14.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΣτο Φανάρι αντιπροσωπεία του δήμου Παιανίας

Στο Φανάρι αντιπροσωπεία του δήμου Παιανίας

Επέδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη την απόφαση ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη

Αντιπροσωπεία του Δήμου Παιανίας αποτελούμενη από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνα Βλάχου, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Θανάση Μιχαλόπουλο και τη Γενική Γραμματέα Φωτεινή Τολούδη, επισκέφθηκε το Φανάρι όπου έγινε δεκτή σε ακρόαση από την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. κ. Βαρθολομαίο και του επιδόθηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για  την επίσημη ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη, ενόψει και των εορταστικών εκδηλώσεων για το έτος «Φώτης Κόντογλου». Ο Παναγιώτατος, αποδοχής γενομένης της διάκρισης πρόκειται να επισκεφθεί τον Δήμο Παιανίας το 2025.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παιανίας στη συνεδρίαση της 24ης Ιανουαρίου 2024 αποφάσισε την ανακήρυξη του έτους 2025, 60 χρόνια από τον θάνατό του, ως έτος-αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου και της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ως επίτιμου δημότη Παιανίας.

Από την 27η Νοεμβρίου 2021 ο Δήμος Παιανίας ξεκίνησε εθιμοτυπικές επαφές με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως κύρια βάση του διαχρονικού ελληνισμού και θεμέλιο συνέχειας της περιόδου μετά την πτώση του Βυζαντίου μέχρι τη θεμελίωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Επ’ αφορμής των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, επιδόθηκε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ενθύμημα του Δήμου Παιανίας μετά άλλων δώρων, εκκινώντας την πρώτη επαφή με την κυριότερη εστία του Ελληνισμού της Ανατολής.

Η ανακήρυξη του αρχηγού της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Οικουμενικού Πατριάρχη ως επίτιμου Δημότη Παιανίας μετά της απονομής του διασήμου του Αγ. Αθανασίου αποτελεί  ένδειξη τιμής και αναγνώρισης για τα αδιάλειπτα 33 χρόνια στον Οικουμενικό θρόνο, την προσφορά του στα γράμματα, τις τέχνες, τον καθημερινό αγώνα για τη διατήρηση του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, τις πρωτοβουλίες για τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και της ενίσχυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, προκρίνεται.

Επιπλέον παρακολούθησαν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο στο Φανάρι.
Η αποστολή του Δήμου Παιανίας παρευρέθηκε και στην χορευτική παράσταση του συλλόγου «ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΙΑΝΙΕΥΣ» μεταφέροντας και τα συγχαρητήρια του Δημάρχου Παιανίας Ισίδωρου Μάδη για την συμμετοχή τους στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του Ζωγράφειου Λυκείου και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον Διευθυντή της σχολής, κ. Ιωάννη Δεμιρτζόγλου.

Μετά την αποδοχή της διάκρισης από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο θα οριστούν οι διμερείς επιτροπές για το τελετουργικό και θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα