27.7 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

ΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Με κάθε επισημότητα η δημοτική αρχή κι οι πολίτες του Κορωπίου τίμησαν την πυρπόληση του χωριού τους, 400 σπίτια και κοινοτικά καταστήματα κατεστραμμένα και την εκτέλεση 47 αμάχων πολιτών – τρεις επίσημα καταγεγραμμένοι τραυματίες – από τους ναζιστικούς μηχανισμούς της Γερμανικής Κατοχής, λίγες ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 9 Οκτωβρίου 1944. Μια άγνωστη, μαύρη σελίδα της κατοχής, άγνωστη σε πολλούς ακόμα και γειτονικούς δήμους.  

Η μέρα μνήμης ξεκίνησε με δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου και συνεχίστηκε στη πλατεία της 9ης Οκτωβρίου 1944 που βρίσκεται απέναντι απ’ το 1ο δημοτικό κοιμητήριο, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στο εκεί ηρώο των φονευθέντων. Να σημειωθεί ότι το 2011 με την υπ’ αριθμόν 275/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε η επίσημη αναγνώριση της πόλης του Κορωπίου ως Μαρτυρικής.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης έκανε στο Μνημείο της Τραγωδίας , μια σύντομη αναδρομή και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το Κορωπί, ως Μαρτυρική Πόλη, θέτει το ζήτημα της θλιβερής αυτής επετείου του, ως σημείο εκκίνησης της ανάγκης για τη διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής μνήμης. Μια μνήμη που αφορά τις Μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά της χώρας μας αλλά και άλλων πόλεων, άλλων χωρών που υπέφεραν από την ναζιστική και φασιστική κατοχή.

Έχουμε ήδη θέσει το ζήτημα από το 2011, τονίζοντας ότι θέλουμε την επίσημη αναγνώριση του Κορωπίου ως μαρτυρικής πόλης και από το Ελληνικό κράτος. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε συγκροτήσει από το 2011 ανοιχτή Επιτροπή Έργου με τίτλο «Κορωπί, Μαρτυρική Πόλη» και ήδη από πέρσι συλλέγεται με οργανωμένο τρόπο το αναγκαίο αρχειακό υλικό.

Φέτος έχουμε και μια ευχάριστη είδηση. Από το Καλοκαίρι του 2015 εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες ανακατασκευής του παραδοσιακού Καμαρόσπιτου, γνωστού ως κτίριο Λιάπη, στο κέντρο της πόλης που θα στεγάσει, μεταξύ άλλων, το αρχείο της Μαρτυρικής πόλης». 

Έκλεισε δε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι: «Ο πόνος μας εδώ στο Κορωπί δεν πάει χαμένος. Γίνεται Όρκος Μνήμης. Το αίμα των θυμάτων μας, ενώνει το Κορωπί. Αιωνία η μνήμη των νεκρών μας!».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα