21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ«Συνοικία το όνειρο» απ’ την Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας

«Συνοικία το όνειρο» απ’ την Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας

Η κινηματογραφική λέσχη Ραφήνας κλείνει το αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο με το έργο «Συνοικία το όνειρο»

Αγαπητά μέλη της λέσχης μας,
Με την τελευταία ταινία που θα προβάλουμε την Δευτέρα 11 Απριλίου στις 20:30, πριν την διακοπή λόγω Πάσχα ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο. Πρόκειται για την αριστουργηματική ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη
ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
Το σενάριο γράφτηκε από τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Κώστα Κοτζιά.
Πρωταγωνιστούν οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης και Αλίκη Γεωργούλη.
ΣΥΝΟΨΗ:
Μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, ο Ασύρματος, είναι το κέντρο του κόσμου για τους ανθρώπους που ζουν εκεί και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν απ’ τη φτώχεια και την ανέχεια.

Ένας άρτι αποφυλακισμένος νέος, ο Ρίκος (Αλέκος Αλεξανδράκης), προσπαθεί να βγάλει χρήματα, την ίδια στιγμή που η αγαπημένη του, η Στέφη (Αλίκη Γεωργούλη), βλέπει άλλους άνδρες και ο πατέρας της, ο Νεκροφόρας (Μάνος Κατράκης), προσπαθεί να συνεισφέρει στα οικονομικά της οικογένειας.

Ο Ρίκος θα σκαρφιστεί μια δουλειά, αλλά θα ξοδέψει τα συγκεντρωμένα χρήματα πριν καταφέρει να τη βάλει σε εφαρμογή, αφήνοντας στη μοίρα της τη γυναίκα του, την Ελένη (Αλέκα Παΐζη). Ο Ρίκος, η αγαπημένη του και ο αδερφός της, ηττημένοι και απογοητευμένοι εξαιτίας των προσδοκιών που δεν ευοδώθηκαν ποτέ, θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν με την ωμή πραγματικότητα.

Περιμένουμε όλους σε αυτήν την ξεχωριστή βραδιά
Οι δημιουργοί της ταινίας, ο σκηνοθέτης Αλεξανδράκης και η ηθοποιός Γεωργούλη, επηρεασμένοι από τις πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις της περιόδου του 1960, ήθελαν να προβάλουν την ελληνική πραγματικότητα του ανένταχτου και περιθωριοποιημένου επαρχιώτη Έλληνα, που μετά τον Eμφύλιο και την οικονομική καταστροφή επιβιώνει με δυσχέρειες, και ελπίζει στα όνειρα και στο «γύρισμα της τύχης» για ένα καλύτερο μέλλον. Πολλοί από τους ηθοποιούς είχαν βιώσει προσωπικά αυτή την πραγματικότητα, κάτι που ενίσχυσε τις ερμηνείες τους.
Αν υπάρχει κάτι ακόμη που κάνει την ταινία του ’60 να ξεχωρίζει είναι η μουσική της την οποία δημιούργησε ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης. Το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» που τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε στίχους του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, έγινε «ύμνος» της φτωχολογιάς. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.
Την ταινία θα προλογίσει ο γνωστός σε όλους μας ηθοποιός Κωστας Αρζογλου
Σας περιμένουμε όλους σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα