32.2 C
Athens
Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕ ΦΑΡΑΩΝΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ;

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕ ΦΑΡΑΩΝΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ;

Κατηγορηθήκαμε μέσα στο κατάπτυστο δελτίο τύπου που εξέδωσε τη Κυριακή ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου με συνυπογράφοντες το Γ.Γ. του δήμου, τρεις δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, τον πρόεδρο και ένα μέλος του συμβουλίου της Δ.Ε. Πικερμίου, ότι απ’ όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης της χθεσινής συνεδρίασης του Σώματος ξεχωρίσαμε το θέμα των κόκκινων φαναριών που αναδείξαμε σε πολλά δημοσιεύματα με αποτέλεσμα την αλλαγή πλεύσης του όλου θέματος και αγνοήσαμε τα υπόλοιπα που αναβαθμίζουν το δήμο μέσω των υποδομών που προτείνονται απ’ τη δημοτική αρχή.

Ιδού τι ακριβώς αναφέρεται στο εν λόγω δελτίο τύπου «Δεν βλέπουν στο ίδιο συμβούλιο την προσπάθεια δημιουργίας υποδομών στο θέμα του κοιμητηρίου και της επίλυσης θεμάτων πρόσβασης σε σχολικές μονάδες μέσω αγορών και απαλλοτριώσεων εκτάσεων…»

Ευχαρίστως θα αναφερθούμε – για να μη απογοητεύσουμε τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο – στο θέμα του κοιμητηρίου Ραφήνας που συζητήθηκε χθες στο Σώμα, για να καταλάβουν κι οι συμπολίτες μας στη Ραφήνα και το Πικέρμι πως εννοεί την ανάπτυξη της Ραφήνας αυτή η δημοτική αρχή.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αναγκαιότητα λήψης απόφασης για νέους χώρους που θα φιλοξενήσουν τους δημότες που φεύγουν απ’ τη ζωή, ιδίως στη σημερινή πραγματικότητα με τη τεράστια πληθυσμιακή αύξηση του ενιαίου δήμου.

Τούτο σημαίνει ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να φέρει φωτογραφική διάταξη που αφορά αποκλειστικά και μόνο την επέκταση του κοιμητηρίου Ραφήνας και μάλιστα σε έκταση 15 στρεμμάτων, όταν υπάρχει ήδη χωροθετημένη έκταση 10 στρεμμάτων στη Δ.Ε. Πικερμίου;

Είναι δυνατό να επικροτήσουμε ότι ανάπτυξη για τη Ραφήνα σημαίνει ένα τεράστιο νεκροταφείο εντός του οικιστικού της ιστού, που γειτνιάζει με το Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης και που εκτός των άλλων όσο μακάβριο κι αν ακούγεται όλα τα στραγγίσματά του καταλήγουν στη σχεδόν εφαπτόμενη θάλασσα της;

Είναι δίκαιο να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι κι οι επόμενες γενιές μ’ ένα υπέρογκο δάνειο μόνο για την αγορά αυτών των 15 στρεμμάτων; Πόσο μάλλον όταν στο Πικέρμι υπάρχει σχεδόν έτοιμο κοιμητήριο που τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή όσο κι η σημερινή δεν αδειοδοτούν!

Άραγε αγαπητοί συμπολίτες δημοτικοί σύμβουλοι Ραφήνας με τι μούτρα θα κυκλοφορήσετε ανάμεσα στους συντοπίτες σας με αυτή σας την απόφαση; Αλλά κι εσείς δημοτικοί σύμβουλοι του Πικερμίου πως θα δικαιολογηθείτε απέναντι στους γειτόνους σας ότι δεχτήκατε να συναινέσετε σε μια υπερβολικά μεγάλη δανειοδότηση από τράπεζα, γιατί το Παρακαταθηκών & Δανείων δεν εγκρίνει δάνεια για αγορά ακινήτων, που θα βαρύνει αυτούς, τα παιδιά και τα εγγόνια τους;

Ευτυχώς υπήρξαν οι φωνές της μειοψηφίας χθες, που διά του Δ.Σ. της μείζονος μειοψηφίας Δαμιανού Φαφούτη, επεσήμαναν κάποια καίρια σημεία. Απευθυνόμενος στο δήμαρχο ο κ. Φαφούτης τον εγκάλεσε επειδή έχει ήδη επιβαρύνει τις επόμενες διοικήσεις του δήμου με παλαιότερα δάνεια των οποίων έχει μετακυλήσει την αποπληρωμή στα επόμενα χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται. Τόνισε ακόμα ότι είναι λάθος η επιπλέον επιβάρυνση και μάλιστα σε τόσο χαλεπές εποχές η σύναψη ενός νέου δανείου για κάτι όχι απόλυτα αναγκαίο στη συγκεκριμένη περιοχή, για να καταλήξει ότι το ιδανικό είναι να προχωρήσει η αδειοδότηση του κοιμητηρίου στο Πικέρμι και ίσως να αναζητηθεί και νέος χώρος σε άλλο σημείο της επικράτειας του ενιαίου δήμου.

Τελικά το θέμα υπερψηφίστηκε όπως εισήχθη (κατά τη ταπεινή μας άποψη λάθος) κι απ’ τη μειοψηφία  διατηρώντας την επιφύλαξη να εναντιωθεί όταν συζητηθούν τα επί μέρους θέματα, που θ’ αφορούν βεβαίως και τη χρηματοδότηση, πλην της Αμαλίας Τόκα γραμματέως του Δ.Σ. και του ανεξαρτήτου Μπάμπη Ζαφειρόπουλου. 

Μήπως οι πολίτες του ενιαίου δήμου θα πρέπει να ξεσηκωθούν εναντίον και αυτής της προοπτικής, όπως έμπρακτα το έκαναν και για τα κόκκινα φανάρια;  

Όποιος ενδιαφέρεται ας διαβάσει όλη την εισήγηση επί του συγκεκριμένου θέματος που ακολουθεί:

Θέμα : «Λήψη απόφασης περί έγκρισης αναγκαιότητας πραγματοποίησης αγοράς ιδιωτικού ακινήτου για την εξυπηρέτηση υποστηρικτικών υπηρεσιών του Κοιμητηρίου Ραφήνας και τρόπου χρηματοδότησης αυτής».

Με το υπ’ αριθ. ΠΕΑ ……………, ο Δ/ντης της Υπηρεσίας Πρασίνου …………., επεσήμανε στη Διοίκηση του Δήμου την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης ακινήτων, που θα χρησιμοποιηθουν για την εξυπηρέτηση υποστηρικτικών υπηρεσιών του Κοιμητηρίου Ραφήνας, που βρίσκεται στη θέση «Αύρα» της δημοτικής ενότητας Ραφήνας. Οι υπηρεσίες που θα κληθεί να καλύψουν τα  συγκεκριμένα ακίνητα, αφορούν κυρίως τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, θυρίδων οστεοφυλακείου, πιθανώς κυλικείου, χωροι αποθήκευσης και άλλες υποστηρικτηκές λειτουργίες, με δεδομένο ότι η χρήση του Κοιμητηρίου Ραφήνας έχει αυξηθεί τα τελευταία έτη, κυρίως λόγω της συνένωσης του πρώην Δήμου Ραφήνας με την πρώην Κοινότητα Πικερμίου. Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμο ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου στην περιοχή του Κοιμητηρίου, που να μπορεί να εξυπηρετήσει τις παραπάνω ανάγκες, αφού απαιτείται έκταση περίπου δεκαπέντε (15) στρεμμάτων.

Επειδή λοιπόν, ως καταλληλότερη λύση για την κάλυψη των αναγκών αυτών τυγχάνει η λύση της αγοράς ιδιωτικού ακινήτου, θα πρέπει να εκτιμηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και να εγκριθεί η αναγκαιότητα πραγματοποίησης της αγοράς αυτής από τον Δήμο.

Η αγορά ιδιωτικού ακινήτου από τους οτα για την εξυπηρέτηση αναγκών τους, διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 191 και 186 του Ν. 3463/06 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), του π.δ. 270/81 και του Ν. 3852/2010 και πραγματοποιείται μετά από δημόσια δημοπρασία, τους όρους της οποίας συντάσσει η Οικονομική Επιτροπή. Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, η απευθείας, χωρίς δημοπρασία, αγορά ακινήτου, μετά από προηγούμενη έκδοση ειδικά αιτολογημένης απόφασης, που προσδιορίζει τους λόγους για τους οποίους το ακίνητο είναι το μόνο κατάλληλο για την εκπλήρωση του δημοτικού σκοπού για τον οποίο προορίζεται. Η απόφαση αυτή υποβάλλεται για τον προβλεπόμενο έλεγχο νομιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, περάν της άλλης διαδικασίας που προβλέπεται στις προαναφερθείσες διατάξεις, απαιτείται και Έκθεση εκτίμησης του ακινήτου από πιστοποιημένο εκτιμητή του Ν. 4125/13, εφόσον η αξία του υπερβαίνει το ποσό των (58.694,06) €, η οποία, σύμφωνα με νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να είναι επίκαιρη, ώστε να ανταποκρίνεται στις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν κατά το χρόνο της αγοράς.

Με δεδομένο ότι η έκταση που απαιτείται για την εξυπηρέτηση των παραπάνω σκοπών θα πρέπει να είναι περίπου 15 στρεμμάτων, προβλέπεται ότι το τίμημα για την αγορά της, εφόσον αποφασιστεί, θα πρέπει να καλυφθεί από χρηματοδότηση μέσω δανειοδότησης και όχι από ίδιους πόρους του Δήμου, ενώ δεν υφίστανται χρηματοδοτήσεις για ανάλογους σκοπούς. Μετά από ερώτημα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διευκρινίστηκε ότι αυτό δεν χορηγεί δάνειο με σκοπό την αγορά ακινήτου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναζητηθεί και να εγκριθεί ο τρόπος της χρηματοδότησης μέσω δανειακής σύμβασης για την πραγματοποίηση της αγοράς, με τους συμφερότερους όρους για το Δήμο.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, προτείνεται η λήψη απόφασης περί έγκρισης της αναγκαιότητας αγοράς ιδιωτικού ή ιδιωτικών ακινήτων, συνολικής εκτάσεως περίπου 15 στρεμμάτων, στη δημοτική ενότητα Ραφήνας, στην περιοχή του Κοιμητηρίου Ραφήνας, για την εξυπηρέτηση υποστηρικτικών υπηρεσιών του Κοιμητηρίου και περί έγκρισης της χρηματοδότησης μέσω δανειακής σύμβασης με τους συμφερότερους όρους για το Δήμο, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη της συγκριμένης αγοράς. Διευκρινίζεται, ότι η απόφαση που θα ληφθεί ως προς αυτό το σκέλος, δεν αποτελεί την απόφαση που προβλέπεται στις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρ. 176 του Ν. 3463/06, αλλά προπαρασκευαστική αυτής, ώστε να πραγματοποιηθεί η σχετική έρευνα αγοράς. Τέλος, προτείνεται να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Δήμαρχος, για να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς τους παραπάνω σκοπούς.          

 

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα