Η γραφή κατά πολύ υπολείπεται του συναρπαστικού οδοιπορικού στην Αιθιοπία, όπου μας ταξίδεψε με τις καταπληκτικές φωτογραφίες και την μοναδική αφήγηση η κ. Χριστίνα Παναγιώτου στη σημερινή εκδήλωση του συλλόγου των φίλων της μουσικής Ραφήνας.
Επηρεασμένη ακόμα απ’ τη μοναδική εμπειρία του να γνωρίζει κανείς μια ολόκληρη χώρα όπως η Αιθιοπία, μέσα απ’ τα μάτια και τη, μοναδικής μεταδοτικότητας, αφήγηση μιας πολυταξιδεμένης γυναίκας, όπως η αγαπητή σε όλους Χριστίνα, βρίσκω φτωχές τις λέξεις για να περιγράψω αισθήματα και θαυμασμό για όσα μας περιέγραψε.
Αιθιοπία! Μια χώρα μοναδική. Μια χώρα εξωπραγματική. Μια χώρα απίστευτα φτωχή.
Από τη θρυλική βασίλισσα του Σαβά έως τις χριστιανικές εκκλησίες της Λαλιμπέλα και από τον μύθο της κρυμμένης Παλαιάς Διαθήκης στον απελευθερωτικό αγώνα του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ, η διήγηση συνάρπασε το ακροατήριο που άφωνο ρουφούσε τα λόγια της Χριστίνας, για τη γεμάτη μύθους, θρύλους, θρησκεία και παραδόσεις Αιθιοπία.
Οι φωτογραφίες της Χριστίνας έδειξαν μνημεία ανέγγιχτα από τη φθορά του χρόνου, αρχέγονους τρόπους διαβίωσης, βαθιά θρησκευτικότητα, συγκλονιστικά τοπία κι η περιγραφή της μας δίδαξε πανάρχαιους μύθους και δοξασίες, αθώες ψυχές, έντονα συναισθήματα… Η βιβλική Αιθιοπία, όπου πιθανότατα περπάτησε ο πρώτος άνθρωπος στη Γη, η θρυλική Λούσυ, που ομοίωμά της υπάρχει στο μουσείο της Αντίς Αμπέμπα, ενώ η ίδια βρίσκεται στην Αμερική.
Χώρα με αρχαιότατη ιστορία και αξιόλογο πολιτισμό, η Αιθιοπία μαζί με την Αίγυπτο αποτελούν τις δύο μοναδικές αφρικανικές χώρες που διαθέτουν στοιχεία πολιτισμικής αναφοράς και ίχνη ιστορικής συνέχειας από τα αρχαιότατα χρόνια, πολύ πριν από την 3η χιλιετία π.Χ.
Η Λαλιμπέλα όπου οι λαξευμένες μονολιθικές εκκλησίες, οι ορμητικοί καταρράκτες του Γαλάζιου Νείλου, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες της λίμνης Τάνα, τα πέτρινα κάστρα της Γκοντάρ και οι τεράστιοι οβελίσκοι της Αξούμ, θησαυροί που προστατεύονται απ’ την Unesco, περιτριγυρισμένοι απ’ τη απόλυτη φτώχεια των σπιτιών ή μάλλον καλυβιών των κατοίκων.
Αιθιοπία! Μια βαθιά θρησκευόμενη χώρα. Μια χριστιανική χώρα όπου η Αξούμ θεωρείται η ιερότερη πόλη και αποτελεί τόπο προσκυνήματος, καθώς σύμφωνα με την επίσημη Εκκλησία της Αιθιοπίας, στον Ναό της Παναγίας της Σιών στην Αξούμ φυλάσσεται η Κιβωτός της Διαθήκης, στην οποία περιέχονται οι Δέκα Εντολές που παρέλαβε ο Μωυσής από τον Θεό. Η είσοδος στον Ναό της Παναγίας της Σιών απαγορεύεται αυστηρά σε όλους.
Αιθιοπία η χώρα των πολλών διαφορετικών φυλών, που ζουν ανέγγιχτες ως τώρα απ’ τον πολιτισμό. Μια χώρα που δεν φτάνουν οι λέξεις να περιγράψουμε τα όσα μάθαμε γι’ αυτή μέσα απ’ το οδοιπορικό που μας παρουσίασε η κ. Χριστίνα Παναγιώτου.
Χριστίνα σ’ ευχαριστούμε!