19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Στο Λαύριο του πολιτισμού και των τεχνών, ο Σύλλογος Μικρασιατών Λαυρίου και Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού οργανώνουν εκδήλωση-αφιέρωμα με θέμα “Ο Φώτης Κόντογλου μέσα από το αρχείο του”, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015 ώρα 7.00μ.μ. στο Παλαιό Μηχανουργείο Λαυρίου με εισηγητή τον εγγονό του, Φώτη Μαρτίνο.

Ο Φώτης Κόντογλου,  Μικρασιάτης την καταγωγή, γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1897. Υπήρξε κορυφαίος λογοτέχνης, ζωγράφος και αγιογράφος, από τα επίλεκτα μέλη της γενιάς του ’30 και ένας από τους πραγματικά μεγάλους Έλληνες του μεσοπολέμου.

Το πατρικό του επώνυμο ήταν Αποστολέλης. Επειδή δεν γνώρισε τον πατέρα του το άλλαξε σε Κόντογλου, από τον θείο του (αδερφό της μητέρας του) Στέφανο Κόντογλου, που ανέλαβε την επιμέλειά του. 

 Το 2015 είναι ένα επετειακό έτος για τον Κόντογλου επειδή συμπληρώνονται τα 50 χρόνια από το θάνατό του( 1965-2015). Δεν είναι όμως επετειακό μόνο χρονολογικά αλλά και επειδή συμπίπτει με την ολοκλήρωση της επίσημης δημοσιοποίησης του Αρχείου του, που δωρήθηκε από τους εγγονούς του Παναγιώτη και Φώτη Μαρτίνο – ταξινομημένο, κωδικοποιημένο, αρχειοθετημένο και ψηφιοποιημένο – στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα