26.2 C
Athens
Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"ΕΦΥΓΕ" Η ΣΟΥΛΑ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ

“ΕΦΥΓΕ” Η ΣΟΥΛΑ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ

Την Τρίτη 5/8/2014 στις 5μμ., στο νεκροταφείο Βύρωνα.η κηδεία της

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετά την Σούλα Παναρέτου.

Η Σούλα Παναρέτου γεννήθηκε στον Βόλο από γονείς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Ο πατέρας της ήταν πολιτικός πρόσφυγας.

Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και από τα νεανικά της χρόνια εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα, που υπηρέτησε με αφοσίωση από διάφορες θέσεις.

Υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ, του οποίου αναδείχθηκε μέλος της ΚΕ στο 13ο Συνέδριό του. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως Γραμματέας του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου και μέσω αυτού σπούδασε στην Μόσχα, στο Ινστιτούτο Πούσκιν.

Από τα ιδρυτικά μέλη του Συνασπισμού, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ από το ιδρυτικό του Συνέδριο και για πολλά χρόνια μέλος της Πολιτικής και της Εκτελεστικής Γραμματείας. Υποψήφια βουλευτής και δημοτική σύμβουλος σε πολλές εκλογικές μάχες.

Αφοσιωμένη στην υπόθεση της ενότητας της Αριστεράς, στήριξε με όλες τις δυνάμεις της, την συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο υπηρέτησε πιστά και με αριστερή ανιδιοτέλεια ως την τελευταία στιγμή.

Κορυφαίο στέλεχος, ψυχή του γυναικείου κινήματος, υπεύθυνη και στέλεχος του Τμήματος Ισότητας των δύο Φύλων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και όταν την χτύπησε η βαριά ασθένεια, πρόσφερε με έργο και με λόγο. Η σκέψη της συχνά αποτυπωνόταν με άρθρα της στην Αυγή με το ψευδώνυμο Μελίνα Βολιώτη.

Για την ενεργή προσφορά της στο γυναικείο κίνημα αναδείχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Συγχρόνως υπήρξε στέλεχος των Τμημάτων Εξωτερικής πολιτικής, Ευρωπαϊκής πολιτικής, και Διεθνών Σχέσεων, προωθώντας πάντα την υπόθεση της ειρήνης, ως ενεργό μέλος των αντιπολεμικών κινημάτων και των δράσεων για τη φιλία των λαών.

Η Σούλα Παναρέτου υπήρξε υπόδειγμα στάσης ζωής ως άνθρωπος και αριστερή αγωνίστρια. Θα μας λείψει αλλά θα ‘ναι πάντα μαζί μας στους αγώνες για την ανατροπή και μια νέα Ελλάδα.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ

Το τμήμα διεθνών σχέσεων και θεμάτων ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ έγινε φτωχότερο από σήμερα το πρωί με τον πρόωρο θάνατο της άξιας και αγαπημένης συντρόφισσας Σούλας Παναρέτου.

Η Σούλα Παναρέτου υπηρέτησε το κίνημα της Αριστεράς από πολλά μετερίζια. Στο 13ο συνέδριο του ΚΚΕ είχε αναδειχθεί μέλος της Κ.Ε. του κόμματος, έχοντας ασπαστεί τις ιδέες της περεστρόικα και της κομμουνιστικής ανανέωσης. Στη συνέχεια, ανέλαβε υπεύθυνη του τμήματος διεθνών σχέσεων, για λίγους μήνες, μέχρι την διάσπαση του ΚΚΕ τον Ιούνιο του 1991.

Ακολούθησε η ενεργή ένταξη της στον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, όπου  υπήρξε μέλος της Πολιτικης Γραμματείας επί πολλά χρόνια, τόσο επί προεδρίας Μ. Δαμανάκη όσο και στα 11 χρόνια που πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

Από το 2004, η Σούλα Παναρέτου, με παραδειγματική αφοσίωση, υπηρέτησε και την υπόθεση της συσπείρωσης της Αριστεράς, μέσω του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε κορυφαίο φεμινιστικό στέλεχος της Αριστεράς με ευρύτερη κοινωνική και πολιτική αναγνώριση. Γι’ αυτό και αναδείχθηκε πρόεδρος του Συνδέσμου για τα δικαιώματα της γυναίκας, ύστερα από πρόταση της Αλίκης Μαραγκοπούλου.

Η Σούλα Παναρέτου φρόντιζε διαρκώς να ενημερώνεται για τις διεθνείς εξελίξεις και η συμβολή της υπήρξε πολύτιμη και στα τμήματα εξωτερικής, ευρωπαϊκής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. Νοιαζόταν πάντοτε για την υπόθεση της Ειρήνης και είχε λάβει μέρος πολύ ενεργά στα αντιπολεμικά κινήματα, τόσο στην διάρκεια της κρίσης της Γιουγκοσλαβίας όσο και κατά των ιμπεραλιστικών επεμβάσεων σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Πάντοτε συμμετείχε στο ελληνικό και διεθνές κίνημα αληλλεγγύης με τον μαρτυρικό παλαιστινιακό λαό ενώ στήριζε με θέρμη τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της φιλίας των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και τις προσπάθειες για την επαναπροσέγγιση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην de facto διχοτομημένη Κύπρο.

Τον Ιούλιο του 2013, μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η Σούλα Παναρέτου έσπευσε να δηλώσει τη συμμετοχή της στο νεοσύστατο τμήμα διεθνών σχέσεων και θεμάτων ειρήνης, παρότι ήδη ασθενούσε πολύ βαριά και της ήταν αδύνατο να παίρνει μέρος στις συνεδριάσεις. Δεν παρέλειπε ωστόσο, να στέλνει γραπτώς τις προτάσεις και τις ιδέες της για την δράση του τμήματος. Θα θυμόμαστε και θα τιμούμε την Σούλα Παναρέτου, όχι μόνο για τις ικανότητες και την αγωνιστική της προσφορά σε πολλούς τομείς, αλλά πάνω απ’ όλα, για το σπάνιο κομματικό και πολιτικό της ήθος.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα