19.8 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΔήμαρχος Παιανίας-Ισίδωρος Μάδης: «Δεν υπάρχει χρόνος χάριτος για κανέναν»

Δήμαρχος Παιανίας-Ισίδωρος Μάδης: «Δεν υπάρχει χρόνος χάριτος για κανέναν»

Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων είναι οι σχολικές μονάδες του Δήμου Παιανίας. Μιλώντας στην εκπομπή «Δημοσκοπήσεις» και τον Γιώργο Λαιμό ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης εξήγησε ότι έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός των σχολείων ενώ κατά την περίοδο των εορτών ολοκληρώθηκαν και οι προγραμματισμένες συντηρήσεις.
Θέτοντας τους στόχους της νέας θητείας ανακοίνωσε την εκκίνηση μια σειρά έργων ενώ ανακοίνωσε τη συνεργασία της ΚΤΥΠ ΑΕ στην ανέγερση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Παιανίας που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Παράλληλα εκπονούνται μελέτες για ένταξη σε προγράμματα νέων έργων υποδομών. «Οι πολίτες μας ακούν να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και κάποιοι θεωρούν ότι τους κοροϊδεύουμε. Αυτό διότι δεν γνωρίζουν τις χρονοβόρες διαδικασίες που καλούμαστε να ακολουθήσουμε» σχολίασε.
«Δεν υπάρχει χρόνος χάριτος για κανέναν» τόνισε μιλώντας για τους αντιδημάρχους της νέας περιόδου.
Ο Δήμαρχος Παιανίας κάνοντας τον απολογισμό  των τελευταίων μηνών σημείωσε πως καλύφθηκε το κενό που δημιουργήθηκε λόγω των εκλογών και πλέον υλοποιείται ο σχεδιασμός της επόμενης περιόδου με τα προβλήματα να εστιάζονται στην υποστελέχωση που ταλαιπωρεί το σύνολο των ΟΤΑ από κοινού με την υποχρηματοδότηση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περικοπές που έγιναν στην ΚΑΠ λόγω του τέλους ταφής.
Ο Ισίδωρος Μάδης σημείωσε πως οι οικονομικές ανάγκες των ΟΤΑ είναι αυξημένες δίχως αντίστοιχα να αυξηθούν οι ΚΑΠ που καλύπτουν τα έξοδα ενώ προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη για τα τέλη ταφής. Χαρακτήρισε μονόδρομο την απόφαση για αύξηση δημοτικών τελών στον Δήμο Παιανίας. «Η οικονομική υπηρεσία ζητούσε μεγαλύτερες αυξήσεις, επέλεξα να κινηθώ χαμηλότερα για να περιορίσω την επιβάρυνση των κατοίκων επιτρέποντας στον δήμο να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του» εξήγησε.
Ο Δήμαρχος Παιανίας εξέφρασε την ελπίδα να μην προκύψουν και νέα τέλη ή φόροι για τους πολίτες από τις εξελίξεις.
Διαβεβαίωσε πως η κατάσταση σήμερα στον τομέα της καθαριότητας είναι καλύτερη από το παρελθόν συμπληρώνοντας πως απαιτείται η συνεργασία των κατοίκων ώστε να μην εγκαταλείπονται απορρίμματα ανεξέλεγκτα και χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της υπηρεσίας καθαριότητας.
«Κυρίαρχος στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης. Όταν παρέλαβα το 2019 είχαμε μόνο ένα ρεύμα ανακύκλωσης, τον μπλε κάδο, σήμερα προσθέσαμε άλλα τρία. Και πρέπει να λήξουμε το θέμα με τα βιοαπόβλητα αλλά προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται αφενός προσωπικό και αφετέρου ενημέρωση των πολιτών. Είναι κεντρικά ζητήματα και το προηγούμενο διάστημα ο κυβερνητικός και περιφερειακός σχεδιασμός απέτυχε. Ελπίζω να έχουμε πλέον καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε ο Ισίδωρος Μάδης.
Εστιάζοντας στα αίτια της αποτυχίας εξήγησε ότι «υπάρχει πολιτική βούληση η οποία δεν γίνεται πράξη. Να φτάσουμε επιτέλους στην πράξη και να μην μένουμε στη θεωρεία. Αν φταίει το νομοθετικό πλαίσιο να παρέμβουμε. Υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις λόγω των διαδικασιών». «Δεν υπάρχει πλέον άλλοθι ούτε περιθώριο για χαμένες ευκαιρίες» συμπλήρωσε.
Σε ότι αφορά την υποστελέχωση των υπηρεσιών αναφέρθηκε στα εκτελεστέα του τεχνικού προγράμματος, ύψους 27.000.000 ευρώ «τα οποία δεν έχω τη δυνατότητα να τρέξω όπως θα ήθελα. Εχω ένα οργανόγραμμα με 24 στελέχη στην τεχνική υπηρεσία αλλά αυτή τη στιγμή έχω δύο. Ανάγκες καλύφθηκαν μέσω του προγράμματος 55-67, λήγει όμως και δεν μου δίνει τη δυνατότητα να τους κρατήσω. Το υπουργείο θα πρέπει να το εξετάσει αυτό και να διευκολύνει τη λειτουργία μας. Σε μέλλοντα χρόνο δεν ξέρω αν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε αν δεν υπάρξουν εξαιρέσεις στις προσλήψεις των ΟΤΑ». Συμπλήρωσε πως «η αγορά έχει ανοίξει και πλέον δεν βρίσκουμε μηχανικούς και λόγω των απολαβών. Όλα θα πρέπει να συνυπολογιστούν».
Ο Δήμαρχος Παιανίας αναφέρθηκε και στον ρόλο της Περιφέρειας Αττικής στα έργα υποδομών επισημαίνοντας την ανάγκη σύγχρονων οδικών δικτύων αλλά και ολοκληρωμένης αστικής συγκοινωνίας ενώ τόνισε πως στους σταθμούς σταθερής τροχιάς δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση για ΑμεΑ, ζήτημα που θα θέσει στη ΣΤΑΣΥ σε επικείμενη συνάντηση.
Ερωτώμενος για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας εξήγησε ότι ο βαθμός προετοιμασίας ενός δήμου δεν εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητά του σε περίπτωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. «Επιπλέον οι δήμοι έχουν συγκεκριμένο αριθμό μηχανολογικού εξοπλισμού που δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες συνθήκες οι οποίες συν το χρόνο θα είναι πιο συχνές. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και τις φυτεύσεις που κάνουμε στον αστικό ιστό για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις» σημείωσε ανακοινώνοντας πως στον Δήμο Παιανίας δεν γίνεται πλέον φύτευση πεύκων. Σε ότι αφορά τη στελέχωση της υπηρεσίας τόνισε ότι ουδέποτε είχε προσωπικό στη χώρα. «Καλή η εθελοντική προσφορά αλλά ο εθελοντής άλλοτε θα ανταποκριθεί και άλλοτε όχι» σχολίασε.
Αναφερόμενος στον ΣΠΑΥ επεσήμανε την αγαστή συνεργασία των 13 δημάρχων κατά την προηγούμενη περίοδο που είχε ως αποτέλεσμα ένα πολύ σημαντικό έργο στον Υμηττό ενώ δημιουργήθηκε και ένας μηχανισμός αλληλοϋποστήριξης.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα