21.8 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ: Ο ΣΩΦΕΡ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΝΤΑΙΖΥ - (DRIVING MISS...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ: Ο ΣΩΦΕΡ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΝΤΑΙΖΥ – (DRIVING MISS DAISY)

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου η κινηματογραφική λέσχη Ραφήνας παρουσιάζει στο ΚΑΠΗ Ραφήνας τη ταινία  Ο ΣΩΦΕΡ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΝΤΑΙΖΥ (DRIVING  MISS  DAISY)  διάρκειας 99′ σε σκηνοθεσία Μπρους Μπέρεσφορντ, με μοναδικές ερμηνείες των: Τζέσικα Τάντυ,  Μόργκαν Φρήμαν, Νταν Ακρόιντ. Σενάριο του Αλ. Ούρι,βασισμένο σε θεατρικό του έργο, που απέσπασε 1 από τα 4 Οσκαρ της ταινίας.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Μία ηλικιωμένη χήρα ζει στην Ατλάντα και δεν μπορεί πλέον να οδηγήσει. Ο γιος της, παρά τις αντιρρήσεις της, προσλαμβάνει γι’ αυτήν ένα σοφέρ, τον «έγχρωμο» Χόουκ.

Αρχικά αρνείται κάθε αλλαγή στη ζωής.

Σιγά-σιγά όμως ο Χόουκ, καταφέρνει να την κερδίσει με τους καλούς του τρόπους. Το πέρασμα του χρόνου χτίζει μια βαθιά σχέση συνεννόησης και φιλίας μεταξύ τους. Ο Άλφρεντ Ούρι απέσπασε Βραβείο Πούλιτζερ για το θεατρικό του «Driving Miss Daisy» που εξιστορεί τις κοινωνικές αλλαγές στην Αμερική της περιόδου 1945 – 1973 μέσα από τη φιλία μιας ηλικιωμένης Νότιας και του μαύρου σοφέρ της (βασίστηκε στην ιστορία της δικής του γιαγιάς Λένα Φοξ).

Το έργο μετέφερε με επιτυχία από το σανίδι στο «πανί» ο Μπρους Μπέρεσφορντ στηριζόμενος –εκτός του έξοχου πρωτογενούς υλικού- στα υποκριτικά «τέρατα» Μόργκαν Φρίμαν (που επαναλαμβάνει το ρόλο του Χόουκ που είχε στο θεατρικό) και Τζέσικα Τάντι.

Συγκίνηση, λεπτό χιούμορ, κοινωνικό σχόλιο και κορυφαίες ερμηνείες σε ένα από τα τρυφερότερα και βαθιά ανθρώπινα δράματα της δεκαετίας του ’80, που δικαίως σήμερα θεωρείται «κλασικό».

Η Τζέσικα Τάντι προσφέρει την καλύτερη ερμηνεία μιας μακρόχρονης (από το 1932!) καριέρας και στα 81 της έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία κάτοχος Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου (πέθανε το 1994). Μια υπέροχη ταινία που αξίζει να ξαναδούμε. M.N.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα