17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΕπιστολή Βασιλόπουλου προς τους 4 δήμους για νέα χωροθέτηση διαδημοτικής ΜΕΒΑ

Επιστολή Βασιλόπουλου προς τους 4 δήμους για νέα χωροθέτηση διαδημοτικής ΜΕΒΑ

Επειδή η διαδημοτική ΜΕΒΑ εφόσον υλοποιηθεί σωστά θα δώσει λύση στην ανακύκλωση των βιοαποβλήτων, είναι μονόδρομος να γίνει νέα μελέτη χωροθέτησης.

Μετά την λήξη του επεισοδιακού Τοπικού Συμβουλίου Πικερμίου όπου αναδείχτηκε η κάθετη αντίθεση της πλειοψηφίας των πολιτών στην δημιουργία ΜΕΒΑ στο παλιό οινοποιείο Πικερμίου, ο Ανδρέας Βασιλόπουλος έστειλε επιστολή στους 4 δήμους, Μαρκοπούλου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Παιανίας & Ραφήνας, όπου αναλύει ενδελεχώς τους λόγους απόρριψης της εν λόγω χωροθέτησης και ζητεί να «αναζητηθεί ο καταλληλότερος χώρος στην έκταση και των τεσσάρων Δήμων που συμμετέχουν».

Αναλυτικά η επιστολή:

Συνάδελφοι, είναι πλέον εμφανής, ειδικά μετά τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Πικερμίου, η σχεδόν καθολική εναντίωση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων για την εν κρυπτώ χωροθέτηση της ΜΕΒΑ στο Πικέρμι. Η απουσία αντιδράσεων οφείλεται στη μεθόδευση που είχε γίνει από τη νυν (απερχόμενη) δημοτική αρχή, ώστε να μην έρθει σε γνώση κατοίκων, τοπικών συλλόγων και μελών τοπικού και δημοτικού συμβουλίου, η εξέλιξη της διαδικασίας δημιουργίας της ΜΕΒΑ. Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην επιλογή του συγκεκριμένου χώρου. Πρόκειται για θέση εφαπτόμενη με τη Μαραθώνια διαδρομή, εντός της ζώνης των παλαιοντολογικών αποθεμάτων Πικερμικής πανίδας, πλησίον της πόλης του κεντρικού Πικερμίου.

Επιπροσθέτως, τα πολλαπλά δρομολόγια των φορτηγών που θα τροφοδοτούν την ΜΕΒΑ με 45.000 τόνους ετησίως είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν υπερβολική επιβάρυνση στη λεωφόρο Μαραθώνος, η οποία είναι ήδη πολύ βεβαρυμμένη από τα χιλιάδες διερχόμενα οχήματα προς το λιμάνι της Ραφήνας και τον Μαραθώνα.

Άλλος ένας πολύ σημαντικός λόγος εναντίωσης είναι η καταστροφή των ιστορικής σημασίας κτηρίων της οινοβιομηχανίας «Πικέρμι» που αποτελούν βιομηχανική κληρονομιά του Δήμου μας. Ο χώρος αυτός, πέρα από το ότι αποτελεί μνημείο της νεότερης ιστορίας της περιοχής μας, μπορεί να αποτελέσει έναν πολυχώρο πολιτισμού, όπως ήδη τον έχουμε σχεδιάσει, για ολόκληρη την βορειοανατολική (και όχι μόνο) Αττική, εφάμιλλο του χώρου στο «Γκάζι» στο κέντρο της Αθήνας.

Στο σημείο αυτό, επειδή η διαδημοτική ΜΕΒΑ εφόσον υλοποιηθεί σωστά θα δώσει λύση στην ανακύκλωση των βιοαποβλήτων, είναι μονόδρομος να γίνει νέα μελέτη χωροθέτησης. Αυτή τη φορά όμως θα αναζητηθεί ο καταλληλότερος χώρος στην έκταση και των τεσσάρων Δήμων που συμμετέχουν. Επί των ανωτέρω, θέλουμε τις απόψεις σας και την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου σας, ώστε να προχωρήσουμε από κοινού στη διαδημοτική ΜΕΒΑ.

Ανδρέας Βασιλόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου

Επικεφαλής Παράταξης «Δύναμη Ανάπτυξης»

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα