19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡαφήνα – Πικέρμι: Μουσεία με υπογραφή, ενίοτε με κόστος, χωρίς πολιτιστική ανταπόδοση

Ραφήνα – Πικέρμι: Μουσεία με υπογραφή, ενίοτε με κόστος, χωρίς πολιτιστική ανταπόδοση

Δύο μουσειακούς χώρους διαθέτει ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, το Παλαιοντολογικό Μουσείο εδώ και χρόνια που στεγάζεται σε αίθουσα του ισογείου του κοινοτικού καταστήματος και πιο πρόσφατα το μουσείο ή ακριβέστερα η Έκθεση εκθεμάτων με τίτλο «Οι θάλασσες του χτες και του σήμερα», που στεγάζεται σε νοικιασμένο ακίνητο (πρώην ΟΤΕ) στην συμβολή της λεωφόρου Φλέμινγκ με την οδό Βασ. Γεωργίου. Και οι δύο μουσειακοί χώροι φέρουν την υπογραφή του καθηγητή παλαιοντολογίας κου Γιώργου Θεοδώρου ως εμπνευστού και καθοδηγητή της όλης διαδικασίας.

Το Παλαιοντολογικό του Πικερμίου δημιουργήθηκε επί θητείας Θανάση Αδαμόπουλου Προέδρου της τότε Κοινότητας Πικερμίου και φέρει την υπογραφή του. Δεν λειτούργησε ποτέ ως επισκέψιμο, παρά μόνο κατά διαστήματα με επισκέψεις επωνύμων και σχολείων με ελεύθερη είσοδο και εθελοντική ξενάγηση από φοιτητές του ΕΚΠΑ. Αποτελεί έναν ανεκμετάλλευτο θησαυρό, που δεν δίνει έσοδα, δεν βαρύνετε με μηνιαίο κόστος ενοικίου, κατά διαστήματα έχει κοστίσει μερικές χιλιάδες ευρώ προς ενίσχυση των σωστικών ανασκαφών στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά τουλάχιστον έχει γίνει πόλος αναφοράς σε τοπικά και κεντρικά ΜΜΕ.

Σε αντίθεση η Έκθεση εκθεμάτων με τίτλο «Οι θάλασσες του χτες και του σήμερα» στεγάζεται σε νοικιασμένο ακίνητο και όχι μόνο δεν αποδίδει τίποτα στο δήμο – δεν είναι καν επισκέψιμο – αλλά κοστίζει μηνιαία 2,5 χιλιάρικα στο δήμο. Αρχικά το κτίριο στις 26/7/2018 παραχωρήθηκε απ’ τον όμιλο ΟΤΕ προς χρήση ως Κέντρο Συλλογής και Διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυροπαθείς μετά τον όλεθρο που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα της 23ης Ιουλίου με 102 νεκρούς, τραυματίες, εκατοντάδες καμένες οικίες και άστεγους.

Στις 7-8-2018 εγκρίθηκε απ’ την οικονομική επιτροπή του δήμου Ρ-Π η στέγαση στο εν λόγω ακίνητο υπηρεσιών του Δήμου, όπως αρχαιολογική αποθήκη και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κοι Φαφούτης και Ξηντάρας ψήφισαν κατά, με μηνιαίο μίσθωμα στα 2.500 ευρώ. Έτσι δημιουργήθηκε δεύτερο μουσείο στη Ραφήνα με υπογραφή δημάρχου Βαγγέλη Μπουρνούς, που υλοποίησε ένα ακόμα ιδιοφυές όραμά του, που ως συνήθως κοστίζει πολλά στον δημοτικό κορβανά.

Το κόστος αυτού του αναξιοποίητου επί 2ετία μουσειακού χώρου, αυξάνει κατά 12 χιλιάδες ευρώ με απευθείας ανάθεση που περιγράφεται την υπ’ αριθ. ΑΔΑ ΩΛΒΡΩ16-ΜΙΡ στις 22/4/2020. Η εν λόγω απόφαση αναφέρει ότι: «εγκρίνει την παροχή υπηρεσιών ανάδειξης εκθεμάτων για την έκθεση «Οι θάλασσες του χτες και του σήμερα» προϋπολογισμού 11.999,48 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Μόνος επισκέπτης κατά τη προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2019, ο Γιώργος Πατούλης υποψήφιος τότε Περιφερειάρχης Αττικής.

Συμπερασματικά ο πολιτισμός (μουσεία) στο δήμο Ρ-Π όχι μόνο δεν ανοίγεται σε τοπικό κι ευρύτερο επίπεδο, αλλά κόστισε και κοστίζει πανάκριβα στον δημοτικό κορβανά.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα