24.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣΒΑΚ Ρ-Π: 1η Δημόσια ενημερωτική διαβούλευση – Τι πρέπει να γνωρίζετε

ΣΒΑΚ Ρ-Π: 1η Δημόσια ενημερωτική διαβούλευση – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Την Πέμπτη 12/11/2020 και ώρα 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η 1η Δημόσια ενημερωτική Διαβούλευση στο πλαίσιο ανάπτυξης και υλοποίησης του  Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Τι είναι Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ);

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι ένα στρατηγικό σχέδιο που σχεδιάστηκε, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες για την κινητικότητα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων στις πόλεις και στα περίχωρά τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Βασίζεται στις υφιστάμενες πρακτικές σχεδιασμού και λαμβάνει υπόψη του τις βασικές αρχές της ενοποίησης, τη συμμετοχικής διαδικασίας και της αξιολόγησης.

Τι πρέπει να γνωρίζετε ώστε να μπορέσετε να συμμετάσχετε;

Η  διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί  μέσω  Τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων ακολουθώντας το παρακάτω «λινκ»:

https://vmctech.my.webex.com/vmctech. my/j.php MTID=me346cee600dc2f1089b a0b251ec695e9

Η συμμετοχή και η ενημέρωση πολιτών και φορέων είναι απαραίτητες για την επιτυχημένη πορεία του σχεδίου.

Απαραίτητες σχετικές πληροφορίες θα αντλήσετε απ’ την ιστοσελίδα του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου πατώντας πάνω δεξιά στη θέση ΣΒΑΚ.

Η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και φορέων είναι παράκληση τόσο του μελετητή όσο και των υπευθύνων του δήμου.

Πως συμμετέχω;

Στο πλαίσιο της εκπόνησης μελέτης Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, παρακαλούνται οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι, οι γονείς που τα παιδία τους φοιτούν στα σχολεία, οι επισκέπτες και οι φορείς του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, να συμπληρώσουν τα αντίστοιχα ερωτηματολόγια.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ/ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΟΝΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΦΟΡΕΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΜΜΜ

Τι θέμα επεξεργαζόμαστε;

Το θέμα επεξεργάζεται τις ανάγκες για την κινητικότητα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων στις πόλεις και στα περίχωρά τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, όπου μπορεί ο καθένας να καταθέσει την άποψή του σχετικά με την κυκλοφορία στην περιοχή του είτε ως πεζός, είτε ως εποχούμενος.

Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την υλοποίηση ενός ΣΒΑΚ, συνοψίζονται στα εξής:

Α) Βελτίωση της ποιότητας ζωής – Βελτίωση υγείας και περιβάλλοντος

Β) Βελτίωση της κινητικότητας και της προσβασιμότητας (μέσω πολυτροπικών λύσεων μεταφορών)

Γ) Βελτίωση της εικόνας της πόλης – περιοχής παρέμβασης

Δ) Εξοικονόμηση κόστους και προσέλκυση επιχειρήσεων

Ε) Ορθή χρήση περιορισμένων πόρων (ισορροπημένο μίγμα μέτρων διαχείρισης κινητικότητας με χαμηλό κόστος).

ΣΤ) Συμμετοχή εμπλεκόμενων φορέων και πολιτών, προκειμένου το Σχέδιο να αποκτήσει υψηλού επιπέδου ”δημόσια αποδοχή και νομιμοποίηση”.

Ζ) Ποιοτικότερες και πληρέστερες μελέτες – Αποτελεσματική εκπλήρωση νομικών υποχρεώσεων – που πηγάζουν από το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο

Η) Αυξημένη συνέργεια και συμπληρωματικότητα

Θ) Στροφή προς μια νέα πολιτική αστικής κινητικότητας

Ι) Δημιουργία Κοινού Οράματος πλήρως συμφωνημένο από όλους (θεσμικά όργανα, πολίτες, εμπλεκόμενους φορείς) για την απρόσκοπτη υλοποίησή του.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν;

Οποιοσδήποτε το επιθυμεί μπορεί να δηλώσει συμμετοχή (πολίτες,  σύλλογοι – σωματεία). Όσοι σύλλογοι επιθυμούν να συμμετέχουν, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των μελών τους και των περιοχών τους (κάτι που θέλουν κι οι οργανωτές και ο Δήμος) να στείλουν εγγράφως τις θέσεις τους πλέον των προφορικών τοποθετήσεων. Μόνο ένας όμως  θα μιλήσει εκ μέρους των Συλλόγων / Σωματείων, για να δοθεί χρόνος σε όλους τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη να πουν ό,τι θέλουν να πουν. Μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι την τηλεδιάσκεψη, όταν ανοίξει η πλατφόρμα.

Ποιος ο στόχος;

Στόχος είναι η δόμηση ενός στρατηγικού σχεδίου (με ορίζοντα 5-ετίας και πλέον) που αφορά στην επίλυση προβλημάτων κινητικότητας και μετακίνησης πολιτών στις διάφορες περιοχές του Δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα