16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Το Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αλλοδαπών στο Λαύριο επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά και αντιπροσωπεία πολιτών της περιοχής, όπου είχε συνάντηση τον Δ/ντη του κέντρου κ. Βασίλη Λυρίτση και εκπροσώπους των πολιτικών προσφύγων.

Στο κέντρο, τη διαχείριση του οποίου έχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με προγραμματική σύμβαση που υπογράφει κάθε χρόνο με τη διοίκησή του, φιλοξενούνται περίπου 250 άτομα – πολιτικοί πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 70-80 παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου μέχρι σήμερα. Οι αλλοδαποί που φιλοξενούνται στο κέντρο είναι κυρίως Κούρδοι από Τουρκία, Συρία, Ιράν και Ιράκ, καθώς και Αφγανοί.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης από την αντιπροσωπεία των προσφύγων αλλά και από αυτοψία που έγινε στις εγκαταστάσεις του κέντρου, διαπιστώθηκε ότι το κτίριο είναι σε άθλια κατάσταση και μάλιστα επισημάνθηκε ότι από γνωμοδοτήσεις της Πολεοδομίας έχει κριθεί ακατάλληλο για τη στέγαση των προσφύγων ως προς τη στατικότητά του.

Τα σημαντικότερα θέματα του κτιρίου είναι ότι σε πολλά σημεία του κυρίως στη στέγη, έχουν πέσει οι σοβάδες, οι περισσότερες πόρτες είναι σχεδόν κατεστραμμένες ενώ δεν έχουν εξασφαλιστεί και στοιχειώδεις παροχές, όπως είναι ζεστό νερό και θέρμανση. Επιπλέον, στο Α’ και Β’ κτίριο υπάρχει ελλιπής συντήρηση με αποτέλεσμα να υπάρχουν κτιριολογικά προβλήματα και στους χώρους υγιεινής έντονα προβλήματα υγρασίας.

Από την πληροφόρηση που είχε ο κ. Φιλίππου προέκυψε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είχε ξεκινήσει ενέργειες για την αποκατάσταση του κτιρίου, οι οποίες ωστόσο σταμάτησαν για οικονομικούς λόγους.

Σε συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, παρουσία της Περιφερειάρχη Αττικής κας Ρένας Δούρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής πρότεινε στον κ. Κεγκέρογλου να αναλάβει η Περιφέρεια τις επισκευές και τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου με προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας και την Περιφέρεια Αττικής. Ο Υφυπουργός συμφώνησε στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μόλις είναι έτοιμος ο ακριβής προϋπολογισμός του έργου.

«Πιστεύουμε ότι μέσα στο 2015 η Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες και τις αναγκαίες υποδομές προκειμένου να γίνει ανθρώπινη η διαβίωση των φιλοξενούμενων στο κέντρο» δήλωσε ο κ. Φιλίππου. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα