27.2 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΟ καθαρισμός του ρέματος Ραφήνας δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής

Ο καθαρισμός του ρέματος Ραφήνας δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής

Νίπτει τας χείρας του ο Πατούλης για τον καθαρισμό του Μ. Ρέματος Ραφήνας! 

Σήμερα 25/10/2023 στις 5.19 μ.μ. λάβαμε ένα «περίεργο» Δελτίο Τύπου απ’ την Περιφέρεια Αττικής (προς άγνωστοι παραλήπτες αναφέρει), με τίτλο «Ο καθαρισμός του ρέματος Ραφήνας δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας  Αττικής», χωρίς ν’ αναφέρει το όνομα του Γιώργου Πατούλη (ακόμα ένα περίεργο στοιχείο), ενώ το μέιλ απ’ το οποίο στάλθηκε το εν λόγω Δ.Τ. είναι όντως της Περιφέρειας.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται χρήζουν προσοχής:

Ο Γιώργος Πατούλης που γνωρίζει σε βάθος το θέμα με το Μ. Ρέμα γιατί βιάστηκε να διαχωρίσει τη θέση του σχετικά με τον καθαρισμό του Μ. Ρέματος Ραφήνας;

Πως ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας χωρίς να εξετάσει ενδελεχώς το θέμα του Μ. Ρέματος, έδωσε εντολή για καθαρισμό του, με ενδεχόμενη την καταστροφή του υδροβιότοπου;

Γιατί ο απερχόμενος κι οι αυλικοί του τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση επειδή προχωρά ένα έργο που εκ του αποτελέσματος έχει αποδοκιμαστεί απ’ την τοπική κοινωνία;

Πως η Ιντρακάτ ήταν πανέτοιμη να προχωρήσει τον καθαρισμό πριν καλά-καλά αποχωρίσει ο υπουργός;

Γιατί τόση βιασύνη του απερχομένου Βαγγέλη Μπουρνούς να προλάβει να εκτελεστεί το καταστροφικό έργο του υδροβιότοπου του ποταμού της Ραφήνας πριν αναλάβει τα ηνία του δήμου η νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο την Δήμητρα Τσεβά;

Πολλά τα ερωτηματικά που περιμένουν απαντήσεις, που κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν αναπάντητα.

Ακολουθεί το Δ.Τ. της Περιφέρειας Αττικής με τα συμπεράσματα δικά σας:

25/10/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο καθαρισμός του ρέματος Ραφήνας δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας  Αττικής 

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια στο ρέμα της Ραφήνας  και την κατάσταση που διαπίστωσε,  όσον αφορά τον καθαρισμό του, θα θέλαμε για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών της Αττικής  να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Στο Ρέμα της Ραφήνας, μήκους 15χλμ.,  που περιέρχεται από τους Δήμου Ραφήνας, Σπάτων – Αρτέμιδος, Παλλήνης,  βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο που αφορά τη διευθέτηση του, με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής. Το έργο αυτό υλοποιείται με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών κι έχει χαρακτηριστεί ως «έργο εθνικού επιπέδου».

Σύμφωνα με τα αρ. πρωτ. 296221/25-10-2021 και 304751/02-11-2021 έγγραφα του Υ.ΥΠΟ.ΜΕ. (Δ19) αναφέρεται ρητά ότι τα έργα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί εθνικού επιπέδου με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών :«Η Περιφέρεια Αττικής θα εξακολουθεί να ασκεί όλες τις αρμοδιότητες εκτέλεσης εργασιών συντήρησης και άλλων επεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας καθαρισμού και αστυνόμευσης του ρέματος και των απαλλοτριωμένων χώρων πέριξ του ρέματος, σε εφαρμογή του Ν.3852/2010, μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου εργολάβου, που θα αναλάβει το έργο

Στο ρέμα Ραφήνας πλέον έχει εγκατασταθεί ανάδοχος εργολάβος ο οποίος εκτελεί το έργο. Συνεπώς , είναι υποχρέωση του Αναδόχου του έργου να το συντηρεί και να το καθαρίζει, διατηρώντας τη καλή υδραυλική του λειτουργία  κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων.

Με βάση λοιπόν τα ισχύοντα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορούν να παρεμβαίνουν σε εργοταξιακούς χώρους χωρίς να τους ανήκει η επίβλεψη των έργων.

Αυτή η υποχρέωση ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και την ανάδοχο εταιρεία,  όπως προκύπτει από τα παραπάνω έγγραφα καθώς και από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Θεωρούμε απολύτως δικαιολογημένη την αγανάκτηση του κ. Κικίλια για την εικόνα που αντίκρυσε και πιστεύουμε πως μετά τις διευκρινίσεις που δημοσιοποιούμε, θα αναζητήσει ευθύνες, τόσο προς την πλευρά όσων ευθύνονται για τον καθαρισμό του ρέματος, όσο και προς την πλευρά όσων δεν τον ενημέρωσαν ως όφειλαν έγκυρα,  για το ποιοι έχουν τις ευθύνες αυτές.

Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι υπόθεση ουσίας κι όχι επικοινωνίας, γιατί αφορά τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Είμαστε πάντοτε στη διάθεση του κ. Υπουργού για να τον ενημερώσουμε άμεσα και υπεύθυνα για τις ενέργειες και τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα