Ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Μέριμνας για την 3η Ηλικία, σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Κρητών Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη, σας προσκαλούν στην ομιλία – αφιέρωμα μνήμης με θέμα: «Τα Εγκλήματα των Γερμανών στην Κρήτη 1941 – 1945», την Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 και ώρα 11:00 π.μ. στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις».
Η ομιλία αποτελεί μια προσπάθεια ταξινόμησης και καταγραφής των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Κρήτη, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όπως:
- Ομαδικές εκτελέσεις από τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, από την πρώτη ημέρα της Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου 1941), έως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 1941
- Ομαδικές εκτελέσεις από τον κατοχικό στρατό από 10 Σεπτεμβρίου 1941 έως τις τελευταίες ημέρες της παρουσίας τους στην Κρήτη (αρχές Ιουλίου 1945)
- Λεηλασίες, πυρπολήσεις και ανατινάξεις χωριών
- Καταναγκαστική εργασία
- Κήρυξη περιοχών ως «νεκρών ζωνών»
- Επιτάξεις γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και κατοικιών, κοντά στα οχυρωματικά έργα των κατακτητών
- Βομβαρδισμοί από τη γερμανική αεροπορία με καταστροφές υποδομών και θύματα μεταξύ των αμάχων
- Φυλακίσεις, βασανισμοί και εγκλεισμοί στις φυλακές της Κρήτης, καθώς και αποστολές Κρητών πατριωτών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας του Ράιχ
- Έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, αυξημένη παιδική θνησιμότητα και σχολική διαρροή (πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου)
Για τα παραπάνω θέματα θα μιλήσει ο κ. Γεώργιος Α. Καλογεράκης, Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου Πεδιάδος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μινώα Πεδιάδος.
Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.





