16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΜΠΟΡΣΑΛΙΝΟ ΣΤΟ ΚΑΠΗ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΜΠΟΡΣΑΛΙΝΟ ΣΤΟ ΚΑΠΗ ΡΑΦΗΝΑΣ

Μια από τις καλύτερες γκανγκστερικές ταινίες της εποχής του 1930 προβάλλεται τη Δευτέρα 14 Μαΐου απ’ τη κινηματογραφική λέσχη Ραφήνας στο ΚΑΠΗ στις 8,30 το βράδυ. Μια δραματική περιπέτεια του ’70, που σφράγισε μια ανεπανάληπτη συνεργασία των διάσημων πρωταγωνιστών Αλέν Ντελόν και Ζαν-Πολ Μπελμοντό, κάτω από την σκηνοθετική μπαγκέτα του Ζακ Ντερέ.

Υπόθεση:

Μασσαλία , αρχές της δεκαετίας του  1930. Δύο απατεώνες τρίτης κατηγορίας θα καυγαδίσουν άγρια για τα μάτια μιας πόρνης, της Λόλα. Η αντιπαλότητα όμως αυτή θα μετατραπεί σε …συνεργασία, που θα  τους οδηγήσει σταδιακά σε “αναβάθμιση” της εγκληματικής δράσης τους, στήνοντας αρχικά ιπποδρομίες και αγώνες και παίρνοντας παραγγελίες “ειδικού τύπου”  από την  τοπική μαφία.
Θαυμάσια αναβίωση μιας “μυθικής” εποχής στην πόλη όπου άνθισε στο Μεσοπόλεμο η διαβόητη συμμορία των γκάγκστερ με τα καπέλα  μπορσαλίνο.
Η σκηνοθεσία “βάζει τα γυαλιά” στις αντίστοιχες αμερικανικές του είδους, ενώ οι πρωταγωνιστές, Μπελμοντό και Ντελόν,  εξακολουθούν ακόμα και σήμερα  να συναρπάζουν με τις ερμηνείες τους. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ταινίας το διάχυτο χιούμορ , που απαλαίνει τις “σκληρές” σκηνές του έργου.

Στη μηχανή του χρόνου διαβάζουμε:

Η ταινία «Borsalino», έχει καταγραφεί ως η καλύτερη γκανγκστερική ταινία όλων των εποχών. Πρωταγωνιστές οι Ζαν Πολ Μπελμοντό και Αλεν Ντελόν. Εκτός όμως από τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Ντελόν είχε αναλάβει και την παραγωγή της ταινίας. Αυτό, πίστευε ο ηθοποιός, του εξασφάλιζε το προνόμιο να βάλει πρώτο το όνομα του στους τίτλους της ταινίας…. 
Ο Μπελμοντό, εξοργισμένος από την αυθαιρεσία του συμπρωταγωνιστή του, απείλησε ότι θα αποχωρούσε από την ταινία. Τελικά, η υπόθεση κατέληξε στις δικαστικές αίθουσες και ο «Μπεμπέλ» -όπως αποκαλούσαν χαϊδευτικά τον Μπελμοντό- που δεν παραβρέθηκε ούτε στην πρεμιέρα της ταινίας, κέρδισε την δίκη, αφού το συμβόλαιο του όριζε ότι το όνομα του θα έμπαινε πάντα πρώτο…. 
Συμφιλιώθηκαν, ύστερα από αρκετά χρόνια. Ποτέ όμως ο ένας δεν κακολόγησε τον άλλο. «Ποτέ δεν κατάφερα να θυμώσω πραγματικά με τον Μπεμπέλ, όλα ήταν μια κακιά στιγμή», είχε εξομολογηθεί ο Ντελόν σε παλαιότερη συνέντευξή του. Όπως επίσης, παραδέχτηκε ότι υπήρχε ανταγωνισμός σε όλα, μεταξύ τους. Στους ρόλους, τις γυναίκες, το ντύσιμο. Κάποιες φορές κατέληγαν να γελούν και οι ίδιοι με τα «κατορθώματά» τους…. 

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο το 2001. Ο Ντελόν του στάθηκε σαν αδερφός. Δεν έλειψε στιγμή από το πλευρό του. Στην παρουσίαση της βιογραφίας του Μπελμοντό ήταν εκεί, όταν ο φίλος του αναγνώρισε δημόσια την εκτίμηση και τον σεβασμό στο πρόσωπό του…. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα