31.4 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΕΣΩ JESSICA Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΠΕΝΤΕΛΗ

ΜΕΣΩ JESSICA Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΥΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΠΕΝΤΕΛΗ

Πρωτοπόρος και τολμηρός αναδεικνύεται ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει το πρόγραμμα JESSICA (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή αναγκαίων έργων πνοής για τους ΟΤΑ, αφού το δημόσιο δεν προπληρώνει το μερίδιό του στο έργο, αλλά η αποπληρωμή γίνεται με την παραλαβή και στη βάση ενός λεπτομερούς μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας. Παράλληλα εγγυάται ποιοτικά έργα που είναι αναγκαία για την κοινωνία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην aftodioikisi.gr o δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης, αναφέρεται στη κατασκευή μέσω JESSICA δύο Νηπιαγωγείων και ενός Δημοτικού Σχολείου. Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Κύριε Δήμαρχε, στο Δήμο Πεντέλης κατασκευάζονται δύο Νηπιαγωγεία και Δημοτικό Σχολείο με κλειστό γυμναστήριο μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA. Με δεδομένο ότι τουλάχιστον στο παρελθόν υπήρχε μία επιφυλακτικότητα των αιρετών απέναντι σε έργα ΣΔΙΤ, ήταν για σας μία εύκολη απόφαση;

Πολλές αποφάσεις κρίνονται δύσκολες στη ζωή μας, μα όχι ανέφικτες εάν τις βάλουμε στόχο και αφιερωθούμε ολοκληρωτικά στην πραγματοποίησή τους. Θεωρώ πως είναι Υπηρεσιακή αλλά και Προσωπική Επιτυχία, μετά από αγώνες 15ετίας για τα αυτονόητα. Κατέστη γεγονός πλέον η Θεμελίωση ενός έργου Ζωής για όλη την Πεντέλη και όχι μόνο. Στην περιοχή της Καλλιθέας Πεντέλης στο ωραιότερο κομμάτι της.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως η σχετική σύμβαση το προβλέπει, δεσμεύει τον επενδυτή (Εταιρεία ΑΤΕΣΕ) για 25 χρόνια να έχει και την συντήρηση των εγκαταστάσεων, κατάσταση η οποία προφανώς και είναι θετική για το Δήμο.

Σχολεία με κλειστό γυμναστήριο: Μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα των εγκαταστάσεων;

Όπως αντιλαμβάνεστε θα είναι μία υπερσύχρονη σχολική μονάδα υψηλών προδιαγραφών, που θεμελιώθηκε στο Ο.Τ.  122  και θα αποτελείται όχι μόνο από το κλειστό Γυμναστήριο και ένα ανοικτό Γυμναστήριο, αλλά και ένα διθέσιο Νηπιαγωγείο και ένα εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο.

-Ποια είναι τα οφέλη για τους δημότες Πεντέλης από αυτό το έργο;

Τα οφέλη  για Πεντέλη-Ν. Πεντέλη-Ντράφι Περιοχή, είναι τεράστια. Κυρίως όμως θα ωφεληθούν οι κάτοικοι της Νέας Πεντέλης που αντιμετωπίζουν θέματα συμφόρησης στο Δημοτικό τους Σχολείο, αφού εξυπηρετούν πλήθος μαθητών. Αυτός ο ιερός χώρος του σχολείου, ιδιαίτερα για τους Καλλιθεώτες και Ντραφιώτες, θα αποτελέσει έργο ζωής. Τελικός στόχος-όφελος βέβαια είναι να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργίας των σχολικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής μας.

– Είστε έτοιμος να προχωρήσετε στην υλοποίηση και άλλων έργων ΣΔΙΤ στην περιοχή σας μέσω και του JESSICA; Για παράδειγμα στον τομέα της αξιοποίησης δημοτικών ακινήτων.

Αποτέλεσε πεποίθηση μου ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να στραφεί στρατηγικά στη δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων προκειμένου να υλοποιηθούν έργα πνοής για τους Δήμους. Σε αυτό το στόχο, κινηθήκαμε μεθοδικά και με σχέδιο.

-Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πλεονεκτήματα και η προστιθέμενη αξία που δίνει το JESSICA στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ;

Είναι  καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, ότι το δημόσιο δεν προπληρώνει το μερίδιό του στο έργο, αλλά η αποπληρωμή γίνεται με την παραλαβή και στη βάση ενός λεπτομερούς μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας. Σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στη παράδοση του έργου, ο ανάδοχος επιβαρύνεται με αρκετά υψηλό πρόστιμο για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Άρα, υπάρχουν οι δικλίδες ασφαλείας για τον Αυτοδιοικητικό φορέα.

Αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του JESSICA. To ότι εγγυάται ποιοτικά έργα που είναι αναγκαία για την κοινωνία, όπως για παράδειγμα τα σχολεία της Πεντέλης, αλλά δεν θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα αν χρηματοδοτούνταν με όρους αγοράς. Παράλληλα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι με τα έργα που χρηματοδοτούνται από το χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA δημιουργούνται θέσεις εργασίας που τις έχουν ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ οι τοπικές κοινωνίες.

Το συγκεκριμένο έργο πιστεύουμε βάσιμα ότι θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2016 όπως η σχετική σύμβαση προβλέπει και θα λειτουργήσει για την εκπαίδευση και την άθληση των παιδιών του Δήμου μας, με την έναρξη της Σχολικής Χρονιάς 2016-2017

Ο Δήμος Πεντέλης, την Διοίκηση του οποίου για μια 20ετία μου αναθέτουν οι Δημότες, είτε ως Κοινότητα Πεντέλης είτε ως Δήμος Πεντέλης είτε ως Καλικρατικός Δήμος Πεντέλης, δουλεύει και οφείλει να δουλεύει με Όραμα και Στρατηγική σε πείσμα και αντίσταση σ’ ένα Κεντρικό Διοικητικό Σύστημα που εν πολλοίς λειτουργεί προσωποκεντρικά και περιστασιακά, πάντοτε με αποφάσεις που λαμβάνονται πολλές φορές έξω από τις αρχές Δικαίου και Αξιοκρατίας.

Θεωρούμε ότι το Κέντρο των αποφάσεων των Διοικήσεων όλων των  επιπέδων του Κράτους πρέπει να είναι το παιδί που αντιπροσωπεύει το αύριο και την ελπίδα μας και για την μόρφωσή του οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε, είναι το αυτονόητο και  αυτό κάνουμε.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα