25.9 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΒΙΟΑΣΤΥ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ερευνητικό έργο που εφαρμόσθηκε πιλοτικά στους Δήμους Ασπροπύργου,...

ΒΙΟΑΣΤΥ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ερευνητικό έργο που εφαρμόσθηκε πιλοτικά στους Δήμους Ασπροπύργου, Καισαριανής και Τρίπολης

Συντονίστρια του Έργου και εκπρόσωπος του φορέα «ΑΛΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.»: Δρ. Αθηνά Πρόγιου, η οποία εκπροσωπεί το έργο και την σύμπραξη των φορέων, έχει την ευθύνη της επικοινωνίας με την ΓΓΕΚ, επιβλέπει την εξέλιξη της σύμπραξης, εξασφαλίζει τη διαφάνεια του προγράμματος και αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνολική διαχείριση του έργου.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ερευνητικό έργο με τίτλο «Βιοκλιματικός Αστικός Σχεδιασμός για τη ΒΙωσιμότητα και ΑνθεκτικΟτητα του ΑΣΤικοΥ Περιβάλλοντος στα πλαίσια της Κλιματικής Αλλαγής», με ακρωνύμιο ΒΙΟΑΣΤΥ, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το έργο υλοποιήθηκε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), την Ακαδημία Αθηνών και την ΑΞΩΝ Περιβαλλοντική ΕΠΕ και εφαρμόσθηκε πιλοτικά στους Δήμους Ασπροπύργου, Καισαριανής και Τρίπολης για συγκεκριμένους δημόσιους χώρους που παρουσιάζουν συνθήκες μειωμένης θερμικής άνεσης. Στα πλαίσια του έργου διεξήχθηκαν  προσομοιώσεις με εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα με ανάλυση 1Χ1μ2, για την ακριβή αποτύπωση των μετεωορολογικών συνθηκών, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν με μετρήσεις με μετεωρολογικό ποδήλατο και drones και στη συνέχεια εφαρμόσθηκαν διαφορετικά σενάρια βιοκλιματικών παρεμβάσεων με σκοπό τη βελτίωση των θερμικών συνθηκών της περιοχής. Τα εναλλακτικά σενάρια αξιολογήθηκαν με νέες προσομοιώσεις με τα μοντέλα υψηλής ακρίβειας και επιλέχθηκαν οι βέλτιστοι συνδυασμοί βιοκλιματικών λύσεων για κάθε περιοχή λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητά τους ως προς την βελτίωση της θερμικής άνεσης, αλλά και κριτήρια τεχνοοικονομικά και κοινωνικά, λαμβάνοντας υπόψη και τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα