17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΑπολογισμός Τσεβά vs Λογοδοσία Μπουρνούς

Απολογισμός Τσεβά vs Λογοδοσία Μπουρνούς

Ουσιαστικός απολογισμός – λογοδοσία τόσο απ’ την νυν διοίκηση όσο κι απ’ την τέως, δεν έγινε στην δια ζώσης ειδική συνεδρίαση, απ’ την οποία απουσίαζε σύσσωμη η μείζων μειοψηφία, αλλά μέσω των κοινωνικών δικτύων κι από τις πλευρές. Ερώτημα: Μήπως διά ζώσης είναι ανέφικτο να ειπωθούν εμπεριστατωμένα θέματα αιχμής, τα οποία γράφονται καλύτερα;

Μετά την ειδική συνεδρίαση της 29ης Φλεβάρη με θέμα τον δίμηνο απολογισμό της νέας δημοτικής αρχής, με απούσα σύσσωμη την μείζονα μειοψηφία, γινόμαστε μάρτυρες ενός ιδιότυπου τρόπου απολογισμού – λογοδοσίας μέσω κοινωνικών δικτύων, τόσο απ’ τη νέα διοίκηση με πρωταγωνιστές την κα Τσεβά και τον κο Ξηντάρα, που γράφουν όσα δεν παρουσίασαν στην εν λόγω συνεδρίαση, όσο και τον κο Μπουρνούς που κάνει την λογοδοσία του μέσω διαδικτύου αντί να την παρουσιάσει επίσης στην επίμαχη συνεδρίαση όπου έλαμψε διά της απουσίας του.

Ερώτημα: Μήπως διά ζώσης είναι ανέφικτο να ειπωθούν εμπεριστατωμένα θέματα αιχμής,  τα οποία είναι καλύτερα να γράφονται, ίσως κι από άτομα που ξέρουν ενδελεχώς τα θέματα;

Μπορεί να μην λαβαίνουμε δελτία τύπου (δήμος Ραφήνας-Πικερμίου) ή να λαβαίνουμε κάποια καθυστερημένα (Μπουρνούς), αλλά δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε το πρωτόγνωρο γεγονός, οι πολίτες να έχουν μονόπλευρη ενημέρωση είτε απ’ τη μια (τέως διοίκηση), είτε απ’ την άλλη πλευρά (νυν διοίκηση) για το ίδιο θέμα κι όχι σφαιρική με την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο διοικήσεων, Τσεβά (παρόν) και Μπουρνούς (παρελθόν).

Αυτή την ελλιπή κατά την κρίση μας ενημέρωση, ερχόμαστε να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη παραθέτοντας τι λέει κάθε πλευρά για το ίδιο θέμα, ώστε οι συμπολίτες να έχουν την ευκαιρία να κρίνουν οι ίδιοι ποιος έχει το δίκιο με το μέρος του.

ΟΧΥΡΟ

Γράφει στην προσωπική σελίδα του fb ο αντιδήμαρχος Κωστής Ξηντάρας:

Το «ΟΧΥΡΟ» είναι ένα έργο υπερτοπικής σημασίας, όπου υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει προκειμένου να έχουμε έναν ολοκληρωμένο και πλήρως λειτουργικό χώρο. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε επί δημαρχίας Κεχαγιόγλου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, υπολείπεται για την ολοκλήρωση του έργου η ανάδειξη του συνόλου των οχυρωματικών εγκαταστάσεων, η πυρασφάλεια και η περίφραξη του λόφου, η φύλαξή του και άλλα. Για την υλοποίησή τους απαιτείται η εκπόνηση μελετών (δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ως παρακαταθήκη από την προηγούμενη δημοτική αρχή).

Γράφει σε Δελτίο Τύπου ο Βαγγέλης Μπουρνούς:

Υπάρχουν προφανώς και άλλα σημεία των καιρών της σημερινής διοίκησης, όπως η προσπάθεια απαξίωσης του μεγάλου εμβληματικού έργου ανάπλασης του ΟΧΥΡΟΥ που παρακολουθεί η τοπική κοινωνία με έκπληξη, αφού μέχρι και τα παιδιά μας έχουν μπει στο στόχαστρο των κοντόφθαλμων μικροπολιτικών προσεγγίσεων, καθυστερώντας σκόπιμα να ανοίξει τους πανέμορφους παιδότοπους του χώρου, επικαλούμενη γραφειοκρατικά προβλήματα σύγκλισης επιτροπών που αποτελούν δική της ευθύνη.

ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Γράφει ο Κωστής Ξηντάρας:

Κατ’ αρχάς, και κατά κοινή ομολογία (ακόμη και από την παράταξη του κ. Μπουρνούς, υπάρχουν σχετικές αναρτήσεις μηχανικών), η κατασκευή του γιγάντιου μεταλλικού στεγάστρου, δεν συνάδει αρχιτεκτονικά με τον περιβάλλοντα χώρο και το δασικό του χαρακτήρα. Η μη υλοποίησή του δεν ακυρώνει μία υποδομή μαζικού αθλητισμού του Δήμου, διότι η εγκατάσταση είναι πλήρως και συνεχώς λειτουργική.

Η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ ΠΔΕ ΥΠ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, αφορούσε χρηματοδότηση ποσού ύψους 322.400,00 €, από το συνολικό ποσό ύψους 1.466.634,55 € που απαιτείτο για την υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Η οικονομική επιβάρυνση του Δήμου με περαιτέρω δανεισμό (τόκοι), ύψους 1.144.234,55 € και κατ’ επέκταση των δημοτών, σε έργο μη αιχμής, δεν προκρίνεται από την παρούσα δημοτική αρχή, ιδίως όταν υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις όπως σχολεία, έργα υποδομής κ.α.

Η αποζημίωση αναδόχου λόγω διάλυσης της σύμβασης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του πέντε τοις εκατό (5%) του αρχικού συνολικού συμβατικού ποσού χωρίς αναθεώρηση, μειωμένου κατά το ένα τέταρτο (1/4), και εκτιμάται να ανέλθει στα 45.000,00 €.

Γράφει ο Βαγγέλης Μπουρνούς:

Επικαλούμενος την διάλυση της υπογεγραμμένης σύμβαση αναβάθμισης του κολυμβητηρίου προϋπολογισμού 1.466.634.55 ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέσω χρηματοδοτικού συνδυαστικού μηχανισμού  από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ (ευρωπαϊκή χρηματοδότηση) και υπογεγραμμένου δανείου από το Τ Π και Δανείων.

ΜΕΒΑ

Γράφει ο Κωστής Ξηντάρας:

Μένοντας πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, και δεδομένου ότι μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και στις προστατευόμενες περιοχές φυσικού κάλλους, από την χωροθέτηση της ΜΕΒΑ πλησίον τους, κρίνονται σημαντικές, η Κλασσική Διαδρομή του Μαραθώνιου Δρόμου θα πρέπει να αναδειχθεί με έργα και δράσεις και όχι να υποβαθμιστεί, καθώς και το ότι δεν χαίρει κοινωνικής αποδοχής, αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η μη αποδοχή εγκατάστασης Μ.Ε.Β.Α. Ραφήνας – Πικερμίου και όμορων δήμων, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη διαχείρισης των βιοαποβλήτων είμαστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Γράφει ο Βαγγέλης Μπουρνούς κατηγορώντας την νέα διοίκηση:

Πρόλαβε βέβαια στο λίγο διάστημα των 2 μηνών με άμεσες ενέργειές της να λάβει απόφαση για τη διαχείριση βιοαποβλήτων ( φυτικών υπολειμμάτων και υπολειμμάτων φαγητού) να λάβει απόφαση (πλεονασμός) να μην γίνει κλειστού τύπου μονάδα Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων (ΜΕΒΑ). πουθενά στα διοικητικά όρια του δήμου μας, πιθανότατα ακυρώνοντας το σχεδιασμό χρηματοδότησης 27 εκ ευρώ, αλλά να διατηρήσει την κατ’ ουσία ανοιχτή ΜΕΒΑ για απροσδιόριστο χρόνο στο κέντρο της πόλης, δίπλα στο κοιμητήριο Ραφήνας, επιβαρύνοντας την πόλη για παραγωγή βιοποβλήτων που κυρίως κατανέμονται στους περιφερειακούς οικισμούς

ΤΗΛΕ-ΥΔΡΟΜΕΤΡΑ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Γράφει ο Βαγγέλης Μπουρνούς για:

Την απώλεια της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης 550.000 ευρώ από το ΥΠΕΝ για τα τηλε-υδρόμετρα της κοινότητας Πικερμίου γιατί δεν τα δημοπράτησε έως την καταληκτική ημερομηνία της 9ης Φεβρουαρίου, παρά το ότι τις παραδόθηκε έτοιμη μελέτη και διακήρυξη της συγκεκριμένης προμήθειας.

Γράφει απαντώντας ο Κωστής Ξηντάρας:

Υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησης στις 19-09-2022, ποσού 2.888.426,98 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, βάση της με αρ. 43/2022 μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.

Με την Απόφαση ένταξης (η οποία μας κοινοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 – αρ. πρωτ. 20555/3-11-23) εγκρίθηκε η υπαγωγή του Δ Ρ-Π για ποσό ύψους 428.065,00 προ ΦΠΑ και τέθηκαν τα κάτωθι Ορόσημα /Στόχοι Προθεσμίες

  • Κοινοποίηση ανάθεσης σύμβασης έργων 31/12/2023
  • Ολοκλήρωση του 50% της αξίας των εργασιών 31/12/2024
  • Ολοκλήρωση όλων των έργων 31/12/2025

Ως εκ τούτου και παρόλο που όλα θα έπρεπε να έχουν τελεστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, κατόπιν συνεννόησης με την διαχειριστική Αρχή θα μπορούσαμε να έχουμε δημοπρατήσει έως την 9η Φεβρουαρίου 2024, είτε τροποποιώντας την μελέτη στο ύψος της χρηματοδότησης, είτε συμπληρώνοντας το υπολοιπόμενο ποσό με ίδιους πόρους, ήτοι δανεισμό.

Σε κάθε περίπτωση το έργο θα έπρεπε να είναι ενταγμένο στον προϋπολογισμό του Δήμου για να μπορεί να γίνει ανάληψη δαπάνης, πράγμα που η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε φροντίσει να μην κάνει. Κατά συνέπεια έπρεπε να περιμένουμε την 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού (Μάρτιος 2024) οπότε και είχε εκπνεύσει η προθεσμία

Κατόπιν συνεννόησης με την Διαχειριστική Αρχή, λάβαμε διαβεβαίωση ότι θα επαναξιολογηθεί η πρότασή μας, στο σύνολό της, και θα επαναδιατεθούν τα αδιάθετα ποσά στους δικαιούχους.

Τέσσερα θέματα απ’ τα πολλά που έχουν γίνει μπαλάκι πινγκ-πονγκ μεταξύ των δύο, με τους πολίτες να παρακολουθούν ένα θέατρο του παραλόγου, αν αναλογιστούμε ότι η κα Τσεβά ως κορυφαία αντιδήμαρχος της τέως διοίκησης συμμετείχε σ’ όλες τις αποφάσεις Μπουρνούς.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα