23.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠανηγυρίζει το εκκλησάκι των Αγίων Αλεξάνδρου & Γεωργίου του Κ.Υ. Ραφήνας

Πανηγυρίζει το εκκλησάκι των Αγίων Αλεξάνδρου & Γεωργίου του Κ.Υ. Ραφήνας

Το εκκλησάκι των Αγίων Αλεξάνδρου & Γεωργίου βρίσκεται κρυμμένο ανάμεσα στα πεύκα του μικρού άλσους στα δεξιά της εισόδου του Κ.Υ. Ραφήνας. Ανήκει στην ενορία της Αναλήψεως Διασταύρωσης Ραφήνας και πανηγυρίζει τον Άγιο Αλέξανδρο, τον ένα εκ των δύο Αγίων στους οποίους είναι αφιερωμένο.

Την Κυριακή 29 Αυγούστου το απόγευμα στις 7 θα ψαλεί πανηγυρικός εσπερινός και τη Δευτέρα 7.15 το πρωί η Θεία Λειτουργία.

Ο εν λόγω ναός λειτουργούσε ανελλιπώς όταν το ΠΝΑ ήταν εν λειτουργία, για τον εκκλησιασμό των παιδιών που νοσηλεύονταν εκεί. Ως εκ τούτου είναι πλήρως λειτουργική ακόμα και για μεγάλες γιορτές  Μετά την αποασυλοποίηση παρέμεινε κλειστή κι άνοιξε κατά διαστήματα σε ειδικές περιπτώσεις.

Μετά την τελευταία λειτουργία στις 2 Ιουλίου προς τιμή της Παναγίας των Βλαχερνών, αποφασίστηκε απ’ τον πατέρα Νικόλαο πρωτοπρεσβύτερο του Ι.Ν. της Αναλήψεως στη Διασταύρωση Ραφήνας, στην ενορία της οποίας ανήκει ο ναός, να μη μείνει πλέον κλειστός αλλά να λειτουργεί κατά διαστήματα σε κάποιες γιορτές.

Προς τούτου ο πατήρ Νικόλαος συναντήθηκε με τον υπεύθυνο του Κ.Υ. Ραφήνας κο Μασσαρά, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις στις 2 Ιουλίου που ήταν παρών στη λειτουργία είπε ότι «είναι ευλογία για μια μονάδα Υγείας όπως το κέντρο μας, να διαθέτει στο χώρο του εκκλησία», όχι μόνο να πανηγυρίσει τον Άγιο Αλέξανδρο στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός, αλλά και να γίνουν βελτιωτικές επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος είναι σε πλήρη εγκατάλειψη μετά τη φωτιά του Ιουλίου 2018.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι ο Ανδρέας Βασιλόπουλος π. υπεύθυνος αντιδήμαρχος και σε θέματα περιβάλλοντος, επισκέφτηκε το χώρο, συναντήθηκε με τον κο Μασσαρά και συζήτησε μαζί του το θέμα, εκφράζοντας την επιθυμία του να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου. Αρχικά για την προσεχή γιορτή της εκκλησίας θα επιμεληθεί την αποκατάσταση του φωτισμού στο  μονοπάτι που οδηγεί στην εκκλησία ανάμεσα στα πεύκα, που είχε υποστεί φθορές απ’ τη φωτιά.

Βίος του Αγίου Αλεξάνδρου

Στις 30 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου, πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Το ίδιο το όνομα προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις ἀλέξω+ἀνδρ – (ανήρ), που σημαίνουν «υπερασπίζομαι, προστατεύω και άνδρας».

Σημαίνει, δηλαδή, αυτός που υπερασπίζεται/προστατεύει τους άνδρες. Ο Άγιος Αλέξανδρος γεννήθηκε στη Μικρά Ασία γύρω στο 239 από γονείς ευσεβείς, οι οποίοι τον ανάθρεψαν χριστιανικά.

Την εποχή εκείνη οι χριστιανοί διώκονταν από τις ρωμαϊκές αρχές. Ο ίδιος δοκίμασε τους διωγμούς του αυτοκράτορα Δέκιου και στη συνέχεια τους διωγμούς των Βαλεριανού, Διοκλητιανού, Γαλερίου και Μαξιμιανού. Ο Αλέξανδρος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη να υπηρετεί τον γέρο και άρρωστο αρχιεπίσκοπο Μητροφάνη. Αυτός τον χειροτόνησε διάκονο και στη συνέχεια πρεσβύτερο.

Ο Αλέξανδρος διακρίνονταν για την ευσέβεια και την ασκητική ζωή του. Γρήγορα, λοιπόν, ανήλθε στα αξιώματα της Εκκλησίας. Το μεγάλο βάρος το έριξε στην αντίκρουση των αιρέσεων, οι οποίες την εποχή εκείνη βρισκόταν σε έξαρση. Εκφωνούσε πύρινους λόγους κατά των κακοδόξων αιρετικών. Με τα επιχειρήματά του τους κατατρόπωνε και μετέστρεφε στην Ορθοδοξία πλήθος πλανεμένων ανθρώπων.

Άγιος Αλέξανδρος: Πώς αντιμετώπισε τον Αρειανισμό

Όταν ο πρεσβύτερος Αλέξανδρος ήταν 63 ετών έκανε την εμφάνισή της η αίρεση του αρειανισμού. Για την αντιμετώπισή της συγκλήθηκε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος το 325 από τον αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνο στη Νίκαια της Βηθυνίας.

Ο υπέργηρος και ασθενής Μητροφάνης έστειλε ως αντιπρόσωπό του στη Σύνοδο τον πρεσβύτερο Αλέξανδρο. Αυτός αγωνίστηκε με σθένος κατά του αρειανισμού και υπέρ της Ορθοδοξίας. Συντάχτηκε με τους Ορθοδόξους Πατέρες κατατροπώνοντας το φοβερό αιρεσιάρχη Άρειο.

Εν τω μεταξύ ο αρχιεπίσκοπος Μητροφάνης βρισκόταν σε ηλικία 117 ετών, αρρώστησε βαριά και τον Ιούνιο του 325 κοιμήθηκε εν Κυρίω. Ο Αλέξανδρος τον διαδέχθηκε και υπηρέτησε την Εκκλησία, ως αρχιεπίσκοπος της Βασιλεύουσας, για δεκαπέντε χρόνια. Το 337, σε ηλικία 98 ετών, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Η Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο. Η μνήμη του εορτάζεται στις 30 Αυγούστου, την ημέρα της οσιακής κοίμησής του.

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα