20.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑνησυχία Λαϊκής Συσπείρωσης Μαραθώνα για Λαϊκές Αγορές

Ανησυχία Λαϊκής Συσπείρωσης Μαραθώνα για Λαϊκές Αγορές

Την ανησυχία για το μέλλον των παραγωγών του Δήμου Μαραθώνα, εκφράζει με επιστολή προς τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Φαρμάκης, όσον αφορά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές, το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους παραγωγούς του δήμου Μαραθώνα.

Αναλυτικά πιο κάτω η επιστολή του κου Φαρμάκη:

ΠΡΟΣ: 1) κ. Πρόεδρο και Δημοτικούς Συμβούλους Μαραθώνα

2) κ. Δήμαρχο

Κύριε Πρόεδρε,

Παρακαλούμε στο επόμενο Δ.Σ όπως θέσετε ως θέμα ημερήσιας διάταξης το παρακάτω:

Απόφαση του Δήμου Μαραθώνα για το νέο νομοσχέδιο που αφορά τις Λαϊκές Αγορές, που θα πλήξει πάνω από 400 αγροτικές οικογένειες και του Δήμου μας, οι οποίες ζουν από τη διάθεση των προϊόντων τους στις Λαϊκές Αγορές.

Η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις, απέσυρε το 1ο Σχέδιο Νόμου για το υπαίθριο εμπόριο και παρουσίασε ένα 2ο Σχέδιο, φέρνοντας με άλλο τρόπο, «από το παράθυρο», όλα τα μέτρα που αποσύρει «από την πόρτα». Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα επηρρεάσει αρνητικά εκατοντάδες οικογένειες παραγωγών του Δήμου μας, και μας αφορά άμεσα.

Ο Μαραθώνας είναι μια από τις μεγαλύτερες αγροτικές περιοχές της Αττικής, που τροφοδοτεί με προϊόντα όλο το Λεκανοπέδιο μέσα από τις λαϊκές αγορές. Το νέο νομοσχέδιο είναι γεμάτο με διατάξεις που έχουν σκοπό, ουσιαστικά, να βγάλουν από τη μέση τους βιοπαλαιστές των λαϊκών αγορών, με τα εξοντωτικά πρόστιμα, με εμπόδια στην αδειοδότηση, με υπουργικό έλεγχο σε κάθε πλευρά της δουλειάς.

Συγκεκριμένα περιέχει: διατάξεις που καταργούν την ουσία της λαϊκής αγοράς, χρονικά εμπόδια και περιορισμούς στην είσοδο νέων παραγωγών. Αντί να διευκολύνει την είσοδο νέων παραγωγών στις λαϊκές, μετατρέπει το δικαίωμα να πουλάνε απευθείας στον καταναλωτή σε προνόμιο, με την περιοδική προκήρυξη των θέσεων. Φέρνει οικονομική προσφορά, άρα πλειστηριασμό, για την άδεια. Έτσι όχι μόνο μετατρέπεται το δικαίωμα σε προνόμιο, αλλά ανοίγει ο δρόμος να μετατραπεί και σε εμπόρευμα που εκπλειστηριάζεται, με συνέπεια την εύνοια του οικονομικά ισχυρότερου. Μετατρέπει τους παραγωγούς σε εμπόρους και αλλάζει έτσι τελείως η φύση της λαϊκής αγοράς, που είχε φτιαχτεί με κύριο σκοπό οι αγρότες να διαθέτουν άμεσα τα προϊόντα τους στους καταναλωτές.

Περιέχει τιμωριτικές διατάξεις και πρόστιμα, που θα διαλύσουν τους βιοπαλαιστές αγρότες του Δήμου μας. Πρόκειται, λοιπόν, για διατάξεις που προαναγγέλουν την απόλυτη αυθαιρεσία εις βάρος των παραγωγών. Το νομοσχέδιο έχει σαν μοναδικό σκοπό την ουσιαστική κατάργηση των λαϊκών αγορών, προς όφελος των σούπερ μάρκετ και των μεγαλεμπόρων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα» καλεί τον Δήμο μας να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών και να καταδικάσει τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που θα πλήξουν τους δημότες μας.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

  • Το ΔΣ να αποφασίσει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αποσυρθεί και το δεύτερο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές.
  • Να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών μέσα από δημόσιους φορείς διαχείρισης.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα, ώστε να λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές εν μέσω πανδημίας, με το σύνολο των επαγγελματιών και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
  • Να μείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα.
  • Να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας πωλητής να μη βρεθεί στην ανεργία.
  • Να μειωθεί το ετήσιο τέλος ανά άδεια που καταβάλλουν οι πωλητές πλανοδίου εμπορίου, με δεδομένο το χαμένο εισόδημα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
  • Η Περιφέρεια να εφοδιάσει όλους τους απασχολούμενους στις λαϊκές με τα αναγκαία υλικά προφύλαξης, με αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους που έχουν ήδη καταβάλει.
  • Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού, ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019.
  • Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού.
  • Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
  • Αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  • Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί σε οποιαδήποτε μορφή και αν κατατεθεί. Ο μόνος δρόμος για να μην διαλυθεί ο θεσμός των λαϊκών αγορών και να στηρίξουμε τις οικογένειες του Δήμου μας, που ζούν από τις λαϊκές αγορές, είναι ο συλλογικός αγώνας και η οργανωμένη πάλη.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα»

Φαρμάκης Κωνσταντίνος

Δημοτικός Σύμβουλος

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα