14.9 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήFEATUREDΕργοτάξιο ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Στρυμωγμένη στα σκοινιά η διοίκηση Μπουρνούς για παράνομη παραχώρηση/εκμίσθωση έκτασης...

Εργοτάξιο ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Στρυμωγμένη στα σκοινιά η διοίκηση Μπουρνούς για παράνομη παραχώρηση/εκμίσθωση έκτασης σε χώρο πρασίνου

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου καλείται να υποβάλει αμέσως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στοιχεία για την παράνομη παραχώρηση/εκμίσθωση Ζώνης πρασίνου για μη επιτρεπτή χρήση (εργοταξίου)

Με το υπ’ αρ. 1795/10.01.203 έγγραφό της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ζητά από το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου να υποβάλει αμέσως τα στοιχεία του φακέλου για την παράνομη παραχώρηση/εκμίσθωση δημοτικής έκτασης 12 στρεμμάτων περίπου δίπλα στο νεκροταφείο (και ανάμεσα σε 6 σχολεία!) για κατασκευή εργοταξίου για τα επόμενα τουλάχιστον 7 χρόνια. Η έκταση αυτή αποτελεί ζώνη πρασίνου κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η χρήση της οποίας επιτρέπεται μόνο για καθιστικά και όχι βέβαια για εργοτάξιο.

Η ιστορία ξεκίνησε με μία σκανδαλώδη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου που καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση, σύμφωνα με την οποία παραχωρούσε απευθείας τις εν λόγω δημοτικές εκτάσεις  στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ χωρίς διαγωνισμό, αλλά με ανταποδοτικά ανταλλάγματα από την ΙΝΤΡΑΚΑΤ τη δημιουργία παρκινγκ 300 θέσεων,  την ολοκλήρωση ημιτελούς κτιρίου μέσα σε χαρακτηρισμένη ζώνη πρασίνου (χρήση μη επιτρεπτή) και την εκτέλεση εργασιών στον παρακείμενο  χώρο διαχείρισης βλαστικών υπολειμμάτων προκειμένου να καταστεί νόμιμος και να τηρεί τους όρους  των πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων βάσει των οποίων έχει προσωρινά αδειοδοτηθεί.

Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της πόλης μας συσπείρωση, κατά της σκανδαλώδους αυτής απόφασης προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση 5 επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τοπικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων των παρακείμενων σχολείων, η Ένωση Γονέων, η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος και κάτοικοι της περιοχής.

Λίγες ημέρες μετά από την απόφαση αυτή, ο Δήμος προέβη παράνομα σε πλήρη αποψίλωση της ζώνης πρασίνου δίπλα στο νεκροταφείο και παράνομη διάνοιξη δρόμου προς τη νέα (επίσης παράνομη) επέκταση του νεκροταφείου  δυτικά αυτού (φωτό 1 και 2)

Στη συνέχεια, χωρίς να έχει ανακληθεί η απόφαση παραχώρησης στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ και χωρίς να εισαχθεί εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο η υπόθεση όπως είχαν ζητήσει εγγράφως 69 κάτοικοι και φορείς Ραφήνας-Πικερμίου, μετά από σειρά μεθοδεύσεων από το Δήμο  που απέκλεισαν τη δυνατότητα έκφρασης οποιουδήποτε αντιλόγου από την τοπική κοινωνία, το θέμα ήλθε ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο (7/12/2022), που αποφάσισε αυτή τη φορά τη διενέργεια ενός φωτογραφικού διαγωνισμού εκμίσθωσης των ίδιων ακριβώς δημοτικών εκτάσεων για την ίδια ακριβώς διάρκεια και με εντελώς αδιαφανείς όρους, απόφαση που επίσης προσβλήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση από τους προαναφερόμενους φορείς, δημοτικούς συμβούλους και πολίτες.

Στις 13/12/2022, την επομένη της δημοσίευσης της ως άνω απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στη Διαύγεια, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη παράνομη τσιμεντόστρωση μέσα σε χαρακτηρισμένη ζώνη πρασίνου πίσω από το ημιτελές κτίριο (φωτό 3)

Την ίδια ημέρα (13/12/2022) ο Δήμος προκήρυξε δημοπρασία για την 9/1/2023 πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση της ως άνω έκτασης, ημερομηνία κατά την οποία η δημοπρασία κηρύχθηκε άγονη και θα επαναληφθεί στις 23.01.2023,  με ορατό κίνδυνο μετά από δεύτερη κήρυξή της ως άγονης, να ακολουθηθεί η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Στο μεταξύ κατά το διάστημα 15-18/1/2023,  ΠΡΙΝ από τη διενέργεια του επαναληπτικού διαγωνισμού εκμίσθωσης των επίμαχων δημοτικών εκτάσεων,  η ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει ήδη εγκαταστήσει container (φωτό 4) και έχει ξεκινήσει εργασίες στο ακίνητο με το ημιτελές κτίσμα, εργασίες που προβλέπονται στο διαγωνισμό ως ανταποδοτικά ανταλλάγματα για την εκμίσθωση.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου βασίστηκε σε σχετική απόφαση της Επιτροπής  Ποιότητας Ζωής και η δημοπρασία σε σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, που και οι δύο λήφθηκαν μετά την 1/12/2022 και συνακόλουθα είναι άκυρες σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου οφείλει άμεσα να αποστείλει τα στοιχεία του φακέλου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εξάλλου, επειδή πρόκειται για πρόδηλη παρανομία και συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής οφείλει και αυτεπαγγέλτως[1] να ακυρώσει τις προσβαλλόμενες αποφάσεις με αρ. 174/15.11.2022 και 191/7.12.2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου για λόγους νομιμότητας, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) μηνών από την προσφυγή. Κι αυτό προκειμένου να αποφευχθεί η τυχόν μη υποβολή απόψεων από τον Δήμο και η ένεκα αυτής σιωπηρή απόρριψη των προσφυγών, πρακτική που είναι συνήθης και προσφιλής στους ΟΤΑ της χώρας όταν παρανομούν. Με πρόσφατη εγκύκλιό του[2] ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επεσήμανε ότι οι εισαγγελείς έχουν αρμοδιότητα ως προς την αύξηση του υπηρεσιακού ενδιαφέροντος των κρατικών οργάνων και ότι είναι μονόδρομος η ενεργοποίηση των προληπτικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση και θα προβούμε σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια ενώπιον κάθε αρχής και Δικαστηρίου για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία της μοναδικής αυτής ζώνης πρασίνου ιδιοκτησίας του Δήμου από παραχωρήσεις/μισθώσεις για μη επιτρεπτές χρήσεις.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ:

  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ (ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ) ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
  • ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ/ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ (ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ) ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ 12 ΣΤΡ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ

ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΣ  ΕΤΣΙ:

  • ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ.
  • ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΡΕΜΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΦΑΛΤΟ/ΤΣΙΜΕΝΤΟ
  • ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΔΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ  ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ
  • ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΞ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΡΟΜΟΥΣ , ΟΠΟΥ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΠΟΛΥ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ
  • ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
  • ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

             18/1/2023,  Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

                                         [email protected],  megalo-rema.blogspot.com

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα