15.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΛΑΝΑΡΗ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ

ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΛΑΝΑΡΗ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ

Μια επικών διαστάσεων αυθαιρεσία καταγγέλλει η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών ‘’ΔΑΣΑΜΑΡΙ SOS’’, σχετικά με την οικοπεδοποίηση, όπως επισημαίνουν, που επιχειρείται στην περιοχή Δασαμάρι του Πικερμίου απ’ τη δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου, η οποία σε αντίθεση με τους προκατόχους της επιθυμεί να οριοθετήσει οικισμό με την ονομασία Ροσόλιμος, σε καμένο και αναδασωτέο τμήμα της περιοχής Δασαμάρι.

Σήμερα αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Χριστοφόρου στο Πικέρμι, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, για την μονομερή απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου να υπερψηφίσουν την εν λόγω ‘’αντιπεριβαλλοντική’’ όπως τονίζουν μελέτη (ΜΠΕ).

Οι πολίτες είναι αποφασισμένοι να μη επιτρέψουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο σχέδια που στοχεύουν στην οικοπεδοποίηση του εν λόγω τμήματος μιας πανέμορφης περιοχής όπως ο Βαλανάρης, το ωραιότερο ρέμα της Αττικής, με δίδυμους καταρράκτες στο ύψος του Ντραφιού, φαράγγια, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με βυζαντινά, ρωμαϊκά και παλαιοντολογικά ευρήματα στις όχθες του, που έχει υποστεί διαχρονικά βίαιες αλλοιώσεις στην οριογραμμή του, μέχρι που νόμος του 1993 (ΦΕΚ 281Δ/1993) τον χαρακτήρισε ως ρέμα ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, προστατεύοντάς τον με καθεστώς υψηλής προστασίας από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Εν τούτοις σήμερα ο Βαλανάρης απειλείται με οριστική εξαφάνιση από μια μελέτη οριοθέτησης τμημάτων των ρεμάτων Βαλανάρη και Δασαμάρι, όπου γίνεται απόπειρα, τονίζουν, εξάλειψης της ονομασίας Βαλανάρης, ώστε να παρακαμφθεί το καθεστώς υψηλής προστασίας του οικοσυστήματος, που οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες θεωρούν λανθασμένη.

Προς τούτο στο δημοτικό συμβούλιο της 26ης Μαΐου οι προαναφερόμενοι πολίτες, ειδικευμένοι και άριστοι γνώστες της ΠΜΕ,  παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση και την πρόσβαλλαν, αντιτείνοντας  τις αντιρρήσεις τους  στο προσκεκλημένο μελετητή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο ενημερωτικό φυλλάδιο που διένειμαν κατά τη διάρκεια της υπαίθριας διαμαρτυρίας τους στο Πικέρμι, στο προαναφερόμενο δημοτικό συμβούλιο: «το δίδυμο των αντιδημάρχων Μπουρνούς και Καλφαντή, με το δήμαρχο σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, εισηγήθηκαν άλλη μια φορά τη θετική γνωμοδότηση για την εν λόγω ‘’αντιπεριβαλλοντική’’ μελέτη. Ο προσκεκλημένος τους μελετητής, Σπ. Μίχας, δεν μπόρεσε να απαντήσει σε κανένα απ’ τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα πολιτών και φορέων που ανάδειξαν ένα προς ένα τα προβληματικά σημεία της μελέτης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αγνόησαν όλους τους παραβρισκόμενους δημότες και φορείς που κατήγγειλαν την πρόχειρη μελέτη, αγνόησαν την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης, αγνόησαν την αντιπολίτευση που αναγνώρισε τον κίνδυνο της οικολογικής καταστροφής απ’ τα προτεινόμενα έργα διευθέτησης.

Μόνη η ‘’παράταξή’’ τους ψήφισε την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, ένα δείγμα της ασχετοσύνης και της προχειρότητας με την οποία δουλεύουν αυτοί που θα όφειλαν να προστατεύουν ό,τι απέμεινε απ’ το δασικό πλούτο του ορεινού Πικερμίου.

Με την απόφασή τους αυτή ανοίγουν το δρόμο στα ποικίλα επιχειρηματικά σχέδια (γνωστά απ’ το παρελθόν) για την πολεοδόμηση των δασικών εκτάσεων του Πικερμίου.

Έχουμε να κάνουμε με μια επικών διαστάσεων αυθαιρεσία, την οποία πρέπει και μπορούμε να σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι».    

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα