18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΦωτιά στο Ντράφι: Αποκαλυπτικά ντοκουμέντα μία εβδομάδα πριν την πυρκαγιά - Πεταμένα...

Φωτιά στο Ντράφι: Αποκαλυπτικά ντοκουμέντα μία εβδομάδα πριν την πυρκαγιά – Πεταμένα ξερόκλαδα και θαμμένοι κρουνοί

Οι εικόνες είναι θλιβερές. Όγκοι ξερόκλαδων πεταµένοι έξω από κάδους ή ακόµη και στον δρόµο, εκτάσεις εκατοντάδων µέτρων που δεν έχουν καθαριστεί, είτε αυτές ανήκουν σε ιδιώτες είτε αποτελούν περιουσία του Δηµοσίου...

Ευλαμπία Ρέβη Αστυνομικό Ρεπορτάζ ΕΘΝΟΣ

Αποκαλυπτικά ντοκουμέντα της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατούσε στο Ντράφι Πικερμίου μία εβδομάδα πριν από την καταστροφική πυρκαγιά της 19ης Ιουλίου φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας το ethnos.gr.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από κάτοικο της περιοχής ο οποίος μάλιστα, όπως επισημαίνει στο ethnos.gr, είχε ενημερώσει για την κατάσταση με email και επισυναπτόμενο υλικό όλους τους αρμόδιους φορείς από την Πολιτική Προστασία μέχρι και το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητώντας να κάνουν κάτι ούτως ώστε να μην κινδυνεύσουν οι περιουσίες και οι άνθρωποι σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς.

Οι εικόνες είναι θλιβερές. Όγκοι ξερόκλαδων πεταµένοι έξω από κάδους ή ακόµη και στον δρόµο, εκτάσεις εκατοντάδων µέτρων που δεν έχουν καθαριστεί, είτε αυτές ανήκουν σε ιδιώτες είτε αποτελούν περιουσία του Δηµοσίου, πυροσβεστικοί κρουνοί θαμμένοι από τα χόρτα συνέθεταν το σκηνικό στα μέσα Ιουλίου. Και όλα αυτά όταν η αντιπυρική περίοδος ξεκινά από τον Μάιο, αλλά για πρώτη φορά φέτος με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες ανακοινώθηκαν και δόθηκαν κονδύλια στους δήμους για να διαχειριστούν αυτό ακριβώς το εκρηκτικό μείγμα που εάν πυροδοτηθεί δύσκολα ελέγχεται, αλλά εύκολα παίρνει καταστροφικές διαστάσεις.

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από το Ντράφι μία εβδομάδα πριν από τη φωτιά
Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από το Ντράφι μία εβδομάδα πριν από τη φωτιά

Οι συγκεκριμένες λήψεις αφορούν σε έναν Δήμο που κάηκε κατά την τραγωδία στο Μάτι και μία περιοχή όπου αρκετοί πυρόπληκτοι βρήκαν καταφύγιο αισθανόμενοι ότι εκεί θα είναι ασφαλείς. Όπως, όμως, φαίνεται τίποτα δεν άλλαξε από τον Ιούνιο του 2019 όπου και πάλι το ethnos.gr είχε καταγράψει την κατάσταση στην ίδια περιοχή έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία με τρεις νεκρούς.

Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από το Ντράφι μία εβδομάδα πριν από τη φωτιά

«Από την υφιστάμενη νομοθεσία είναι σαφές ότι οι προληπτικές δράσεις για την αντιπυρική προστασία όπως η εκτέλεση προγραμμάτων καθαρισμού της βλάστησης σε πάρκα, άλση, πεζοδρόμια κλπ., η απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης από κήπους και οικόπεδα και η εκτέλεση έργων και εργασιών καθαρισμού της βλάστησης κυρίως στη ζώνη μείξης δασών – οικισμών αποτελούν αρμοδιότητα των δήμων, οι οποίες πρέπει να ολοκληρώνονται πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου», τονίζει στο ethnos.gr η Δρ. Αθηνά Πρόγιου, Περιβαντολόγος – Μηχανικός και Κοινοτικός Σύμβουλος Πικερμίου.

«Παρόλα αυτά, και παρά τα προηγούμενα καταστροφικά συμβάντα στην περιοχή μας, η δημοτική αρχή επέδειξε αδιαφορία και ανεπάρκεια, ενώ και οι λίγες, περιορισμένες εργασίες που διενήργησε, εκτελέσθηκαν πλημμελώς, αυξάνοντας επί της ουσίας το πρόβλημα. Δυστυχώς, οι επανειλημμένες εκκλήσεις μας για τον σοβαρό κίνδυνο που απειλούσε την περιοχή μας, λόγω των επί σειρά ετών ακαθάριστων κοινόχρηστων χώρων και άκτιστων οικοπέδων, έπεσαν στο κενό», συνεχίζει.

Και καταλήγει: «Τα τοπικά αιτήματά μας αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία, άρνηση και προκλητικές δηλώσεις. Υπάρχουν συντριπτικά τεκμήρια των κατοίκων που αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ο Δήμος συνέβαλε με πράξεις και παραλήψεις του στην επέκταση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς. Εν κατακλείδι, η συνεχιζόμενη κάθε χρόνο συσσώρευση της ξηρής βιομάζας αποτέλεσε τον τέλειο πολλαπλασιαστή της πυρκαγιάς».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα