21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΝτράφι: Συμπεράσματα-προτάσεις δημόσιου διαλόγου για βελτιστοποίηση διαχείρισης βλαστικών (vid)

Ντράφι: Συμπεράσματα-προτάσεις δημόσιου διαλόγου για βελτιστοποίηση διαχείρισης βλαστικών (vid)

Από την πολύωρη συζήτηση καταγράφηκαν πολύτιμα συμπεράσματα

Απόλυτα επιτυχημένη και παραγωγική ήταν η συζήτηση που έγινε με αφορμή το δημόσιο κάλεσμα του Δημοτικού Συμβούλου, επικεφαλής της Δύναμης Ανάπτυξης Ανδρέα Βασιλόπουλου στις 31 Μαρτίου 2024 στο Ντράφι. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Δουβίτσας, το Δίκτυο Κατοίκων Ντράφι και ο Σύνδεσμος Ωκεανίς και δεκάδες ενεργών κατοίκων, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις, προτάσεις και καλές πρακτικές με στόχο την ασφάλεια των οικισμών από τις δασικές πυρκαγιές, ενώ αίσθηση έκανε η παντελής απουσία των συλλόγων Διώνης και Ερίκειας.

Από την πολύωρη συζήτηση καταγράφηκαν τα παρακάτω πολύτιμα συμπεράσματα:

  1. Ανάγκη για συστηματική και στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών, αλλά και των μαθητών σε θέματα ανακύκλωσης και αποφυγής επικίνδυνων ενεργειών κατά την αντιπυρική περίοδο.
  2. Αίτημα των φορέων και των κατοίκων προς τη Δημοτική Αρχή για κατάργηση του τέλους των 50€ ανά φορτηγό για την αποκομιδή των βλαστικών από τους κήπους. Το ετήσιο έσοδο που προκύπτει για τον Δήμο είναι πολύ χαμηλό, ενώ παράλληλα οι πολίτες για να το αποφύγουν ωθούνται στην παρανομία και ο Δήμος αναγκάζεται να μαζεύει από διάφορα σημεία τα βλαστικά.
  3. Προτάθηκε ο επί τόπου θρυμματισμός των βλαστικών έξω από τις ιδιοκτησίες, με φορητό ρυμουλκούμενο θρυμματιστή και φορτηγό το οποίο όταν γεμίζει θα πηγαίνει να αποθέσει απευθείας σε κατάλληλο εργοστάσιο επεξεργασίας. Την μέθοδο είχε δοκιμάσει πιλοτικά πέρυσι ο Ανδρέας Βασιλόπουλος με μεγάλη επιτυχία. Έτσι θα αποφεύγονται τα άσκοπα δρομολόγια των φορτηγών (δήμου και εργολάβων) από τα ορεινά μέχρι το οικόπεδο απόθεσης δίπλα στο κοιμητήριο Ραφήνας, ο κίνδυνος ανάφλεξης του οικοπέδου απόθεσης, η ανάγκη μεταφοράς μέχρι το οικόπεδο απόθεσης μέχρι το εργοστάσιο. Παράλληλα ο Δήμος θα λαμβάνει χρήματα από το εργοστάσιο για το καθαρό και θρυμματισμένο υλικό, τα οποία θα χρηματοδοτούν τη διαδικασία της δωρεάν αποκομιδής.
  4. Ζητήθηκε επιτακτικά ο συχνός έλεγχος των εργολάβων που θα αναλάβουν φέτος τους καθαρισμούς, καθότι στο παρελθόν παρατηρήθηκε να αδειάζουν τα φορτηγά τους στο ρέμα. Ζητήθηκε επίσης να προβλεφθούν στη σύμβαση αυστηρότατες ποινικές και οικονομικές ρήτρες για τη μη τήρηση των όρων.
  5. Προτάθηκε από τον Ανδρέα Βασιλόπουλο μία μελέτη για τον καθορισμό ανά οικισμό του όγκου των βλαστικών που κάθε χρόνο οφείλει να μαζεύει ο Δήμος, γιατί έως σήμερα αναθέτει ο δήμος εργολαβίες που προφανώς δεν επαρκούν για τον όγκο βλαστικών που πρέπει να απομακρυνθεί.
  6. Προτάθηκε ο χρονοπρογραμματισμός της υπηρεσίας συλλογής. Να δίνεται σαφές πρόγραμμα οδών ανά εβδομάδα για να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες και να βγάζουν εκείνες τις ημέρες τα βλαστικά για αποκομιδή.
  7. Προτάθηκε να καθιερωθεί από του χρόνου (γιατί φέτος η διαδικασία ήδη έχει προχωρήσει) ένας ενιαίος μεγάλος διαγωνισμός που θα περιλαμβάνει τους καθαρισμούς και Ραφήνας και Πικερμίου και μάλιστα θα είναι πολυετής. Στόχος να επιτευχθούν εκπτώσεις που σήμερα με τις απευθείας αναθέσεις δε δίνουν οι εργολάβοι, αλλά και να αποφευχθεί η ετήσια επανάληψη των αναθέσεων που κάθε χρόνο καθυστερεί τη διαδικασία.

Με την ελπίδα όλων μας ότι τα παραπάνω θα αποτελέσουν την βάση για πληρέστερο και πιο έγκαιρο καθαρισμό των εύφλεκτων οικοπέδων στέλνουμε τα πορίσματα του δημόσιου διαλόγου μας στη δημοτική αρχή και παραμένουμε στη διάθεση των αρμοδίων.

Δείτε απόσπασμα από την ανοιχτή συζήτηση εδώ:

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα