22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣFLIRE: ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

FLIRE: ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Το Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, διοργανώνει το Σάββατο 15 Νοεμβρίου και ώρα 11:00-14:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημοτικού Μεγάρου του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου (Αραφηνίδων Αλών 10-12, Ραφήνα, ισόγειο), το 2ο συμμετοχικό εργαστήριο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος FLIRE «Συνδυασμένη Εκτίμηση και Διαχείριση Πλημμυρών και Πυρκαγιών».

To FLIRE είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδεικτικού χαρακτήρα που έχει σαν βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη ενός ενιαίου επιχειρησιακού εργαλείου για την αποτελεσματική εκτίμηση και διαχείριση κινδύνων πλημμύρας και πυρκαγιάς σε αστικές και περιαστικές περιοχές, θα λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις αρμόδιες τοπικές-εθνικές αρχές και φορείς που καλούνται να διαχειριστούν τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και την ανθρώπινη ζωή. Η περιοχή υλοποίησης του έργου FLIRE είναι το περιαστικό περιβάλλον της Ανατολικής Αττικής, στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης απορροής του ρέματος Ραφήνας.

Η εκδήλωση συνδυάζεται με την ολοκλήρωση σημαντικών δράσεων του προγράμματος και η ενημέρωση των φορέων που απαρτίζουν το “Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ραφήνας Πικερμίου” καθώς και των εκπροσώπων εθνικών και τοπικών αρχών, κρίνεται καθοριστική.

Στόχος της συνάντησης είναι να παρουσιαστεί το Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS) με τα επίπεδα πληροφορίας που έχουν δημιουργηθεί ως τώρα (πρόγνωση καιρού, συστηματική καταγραφή μετεωρολογικών συνθηκών, αποτελέσματα προσομοιώσεων μοντέλων πλημμυρών και πυρκαγιών) στους τελικούς χρήστες. Η ενεργή συμμετοχή αυτών, είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να εκφράσουν την άποψη τους, αν η παρεχόμενη πληροφορία είναι κατανοητή και εύκολα διαχειρίσιμη. Η ανοιχτή συζήτηση που θα διεξαχθεί, θα βοηθήσει στην προσαρμογή των παρεχόμενων υπηρεσών στις ανάγκες των τελικών χρηστών, συμβάλλοντας στη βελτίωση του τελικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία και μελλοντική χρήση του Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS) που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του FLIRE.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος και το εργαλείο Life+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση

Κύριος Δικαιούχος είναι το Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων – ΕΜΠ με Επιστημονική Υπεύθυνη την Καθηγήτρια κα Μαρία Μιμίκου.
Συμπράττοντες Δικαιούχοι είναι το Imperial College London ,το IRPI-CNR (Ινστιτούτο Ερευνών για την Γεω-Υδρολογική προστασία του Εθνικού Συμβούλιου Έρευνας της Ιταλίας), το ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης), η ALGOSYSTEMS και το ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ (Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών). Ο συνολικός προϋπολογισμός του FLIRE ανέρχεται σε €1.617.734 και η διάρκεια του είναι τρία χρόνια (01/10/2012-30/09/2015).
Για περισσότερες πληροφορίες: Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών πόρων ΕΜΠ, Τηλ: 210 7722884/878, Φαξ: 210 7722879, email: [email protected], www.flire.eu

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα