19.5 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ"

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ “ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ”

Με το χαρακτηριστικό τρόπο του ο Αντώνης Λαζαρής αποχαιρετά ένα πλοίο σταθμό το “Εξπρές Σαντορίνη” που ταξίδεψε τις ελληνικές θάλασσες και μετέφερε με ασφάλεια τους επιβάτες στα πανέμορφα ελληνικά νησιά. Χθες με το χαρακτηριστικό γλαφυρό του ύφος ο καλός μας φίλος γράφει:

«Σήμερα στις επτά του Δεκέμβρη σαλπάρησε το “Εξπρές Σαντορίνη” για το Νότο. Το καράβι θα συνεχίσει τα ταξίδια του, πια, στις ζεστές θάλασσες του Νότου.

Από το 1993 μέχρι το 2006 το πλοίο ταξίδεψε στο Αιγαίο στην γραμμή για Πάρο-Νάξο-Ίο-Σαντορίνη. Το “Chartres” έγινε “Εξπρές Σαντορίνη” και απέκτησε ελληνική καρδιά και ψυχή.

Το 2007 το πλοίο έφυγε για τις μακρινές Αζόρες, ναυλωμένο από την Atlantico Line.
Ταξίδεψε για έντεκα χρόνια στο Αρχιπέλαγος της Ποτογαλλίας με καπετάνιους τον καπετάν-Στέφανο Παπαδόπουλο και τον καπετάν-Βαγγέλη Ρούπακα και με πληρώματα πάντα εκλεκτά. Αγαπήθηκε και εκεί πολύ, πάρα πολύ.

Το 2015 το πλοίο ανακαινίστηκε.
Το μέλλον του έμοιαζε εξασφαλισμένο. Όμως, στα τέλη του 2016 το πλοίο πουλήθηκε σε εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Έπειτα από είκοσι πέντε χρόνια το “Σαντορινάκι” είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια νέα καριέρα. Να είναι καλοτάξιδο και να το αγαπούν όσο το αγάπησαν στην Ελλάδα και την Πορτογαλλία.

Αντίο «Εξπρές Σαντορίνη»

Αναθυμούμενος δε παλαιότερο άρθρο του στις 8 Φεβρουαρίου 2014 το ανασύρει και διαβάζουμε:

ΕΓ/ΟΓ “Εξπρές Σαντορίνη”
Πριν από είκοσι τόσα χρόνια κατέπλευσε για πρώτη φορά στον Πειραιά το πλοίο με τα σινιάλα της Agapitos Express Ferries. Ο καπετάν-Τάσος Τρέσσος έφερε το γαλλικό πλοίο στην Ελλάδα. Από “Chartres” μετονομάστηκε σε “Εξπρές Σαντορίνη”.
Το πλοίο αντικατέστησε το “Αιγαίον” στη γραμμή της Παροναξίας, καθώς το βέλγικο σκαρί συμπλήρωσε τότε την 35ετία που ακόμα ήταν εν ισχύ και δεν επέτρεπε τη συνέχιση δρομολογίων στην Ακτοπλοΐα.

Στα τέλη του 1999, το πλοίο θα περάσει στην Hellas Flying Dolphins, όπως και τα περισσότερα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας τότε.

Το “Εξπρές Σαντορίνη” κλείνει φέτος είκοσι χρόνια παρουσίας στα ελληνικά και τα πορτογαλλικά νερά. Έγραψε μεγάλη ιστορία στη γραμμή της Παροναξίας.
Μετά το 2005 πέρασε και από τη γραμμή της Σάμου-Ικαρίας, της άγονης του Βορείου Αιγαίου, της Κασοκαρπαθίας. Όπου και αν πήγε τα κατάφερε. Εξωστρεφές πλοίο με καταστρώματα ιδανικά για τους λάτρεις της θάλασσας. Το καθημερινό ταξίδι γινόταν μαζί του πραγματική κρουαζιέρα.

Ο καπετάν-Τάσος Τρέσσος έμεινε πολλά χρόνια στο πλοίο με κάποια διαλείμματα. Από τη γέφυρά του πέρασαν ακόμα ο καπετάν-Σπύρος Θηραίος, ο καπετάν-Νίκος Βασιλικής, ο καπετάν-Μηνάς Ράλλης κ.ά.

Και το 2007 θα ξεκινήσει η εποχή του καπετάν-Στέφανου Παπαδόπουλου στο πλοίο.
Ο καπετάν-Στέφανος θα γίνει ένα με το “Σαντορινάκι” και θα το απογειώσει στις μακρινές Αζόρες.

Από το 2007 το πλοίο ταξιδεύει κάθε χρόνο για 6-7 μήνες στο Αρχιπέλαγος των Αζορών στον Ατλαντικό Ωκεανό. Πέρα από τις Ηράκλειες Στήλες, το “Εξπρές Σαντορίνη” βρήκε την πολυπόθητη Ιθάκη που αναζητούσε από τα χρόνια του Καναλιού. Το πλοίο και το πλήρωμά του αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της ελληνικής ναυτιλίας στο νησιωτικό συγκρότημα των Αζορών.
Τους χειμώνες, περιστασιακά, περνούσε από τη γραμμή των Σποράδων, της Κασοκαρπαθίας και των Δωδεκανήσσων.

Στη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο το πλοίο φτάνει στο λιμάνι του Αθηνιού της Σαντορίνης κάποιο πρωϊνό του 1997. Η ιεροτελεστία της πρωινής άφιξης με τα φώτα ακόμα αναμμένα και τη Θηρασιά και την Καλδέρα για φόντο μαγικό …..

 

 

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα