δύο παρατάξεις της ελάσσονος, με τη μία σύμβουλο να ανήκει στη δική σας παράταξη. Πως χαρακτηρίζετε αυτή την ενέργεια Μπουρνούς;

Είναι σαφώς απρεπές να «ψαρεύεις» από την αντιπολίτευση συμβούλους, είναι όμως μονόδρομος εάν νιώθεις ανασφαλής και ευάλωτος. Το ερώτημα δεν είναι όμως πώς θα χαρακτηρίσω την ενέργεια Μπουρνούς, αλλά την πράξη της κας Βασιλικού, του κ. Κάρλου και της κας Δημητριάδη, των τριών δηλαδή δημοτικών συμβούλων που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τις παρατάξεις τους και προσκολλήθηκαν στην διοίκηση, καθένας για να αποκομίσει τα οφέλη που του υποσχέθηκε ο κ. Μπουρνούς. Για εμένα έχουν χάσει τη φερεγγυότητα τους, αλλά ας τους κρίνει ο κόσμος που τους ψήφισε.

Πως σκοπεύετε να κερδίσετε πόντους έναντι των γηγενών αντιπάλων σας, των οποίων η δεξαμενή σίγουρων ψήφων προέρχεται από μεγάλες οικογένειες και φίλους ετών;    

Οι τελευταίες εκλογές του 2019 έδειξαν κάτι πολύ σημαντικό. Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, είχαν βαριά ονόματα μεγάλων οικογενειών και επικεφαλής που αγωνίζονται δεκαετίες στα δημοτικά έδρανα. Παρά ταύτα εμείς λάβαμε 1.000 ψήφους, ο κ. Πιστικίδης 1.140, ο κ. Χριστσόπουλος 1.350 και ο κ. Φαφούτης 1.600, δηλαδή η δεξαμενή των λεγόμενων «οικογενειών» ήταν από 140 έως 600 ψήφους. Είναι προφανές ότι με την αναγνωρισιμότητα του μόλις 25% που είχε η παράταξή μας και εγώ, πήγαμε εξαιρετικά καλά. Σήμερα και στη Ραφήνα και στο Πικέρμι έχουμε διπλασιάσει την αναγνωρισιμότητα μας και μάλιστα μέσα από έργο και δράσεις. Είναι το μόνο που σου δίνει πόντους και δυστυχώς η αντιπολίτευση έχει εξαφανιστεί.

Διάχυτη στην τοπική κοινωνία παραμένει η εντύπωση ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση στο δήμο. Με δεδομένη την υποψηφότητά σας θ’ αλλάξει η κατάσταση;

Αντιπολίτευση ανέκαθεν ασκούσαμε εμείς ως παράταξη. Θυμίζω το θέμα της Intrakat, το θέμα του λιμανιού,  το θέμα επιχορηγήσεων αθλητικών σωματείων, το θέμα του Μεγάλου Ρέματος και πολλά μικρότερα. Είναι βέβαιο ότι τώρα που δεν υπάρχει συνεργασία η διάσταση απόψεων θα μεγαλώσει και θα αναγκαζόμαστε να καταψηφίζουμε πολύ περισσότερα θέματα. Όμως η αντιπολίτευση δεν ασκείται μόνο μέσω της ψηφοφορίας στο δημοτικό συμβούλιο. Ασκείται μέσα από την καθημερινή επικοινωνία και επίλυση προβλημάτων των κατοίκων και των συλλόγων, κάτι που συνεχίζουμε να κάνουμε με αμείωτη ένταση από το 2014. Πάντως για να αστειευτούμε και λίγο κάνει τόση αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή η συμπεριφορά του ίδιου του κ. Μπουρνούς και δύο – τριών πρωτοπαλίκαρών του που αρκεί.

Είστε ανοικτός σε προεκλογικές συνεργασίες με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης;

Ασφαλώς ναι. Άλλωστε η ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου αρκετά νωρίς, από τις αρχές του 2021, ήταν ένα ανοικτό κάλεσμα προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, προς τους δημοτικούς συμβούλους και προς τον κόσμο για συνεργασία. Συνεργασία όμως με υγιείς βάσεις, κοινό όραμα και προγραμματικές θέσεις που από κοινού θα ζυμωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Τόσο ο κ. Πιστικίδης, όσο και ο κ. Χριστόπουλος, διαθέτουν πολιτική ωριμότητα, έχουν εμπειρία, έχουν αξία για την περιοχή μας και θα ήθελα να συμμετέχουν στη διοίκηση 2023-2028 που θα κάνουμε. Άλλωστε θέλω να πιστεύω ότι κοινός στόχος όλων των παρατάξεων είναι η ανάπτυξη της περιοχής μας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στη Ραφήνα και στο Πικέρμι.

Θεωρώντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να ρωτήσουμε ποιο είναι το όραμα του κου Βασιλόπουλου για το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου θα επανέλθουμε

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα