20 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕλληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας: Η κινητή μονάδα βρίσκεται από σήμερα στη Ραφήνα –...

Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας: Η κινητή μονάδα βρίσκεται από σήμερα στη Ραφήνα – Οι ενστάσεις Μώρου

Το θέμα αποδοχής του προγράμματος του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας για την παροχή δωρεάν προληπτικών εξετάσεων γυναικολογικών καρκίνων (μαστού και τραχήλου της μήτρας), μετά από πρωτοβουλία του καθ’ ύλην υπευθύνου αντιδημάρχου ιατρού Μάκη Βουδούρη, ήρθε ως εκτός ημερησίας στη συνεδρίαση της 12ης Οκτωβρίου και έγινε ομόφωνα αποδεκτό, αν και υπήρξαν ενστάσεις απ’ τον ιατρό γυναικολόγο Κώστα Μώρο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κο Βουδούρη να δίνει το στίγμα του προγράμματος λέγοντας ότι: Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εγκατάσταση της ειδικής μονάδας του Ε.Ι.Ο. στη Ραφήνα, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Ραφήνας (Αραφηνίδων Αλών 10-12) με τη λειτουργία του να ξεκινά τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου. Επισκέψεις θα γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή απ’ τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Τα ραντεβού θα κλείνονται στο Κέντρο Κοινότητας τηλ. 22940 39049. Το πρόγραμμα θα επαναλαμβάνεται ανά 2ετία, η μονάδα θα παραμείνει δύο μήνες στη Ραφήνα, από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου και ένα μήνα θα εγκατασταθεί στο Πικέρμι για να καλύψει τις κυρίες που για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν στη Ραφήνα.

Πρώτος πήρε το λόγο ο κος Βασιλόπουλος που ρώτησε αν μπορεί το πρόγραμμα να γίνεται σε ετήσια βάση, με την προσθήκη νέων γυναικών κι όχι να παραμένει σ’ όσες που έχουν εξεταστεί ήδη.

Η απάντηση του κου Βουδούρη ήταν ότι το εν λόγω αίτημα θα εξαρτηθεί απ’ την προσέλευση. Επιπλέον διευκρίνισε ότι σε περίπτωση θετικότητας, αφού πρώτα καθησυχαστεί η πάσχουσα, ο φάκελός της θα προωθείται στον Άγιο Σάββα για περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία αν χρειαστεί.

Στη συνέχεια ο κος Φαφούτης έθεσε το ερώτημα αν γίνονται προληπτικές εξετάσεις και για τους ανδρικούς καρκίνους για να πάρει απάντηση απ’ τον κο Βουδούρη ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μελλοντικά.

Ενδιαφέρων διάλογος Μώρου – Βουδούρη για ιδιωτική και δημόσια υγεία

Τελευταίος μίλησε ο κος Μώρος, πρόεδρος του Σώματος, ο οποίος εξέφρασε την διαφωνία του με το εν λόγω πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, καθώς όπως είπε: «μέσω αυτού θίγονται ιδιώτες επαγγελματίες υγείας, που ζουν απ’ τις εξετάσεις αυτές. Το εν λόγω πρόγραμμα, συνέχισε, θίγει τους ιδιώτες επαγγελματίες υγείας, γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, της περιοχής μας. Το πρόγραμμα δεν έχει ασφαλιστικές δικλείδες (άποροι κ.α.). είναι ανοικτό παντού. Δεν θέλω να φανώ λίγος καταψηφίζοντας».

Απατώντας ο κος Βουδούρης υπεραμύνθηκε της δωρεάν παροχής προληπτικών εξετάσεων υγείας που γίνονται σε πολλούς δήμους. Σημείωσε δε ότι για τις προληπτικές εξετάσεις υπάρχει θεσμοθετημένη δωρεάν παροχή, που δεν εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Για κολονοσκόπηση – γαστροσκόπηση πληρώνεις σε ιδιώτες. Ενώ είναι δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία και με μικρή συμμετοχή στα διαγνωστικά κέντρα.

Φανερά εκνευρισμένος ο κος Μώρος υπογράμμισε ότι «η δημόσια υγεία δεν είναι δωρεάν! Πηγαίντε να κάνετε μια γαστροσκόπηση στο δημόσιο να δούμε αν είναι δωρεάν!»

Ο κος Πιστικίδης έκλεισε τη συζήτηση ως τελευταίος ομιλών τονίζοντας: «παίρνω υπόψη όσα ανέφερε ο πρόεδρος (του Σώματος), αλλά μ’ αυτό το πρόγραμμα θα γίνει μια ευρεία καμπάνια για την αναγκαιότητα της πρόληψης, που είναι σημαντική για την υγεία. Πρέπει να προχωρήσουμε σ’ αυτό παρά τις όποιες ενστάσεις διατυπώθηκαν απ’ τον Πρόεδρο (κο Μώρο).

Όπως προαναφέραμε το θέμα υπερψηφίστηκε ομόφωνα και ήδη η μονάδα εγκαταστάθηκε στον παράπλευρο χώρο του  δημαρχείου Ραφήνας

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα