35.2 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήFEATURED«Attica Green Expo» Νίκος Χαρδαλιάς: Ζωτικής σημασίας η συμβολή της Ε.Ε. στην...

«Attica Green Expo» Νίκος Χαρδαλιάς: Ζωτικής σημασίας η συμβολή της Ε.Ε. στην ανάπτυξη της Αττικής»

Στη ζωτικής σημασίας συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την ανάπτυξη του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας μέσω έργων και δράσεων που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται το προσεχές διάστημα, αναφέρθηκε εκτενώς ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην ειδική θεματική εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με του πολίτες, που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της έκθεσης «Attica Green Expo».

«Το αποτύπωμα που αφήνουν στην Αττική και τους πολίτες της τα έργα και οι δράσεις που χρηματοδοτούν το ΕΣΠΑ , το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  και άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, είναι διαρκές. Όπου κι αν περπατήσεις σήμερα στην Αττική, τα μεγάλα έργα και οι παρεμβάσεις έχουν άρωμα Ευρώπης», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Και πρόσθεσε: «Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τα επόμενα χρόνια, με το όφελος σε όρους ανάπτυξης, παραγωγικότητας, απασχόλησης, ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, δημιουργίας σύγχρονων υποδομών, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος να είναι ανυπολόγιστο».

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, για την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ανάπτυξης πέντε σημείων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους άνω του 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Το νέο αυτό πρόγραμμα στοχεύει:

– Στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας
– Στην προτεραιοποίηση της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης
– Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
– Στην προώθηση της καινοτομίας
– Στη διευκόλυνση δημιουργίας περισσότερων θέσεων εργασίας ώστε να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τη σημερινή γενιά αλλά και για τις επόμενες.

«Είμαστε υπερήφανοι για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για όσα προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αττική 2021 -2027», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες με τους πέντε πυλώνες άμεσης προτεραιότητας. Συγκεκριμένα:
•⁠ ⁠205, 4 εκ. €  για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας,
•⁠ ⁠331, 6 εκ. €  για  δράσεις  εξοικονόμησης ενέργειας & αντιμετώπισης των επιπτώσεων  της κλιματικής αλλαγής,
•⁠ ⁠124, 9 εκ. €  για την ανάπτυξη βιώσιμων μεταφορικών δικτύων και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας,
•⁠  ⁠646,5 εκ. € για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης & κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και
•⁠  ⁠289, 7 εκ. €  για την υλοποίηση σχεδίων Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Κάνοντας, δε, τον απολογισμό των όσων έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα, ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε πως μόνο από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020, με προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν 11.529 έργα και δράσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:
•⁠  ⁠Η κατασκευή νέων, σύγχρονων και ασφαλών σχολείων.
•⁠  ⁠Σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
•⁠  ⁠Νέες υποδομές για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.
•⁠  ⁠Υποδομές πολιτισμού και ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας της Περιφέρειας.
•⁠  ⁠Η δημιουργία και αναβάθμιση δημόσιων δομών υγείας.
•⁠  ⁠Η στήριξη της καθημερινότητας ευάλωτων συμπολιτών.
•⁠  ⁠Η ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων και η διατήρηση θέσεων εργασίας.
•⁠  ⁠Υποδομές για την κυκλική οικονομία και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.
•⁠  ⁠Η τεχνολογική αναβάθμιση των δημοσίων συγκοινωνιών και η ανάπτυξη βιώσιμων αστικών μεταφορών.

Ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής υπενθύμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι απλά ένας μηχανισμός παραγωγής και διάθεσης κονδυλίων, που χρηματοδοτούν έργα και παρεμβάσεις». Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μία τεράστια πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάκτηση όχι μόνον για τους λαούς των χωρών – μελών της και για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τους λαούς που βρίσκονται έξω από αυτήν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν τα σύνορά της και να βρεθούν στους κόλπους της.
«Στην Ευρώπη τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά. Η ελευθερία του λόγου είναι αδιαπραγμάτευτη, ανεξάρτητα αν αυτή η ελευθερία δίνει χώρο στο λαϊκισμό να εκφράζει τις απόψεις του και να θέτει σε ρίσκο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων αποτελεί προτεραιότητα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Και κατέληξε: «Όλα όσα έχουμε ως Ευρωπαίοι πολίτες πετύχει όλα αυτά τα χρόνια με το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι ισχυρές βάσεις που μας εγγυώνται μακροπρόθεσμα ευημερία και ασφάλεια. Και αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε».

Φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση στον εξής σύνδεσμο: https://we.tl/t-zpI4w97sU7

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα